Först spelar helsingborgsgruppen Ursprunget och sedana bjuds det på gratis utomhusbio och filmen Beasts of the Southern Wild.
BJUV På torsdag är det dags för första akten i kommunens augustisatsning på musik, ståupp och gratis utomhusbio. Platsen är Tivoliparken i Bjuv och tillfället till ära har den fått sig ett rejält städlyft.

Tivoliparken sover vanligtvis sin Törnrosasömn, halv bortglömd bakom en ganska patinerad grind med ingång snett emot ICA Supermarkets parkering i Bjuv.

Men då och då väcks den till liv. Som nu till exempel, när kommunen via ett samarbetsprojekt mellan Bjuvs bibliotek, Bjuvs fritidsgårdar och Bjuvs föreningar ordnar talangtävlingar, musikframträdanden och gratis utomhusbio.

Parkmarken ägs inte av kommunen utan av Höganäs-Bjuf, som förra året bekostade ny belysning men som i övrigt inte tycks lägga sig i vad parken används till. Stundtals är den därför också ganska förfallen. Inför årets evenemang har privatföretaget Triotjänst självmant tagit på sig att mellan större jobb rensa parken - för att den ska kunna visa sig från sin allra bästa sida.

- Bakom denna grind döljer sig ett bortglömt "ingenmansland" och på andra sidan det här buskaget har du ICA:s parkering, säger Christer Nilsson från Triotjänst. Foto: Bjuvsnytt.

Ingenmansland
- Det här är någon sorts ingenmansland som ingen bryr sig om, säger Christer Nilsson, som driver Triotjänst, som bland annat har avtal med Arbetsförmedlingen om att ordna arbetstillfällen åt arbetslösa bjuvsbor.

- Men nu har vi lagt ner litet arbete här och se så snyggt det blivit!

Vi träffar Vicktoria Wallin, Bengt Jönsson, Jan Sandgren, Paul Månsson och Christer Nilsson mitt under arbetet i parken. De rensar gångar, klipper gräs och höga växter som hindrar åtkomsten till bäcken, som rinner genom parken. Dessutom har gänget snyggat upp kring själva scenen, som ligger i hjärtat av själva parken, sett från ICA-parkeringen.

Jan Sandgren,Vicktoria Wallin, Bengt Jönsson, Christer Nilsson och Paul Månsson intar scenen i Tivoliparken. Foto: Bjuvsnytt.

Alla är glada för att ha ett jobb som ger mening. Dels för dem själva. De gillar att få jobba utomhus. Dels för andra. Det är ju roligt att det ska bli fest och bio här, säger de.

- Den ena dagen är inte den andra lik, säger Vicktoria Wallin, och får medhåll av sina arbetskamrater.

- Dessutom sätter jag stort värde på att få träffa folk, fortsätter Vicktoria. Vilket man gör här i parken eftersom till exempel många hundägare passerar här.

Tivoliparken används också flitigt av en förskola, har parkarbetarna märkt.

”Ingen vill ha en”
Bengt, Jan och Paul är också glada över att ha fått chansen till ett hyggligt jobb. De har en blandat bakgrund som fabriksarbetare på både Findus, Ceres, Asea, Bruket i Bjuv. Men när företagen dragit ner på personal har de fått gå. Bengt Jönsson har jobbat inom gräv- och transport och även kört lastbil men nu är han här och är glad för det.

Männen har blivit arbetslösa i en ålder där man idag har svårt att få ett nytt jobb. Många års erfarenhet till trots. Eller som Paul Månsson sammanfattar det:

- Kommer man upp i en viss ålder är det ingen som vill ha en. Och då är det tur att man får vara med och arbeta här.

Evenemanget i Tivoliparken äger rum tre gånger i augusti - den 1, 8 och 15 -  mellan kl 17.30 och 21.30. Mer info under På Gång.

Marianne Rönnberg Galmor