Nöje & Fritid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Teaterdirektör mm, Niklas Lundin på Bergateatern, hälsar Bjuvsborna välkomna till årets fars på Sundspärlan i Helsingborg. Här fotograferad framför en ridå av trädgården hos Bjuvsnytt.
TEATER Bergateatern grundades i Bjuv och har länge haft sina föreställningar i Billesholms Folkets Park. Men numera är deras scen Sundspärlan i Helsingborg. Fortfarande bjuder de dock publiken från Bjuvs äldreboenden på genrepet.

Bergateatern är en amatörteater som bildades i samband med att man 1989 startade Gruvspelet vid Schakt III i Bjuv. I spelet hette platsen Berga - därav teatergruppens namn. Historian baserades förstås på Bjuvs bakgrund som kol- och gruvort men när samma historia spelats ett par år lades projektet i malpåse. Istället började Bergateatern spela farser och komedier..

Repetitionerna ägde rum i Bjuvs Folkets Hus och föreställningarna spelades i Billesholms Folkets Park. På utomhusscenen. Många är de som troget i ur och skur suttit på Parkens gröna bänkar och fått sig ett gott skratt åt Bjuva livet, Kuta och kör mfl farser.

Men Bergateatern förde samtidigt en ambulerande verksamhet runt om i Bjuvs kommun. De spelade på äldreboendena, på biblioteket i Billesholm, på skolor, Flamman osv.

Dubbelarbetar
Niklas Lundin är numera teaterdirektör för Bergateatern. På sin fritid. Hans mor Ingrid är också i högsta grad aktiv i teaterverksamheten. Båda är de samtidigt som de sköter jobb och vardagssysslor också med och spelar på scenen. Över huvud taget har alla i teatersällskapet andra roller vid sidan av själva skådespelarinsatsen. För en liten ensemble som Bergateatern är detta nödvändigt. Här finns inget överflöd av pengar att köpa in exempelvis administrativa tjänster för. Och det var också på grund av ekonomin som gruppen, när Billesholms Folkets Park höjde teaterns hyra radikalt, tvingades söka andra alternativ.

- Vi hörde i den vevan talas om Sundspärlan och att deras utescen nästan inte användes under sommaren. Så jag tog kontakt och fick då ett fördelaktigt förslag som vi tackade ja till, berättar Niklas Lundin.

- Vi testar nu Sundspärlan för andra året med våra 15 sommarföreställningar. Vi vill ju bygga upp något och går det inte här så försöker vi där. Men vi har våra rötter i Bjuvs kommun och hör hemma här. Våra hjärtan klappar fortfarande för den här trakten och vi har också kvar vår replokal i Folkets Hus i Bjuv.

Bevarad tradition
Det är också för att banden mellan teaterfolket och Bjuv är så starka som man behållit ”traditionen” att varje år till generalrepetitionen inbjuda alla som vill och kan på Bjuvs kommuns äldreboenden, på en gratis föreställning.

- Vi har skickat inbjudan till alla också i är förstås, säger Niklas Lundin. I fjol kom folk från ett par boenden och vi hoppas att ännu fler ska hitta till oss den här säsongen.

Årets föreställning heter Oj då!...En till?! och är skriven av engelsmannen Ray Cooney. Faktiskt samme man som 

skrivit det som framförs hos Eva Rydberg på Fredriksdal, just i sommar. En populär författare således, och en klar favorit hos Niklas och hans kollegor. Förvecklingsteater brukar man  säga och nog sker det förvecklingar under spelets gång, alltid.

- Det är mycket spring i dörrarna. Det ena blir tokigt och nästa grej ännu värre, skrattar Niklas. Det är roligt med den här sortens teater och den ger upphov till många glada skratt både bland publiken – och oss själva.

Upp och ner
Varje kväll när föreställningen är över är det dags för nästa fas i jobbet – att demontera scenen…. Varje speldag måste den först spikas upp – och sedan tas ner.

- Vi har jobbat upp oss så att det nu bara tar 25 minuter varje gång, säger Niklas Lundin. Men det är rätt slitigt. I Parken i Billesholm kunde vi låta våra väggar etc stå mellan föreställningarna, men det fungerar inte i Helsingborg.

Bergateatern uppför 15 föreställningar mellan den 7 och 30 juli. På Sundspärlan i Helsingborg. Katarina Kovacs är som vanligt regissör och hennes make Kaj Grönberg en av skådespelarna. Niklas och mamma Ingrid är med som sagt, och de övriga i årets föreställning utgörs också av idel, ädel bekanta ansikten.

Småbilderna från tidigare års föreställningar.


På scenen som:


William ”BILLY” Hickory-Wood        

CHARLIE Barnet 

JAMES

Jonathan HARDCASTLE

CYNTHIA Hardcastle

AMY Hardcastle

Arnold PIPER

WINNIE

CLIFTON Weaver

KOCKAN

HUSAN 

 

Niklas Lundin

Michael Nilsson

Staffan Norrbacka

Tommy Nihlén

Camilla Hansson

Eva Klang

John Isberg

Annika Åxman / Jonna Frisch

Per Heidnert

Ingrid Lundin

Anna Lundh / Birgitta Lundkvist

 

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Bilbingo i Gunnarstorp

13-07-2017

BILBINGO Varje söndag under sommaren spelas det bilbingo på Tornévallen i Gunnarstorp - Bingos svenska hem. Bingo introducerades i Sverige 1961 i just Gunnarstorp. Start kl. 14.00 fram till cirka 17.00. Arrangörer:...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »