SÖDERÅSEN Salarna av bokar som omger vägen upp till utkiksplatsen Kopparhatten är fantastiska. Via en sidoravin från Nackarpsdalen, på Söderåsens nordöstra sluttning, leds du in till den trolska och mytomspunna Odensjön. Omgiven av 30 meter höga rasbranter ligger den där blank, djup och mystisk.

Söderåsens nationalpark har två portar - en i Skäralid och en i Röstånga. Skåneleden korsar den 1 625 hektar stora parken som med sina sprickdalar och ädellövskogar erbjuder en unik flora och fauna. Särskilt mångfacetterad är förekomsten av vedlevande skalbaggar, ormbunksväxter, mossor, lavar och svampar

Naturen är omväxlande och bjuder på lummiga skogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter. Särskilt välbesökt är Skäralid, Odensjön i Nackarpsdalen samt utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna utmed Skäralidsdalen.

Fyra olika istider har bidragit till att bland annat sprickdalen Skäralid bildats med upp till 100 meter höga rasbranter. Den kan ses bl.a. från den intilliggande utsiktspunkten Kopparhatten. Mellan Traneröds mosse och Magleröd finns Skånes högsta punkt 212,2 m.ö.h, men trots höjden finns ingen utsikt härifrån. Vid Höjehall öster om Stenestad erbjuds däremot en fin utsikt.

I parken finns också Vargadalen - en vild och vacker ravin som var boplats för vargar ända fram till 1830-talet.

Via en sidoravin från Nackarpsdalen, på Söderåsens nordöstra sluttning, leds du in till den trolska och mytomspunna Odensjön. Omgiven av 30 meter höga rasbranter ligger den där blank och djup. På grund av sin cirkelrunda form liknas den vid guden Odens ena öga, länge trodde man att den var bottenlös, men i dag vet man att den är 19 meter djup, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att den endast är 150 meter i diameter.

Golf istället?
När du känner dig trött på Söderåsens nationalpark och Skåneleden kan du lätt växla till en annan höjdare bland naturupplevelser - golf! Skåne erbjuder ju den golfintresserade ett 70-tal olika banor att välja mellan och här finns inga avstånd att tala om.

Med utgångspunkt från Röstånga Gästgiveri och Söderåsen är det de här banorna som gäller:

Söderåsens Golfbana - Skogs- och parkbana med blandad terräng.

Lydinge Golfbana - " En relativt ny bana för spelare med höga krav på tillgänglighet och kvalitet. ''

Svalövs Golfbana - Kuperad ängsbana med skotsk karaktär och vattenhinder.

Ljungbyheds Golfbana- Hed- och parkbana.

Bara några hundra meter från Lydinge ligger dessutom två av Nordvästra Skånes "shoppingparadis" - Väla och Hyllinge köpcentra. Är det shopping som gäller kan vi också rekommendera:

Klippans Yllefabrik i Klippan, där man arbetar tillsammans med en grupp välkända formgivare och erbjuder det senaste inom heminredning och accessoarer - exempelvis handväskor och sjalar. Här finns allt för hemmet, från bordstabletter och kuddar till ullfiltar, sänglinne och frotté.

Smaker från Söderåsen
Om du turistar i Skåne måste du från besöket i Söderåstrakterna ha med dig litet skånsk förplägnad. 

Rökt ål till förrätt och spettkaka till efterrätt - mer skånskt kan det inte bli. På Dymöllans Ålrökeri i Klippan kan du få ditt saltbehov tillgodosett i form av nyrökt ål, kall- och varmrökt lax, rökta räkor med mera. Vill du vara med när en spettkaka blir till så besök Fricks Spettkaksbageri i Billinge.

Eller så kör du till gårdarna som tillhör föreningen Smaker från Söderåsen - www.smakerfransoderasen.se. Köp deras lokalt tillverkade produkter. Eller beställ ett "mathantverkspaket" som innehåller produkter från flera av våra producenter och innehållet varierar efter säsong. Produkterna i påsen är t.ex sylt, marmelad, nektar, vinäger, honung, chutney, biscottis, örtkryddor och annat som inte är kylvara.
                                                                                                          
Mathantverkspaketen hittar Ni ute i gårdsbutikerna och de går även att beställa direkt på: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
                                                                                                         
Ytterligare information här om Söderåsens Nationalparkoch Skåneleden.

Marianne Rönnberg Galmor