NU OCKSÅ MED FILM FRÅN KALASET
LADDAT MED BILDER FRÅN HELA BJUVSKALASET!

 

HELA KOMMUNEN I fredags klockan 18.00 drog Bjuvskalaset igång. På söndagen klockan 14.00 – efter den avslutande allsången – var kalaset slut och vägspärrarna norr om Järnvägsbron hävdes.

På fredagskvällen drog folkfesten igång! Festområdet var dock mindre än det var på Bjuvsfestivalens tid. Bjuvskalaset ägde rum på sträckan norr om nya järnvägsbron och bort till Gunnarstorpsvägen. Själva kärnan utgjordes av triangeln mellan Biblioteksparken, bakom Folkets Hus,Trapptorget utanför banken och Köpcentrums innertorg.

På Mejeritomten var det Tivoli.

Från korsningen vid bankomaten fanns Knallemarknaden. Utbudet var det vanliga när det är marknad. Damunderkläder mötte besökaren vid ingången och sedan var det damväskor, smycken, lotteri, leksaker, hattar m.m. Ett gäng killar grillade gigantiska hamburgare. Ett par langoskök fanns på plats och gatuköket på Sibyllatorget fick konkurrens av exempelvis indisk mat och pulled pork.

I Biblioteksparken fanns Krögartältet med scen och dansbana. Där var det på fredagen fullpackat med folk som kommit för att lyssna på Danne Stråhed. Ölen flödade och stämningen var på topp.

Skånetrafiken hade tillfälligt flyttat sin hållplats norrut på Storgatan och extraturer var insatta på linje 250 mellan Ekeby, Billesholm och Bjuv.

Parkeringsplatserna räckte bra till, bajamajor fanns mitt emot krögartältet och vakter och poilser fanns det gott om.

 

Alla var där
Mer eller mindre kända artister och underhållare avlöste varandra under festdagarna. Danne Stråhed var fredagens största dragplåster. Hasse Andersson tog över stafettpinnen på lördagen. Båda artisterna drog fullt hus, d.v.s. både tältet där scenen finns och området utanför bland bänkar och bord, fylldes med folk. 

 

"Alla" var ute på fredagskvällen. På Trapptorget var det caféunderhållning, en mindre scen samt kaffe- och glasservering. Innergården på Köpcentrum var på fredagen riggat enbart för ungdomar och under lördagen och söndagen fanns där istället ett äventyrsland för de yngsta. 

Den senaste Bjuvsfestivalen drog 35.000 personer. Intresset för Bjuvskalaset förefaller också vara mycket stort. Hur stort återstår att se när söndag återigen övergår till vardag.

Bjuvs kommun sponsrar kalaset med 200.000 kronor och samarbetar med Kulturföreningen Repfritt, Kultur- och fritidsnämnden, Bjuvsbostäder, Företagarna, Bjuvsfestivalen och Swedbank.

Vädret si och så
Typiskt när det är kalasdax så var vädret på fredagen - och lördagen och söndagen - regntungt. Det började hyfsat vid sextiden på fredagen men efter någon timme kom regnet. Som tur var inte hällregn och folk lät sig inte skrämmas utan tog det med jämnro och köpte ett paraply i något av stånden, om de inte tagit med eget hemifrån.

På lördagsförmiddagen regnade det mer och Bjuvs blåsorkester fick tappert stå och spela mitt i skvalet. Senare på dagen flyttades alla konserter in i krögartältet.

Söndagen bjöd också både på regn och sol. Allsången var dock inuti krögartältet och genomfördes som planerat.

Här nedanför är våra vimmelbilder från fredagen.

 

 

Danne Stråhed var fredagskvällens musikaliska dragplåster nummer ett. Krögartältet på gården bakom Folkets Hus fylldes av scenen och hundratals festsugna.

Danne Stråhed.

 

På lördagen fortsatte Bjuvskalaset. Publiken längs "Knallegatan" var dock glesare än på fredagen. Men godisförsäljaren höll humöret uppe och barnen hade kul på torget vid Köpcentrum.

Barnen roade sig i äventyrslandet. De här sakerna hade vi lust att prova på själva men vuxna kan ju inte bära sig åt hur som helst.....

 

 

På lördagskvällen var det då dax för Hasse. Han fick upp takten rejält i krögartältet. Med sig hade han bland andra en Fältskogare från Billesholm. På trummor.

 

Hasse Andersson.

 

Bjuvsnytts samarbetspartner, fotograf Lars Svendsen, har varit i farten under hela Bjuvskalaset och gjort ett fantastiskt bildjobb. Här är ytterligare några av hans bilder, tagna under lördagen.

 

 

 

Nu är Bjuvskalaset över. Finalen var som sagt Allsång i krögartältet - under ledning av Carina Jaarnek och Torleif Torstensson. Torleifs fans skyndade till och efter showen var kön lång för att komma fram till honom och få både autograf, en pratstund och - för den som ville - också en kram.

Torleif Torstensson.

 

Bjuvsnytt var på plats så kolla här om du finns med i vår avslutande bildkavalkad:)

 

 

Allsången varade i två timmar och hade nog pågått ännu om publiken fått bestämma. Att sjunga tillsammans har blivit stor underhållning, inte minst tack vare Allsång på Skansen, och bjuvsborna verkar inte rädda för att träffas och sjunga.

 

 

Söndagsfotograf var Marianne Rönnberg Galmor.
Caroline Rasmusson från Billesholm har skickat oss sina foton från Bjuvskalaset.

 

Överst från vänster: Caroline Rasmusson med Peter Berg, med Torleif och Carina Jaarnek.

 

Till slut: Dessa udda fåglar sågs joddla och locka och pocka litet varstans under Bjuvskalaset. Anledningen till det är att de arrangerar nästa kalas i Bjuv - Oktoberfesten - som går av stapeln i slutet av oktober. Men det lär vi få återkommer till. Nu först en paus från allt festandet:)

 

Här är en film från hela kalaset.

 

{source}<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/sivtblB93kc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

 

Text: Marianne Rönnberg Galmor     Foto och film: Lars Svendsen