Nöje & Fritid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilentusiasterna som glatt ställde upp för fotografering för pressen, en vardagskväll i augusti. Och som kommer tillbaka den 19 till Bjuvsburnouten på Tornérvallen i Gunnarstorp,
BURNOUT Nu är det snart dags igen för Bjuvsburnouten. För andra året samlas bilentusiaster för att visa upp sina åk, träffa vänner och se vem som vinner årets Burnouttävling.

Det är andra året Burnouten i Bjuv körs på idrottsplatsen Tornévallen i Gunnarstorp. Istället för som tidigare på Hedvallska.

Inga matcher spelas längre på den traditionsrika A-planen på Tornévallen men det är inte heller på den som bilarna ställs ut eller däck bränns. Det försiggår istället på B-planen och grusplanen. På den senare göts också förra året en särskilt platta för däckbränningen.

Den plattan har i år byggts ut och ska inte vara så hal som den var i fjol, då nästan alla tävlande bilar gled åt sidan istället för att stå stabilt och gasa och bränna. Vilket ledde till en och annan diskvalificering… och någon enstaka bränning på gatan….

Nu är plattan istället inbränd med gummi och killarna som arrangerar evenemanget är säkra på att det ska funka bättre i år.

Bränner en kort stund
Burnouten är alltså så mycket mer än att bränna däck. Det momentet pågår bara en halvtimme. Något den som aldrig varit närvarande kanske inte helt förstår. Det där med att träffa andra motorintresserade, kolla andras åk, spela musik, ha kul, är minst lika viktigt. Det är själva ryggraden i motorträffarna.

Burnouttävlingen är indelad i två klasser med i år sex tävlande bilar vardera. Den ena klassen är för amerikanare. Den andra för européer.

- Intresset för USA-bilar växer i Sverige, säger Eddie xxxxx, när vi fikar och pratar om varför man alls ska komma till burnouten. Nyligen kom 5 000 bilar till en träff i Falkenberg och 7-8 000 till Västerås. Och i Höör är Twinlake Run ganska stor.

Ny speaker
Det visar sig samtidigt att det är långt ifrån alla i sällskapet som förstår sig på bilar. Den som medan vi sväljer kaffet t.ex via Johan Perssons mobil tackar jag till att vara årets speaker: Martin Jarl.

- Han är rockstjärna och har munläder, säger Johan Persson. Men han kan inget om bilar och det kan vare en fördel här för då blir det en del kul kommentarer, kan man tänka. Lite annorlunda snack än bland oss alla som kan bilar.

I år är det den 17:e gången det är Bjuvsburnout. Femton gånger har man kört på Hedvallska i Bjuv. Nu alltså för andra året i Gunnarstorp. Hur länge ska man vara här då? Första gången i fjol var det lite osäkert om stället skulle fungera och grannarna i Gunnarstorps gamla skola bl.a., var oroliga för främst röken från däckbränningen.

 

Många frivilligkrafter hjälps åt att få ihop Bjuvsburnouten. Här ett pressmöte med både Bjuvsnytt och HD - före ett ordinarie sammanträde. I bakgrunden den gamla läktaren som rivs i höst.

- Vi är här så länge kommunen låter oss, säger Johan Persson och Helge Hvam. Vi har ett nyttjandeavtal med uppsägning på 9 månader och än har vi inte hört något annat än att vi kan vara här.

- Och när det gäller bränningen så har vi ansökt om att få ha den mellan kl 14 och 15.

Förra året
I fjol kom cirka 570 bilar till tillställningen.

- Vi sätter Bjuv på kartan lite med det här, säger Eddie Jacobsson. I motorsammanhang.

- Vi kör visserligen numera samma helg som Vallåkraträffen som också är populär men de har båda dagarna och vi på söndagen. Så det funkar. Och de har europeiska bilar och Volvo mer än amerikanare.

Rent ekonomiskt så är Bjuvsburnouten ett sätt för fotbollsklubben Bjuvstorps IF att dryga ut kassan. I fjol gav festen runt 80 000 kr i tillskott till kassan.

Vädret brukar hålla
Insläppet till biluppställningen öppnar kl 9.00. Själva burnouten äger rum kl 14.00 och då är det tjockt med publik runt staket och avspärrningar.

Dagen avslutas med prisutdelning kl 15.30 och en timme senare – vid 16.30 börjar cruisingen som avslutar hela träffen. Kronan på verket är sedan en fest i Billesholms Folkets Park. Någon gång vid kl 20.00.

Alla fordon som vill cruisar sträckan Gunnarstorp-Norra Vram-Sellebergavägen mot Bjuv-vid Schnitzeln in på Södra Storgatan och hela vägen genom Bjuv till Norra vägen. Därifrån genom Mörarpsrondellen över 110:an och in i Mörarp. Riktning mot Fjärestad och sedan Gantofta, Kvistofta, Glumslöv och så Landskronavägen till Rydebäck. Paus på stranden där innan kortegen sedan vänder mot Helsingborg och det blir fri cruising till Sundpärlan. I år har man inte tillstånd att köra igenom Helsingborg pga vägarbeten.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »