De musiktalanger i Bjuvs kommun som varit mest synliga under sina karriärer. Överst från vänster Håkan Holmström, Lucas Schönefeldt, Albin Fredriksson.Nedre raden från vänster Rebecka Karlsson och William Kalizz. Alla utom Rebecka uppträder på årets Bjuvskalas som inleds på fredagen.
TALANG OCH NÖJE Under Bjuvskalaset framträder många talanger och stjärnor på scenen, de allra flesta från Bjuvs kommun. Hela gänget har intervjuats av undertecknad och när de nu möter ännu en bred publik känns det roligt att kunna säga: ”Vi skrev om dem först!

Ikväll fredag spelar Håkan Holmström till slut på Bjuvskalasets scen. Dit har han länge velat och i år går hans önskan i uppfyllelse. Håkan är en mångfacetterad man med både stort mänskligt djup och mycket spring i benen. Det senare något han gärna ”sprallar av sig” på tex skejtbanan.

Jag har personligen skrivit om en rad av Håkans både musikaliska och övriga projekt och jag minns första gången jag ´mötte honom. Det var i hans dåvarande hem på Fäladen utanför Billesholm. Han var hårdrockare och jag hade sett foton på honom som gjorde mig osäker på vem jag skulle möta där i den röda trästugan. Med sin tuffa uppsyn, rockiga svarta klädsel och massor av tatueringar var han inte mannen jag vanligtvis träffade. (Det här visste du inte Håkan - men det bjuder jag på!!)

Det visade sig att jag inte hade behövt bry mig. Håkan är schyssst till tusen och när jag satt där i vardagsrummet, med honom framför den blommiga gardinen och  omgärdad av ännu fler levande blommor, ja då såg jag hur fel jag tänkt. Sedan den artikeln har det blivit en rad fler artiklar. Håkan är kreativ och det är alltid rätt att ge plats åt sådana människor. I mitt fall i de sk  ”spalterna”.

Just nu har vi dessutom en PINFÄRSK intervju med Håkan Holmström i bjuvsnytt.se. Den här gången författad av vår medborgarjournalist Cindy Johansson tillsammans med Mr Håkan himself! Läs den här.

Fler stjärnor i bjuvsnytt.se.
Jag var faktiskt också en av – om inte den allra första - journalisten som presenterade Rebecka Karlsson för läsekretsen. Då var hon bara 15 år och alldeles i början av den karriär hon då så hett eftertraktade. Jag träffade henne och hennes mamma Tina på ett café i Ekeby och vi pratade öppet om hur Rebeckas liv dittills varit. Här kan du läsa intervjun. Det har blivit betydligt fler texter om Rebecka sedan dess och dem hittar du också om du söker på hennes namn på bjuvsnytt.se.

Lucas från Ekeby
På årets Bjuvskalas framträder ännu en person som jag var först med att intervjua och presentera i media – skönsjungande Lucas Schönefeldt

Jag bjöds in till Lucas hem en morgon och jag intervjuade och käkade frukost med honom och hans familj växelvis. Lucas sjöng sedan ”överallt” och både han och föräldrarna var fast beslutna att arbeta för att han skulle nå sina drömmars mål. I planen ingick också sånglektioner vilka han då tog i Ekeby församling.

Idag bor Lucas med familj inte längre i Ekeby men håller kvar kontakten med bygden och det är roligt att konstatera att festarrangörerna i Bjuv bjudit in honom till scenen.

Här kan du läsa min första text om en ung Lucas – som sedan dess avancerat långt och uppträtt och kammat hem många utmärkelser. En klar stjärna i stigande!

Och så Albin förstås…
Så har vi allas vår Albin Fredriksson. Han var inte gammal när jag av hans mamma bjöds in att skriva om honom och hans multitalang. I den egna studion i hemmet spelade han för mig på instrument efter instrument.

Albin är en härlig kille med en mycket glad och uppiggande scenstil. Men så är han ju med musicerande föräldrar och övriga släktingar så gott som uppfödd med musik och instrument. Numera framträder han också med lillasyster – hon en fena på att dansa. Här finns min första artikel om Albin.

En begåvad doldis?
Sist men inte minst ska under Bjuvskalaset en kanske fortfarande lite mindre känd stjärna bland kommunens unga talanger – William Kalizz från Billesholm – framträda. Även honom har jag (förstås) skrivit om. William skapar electromusik. Något som kanske inte är helt lätt att ta till sig för den äldre festivalpubliken men jag lovar – de unga vet vad det handlar om! Här kan du läsa min intervju med unge herr Kalizz. Och hans begåvade systrar! Också William är omgiven av idel ädel musikaliska vuxna.

Ha det så roligt nu i vimlet! Vi ses säkert där någonstans.

Och du! Glöm nu i framtiden inte var du läste eller såg det först. Alltså jag menar – på bjuvsnytt.se eller på Bjuvsnytt på Facebook. Med och av en journalist som kan det där med trendspaning och som alltid strävar efter att vara först med det senaste.

FOTNOT: Sedan intervjuerna gjordes har förstås artisternas framgångar bara ökat och ökat. De här artiklarna är menade som en introduktion till dessa begåvningar - om du inte redan känner till dem och deras musik.

Marianne Rönnberg Galmor

chefredaktör bjuvsnytt.se och Bjuvsnytt på FB
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mer om Bjuvskalaset på Facebook här.