BJUVSKALASET Årets version av Bjuvskalaset var dag 1 en till synes något blek kopia av tidigare års festligheter. Antalet stånd längs vägen till stora scenen i Folkets Husparken var glest och publiken likaså.
Jag var sen när jag parkerade på Solgatan och sedan småsprang för att hinna tills Mats Ronander och Micke Rickfors skulle stå på scenen kl 20.00. Övervägde att ta trappan från Södra Storgatan, längs Folkets Huskroppen, för att spara några minuter, men såg att den vägen var avstängd. Så jag la på ett kol och tog mig runt parkeringen vid Sibyllakiosken och ner det hållet istället. De vanliga stånden kantade Södra Storgatan och nerför gången såg jag de vanliga matbodarna.

Väl nere var det bara att knalla rakt in i tältet. Bänkarna var till största delen fulla av människor som liksom jag ville se de två rockstjärnorna. Men det fanns ingen ogenomtränglig människovägg vid ingången och absolut ingen trängsel ens vid bardiskarna.

Jag gick runt ett tag och lyckades hitta några bekanta. Pratade lite här och där, fick ett bra nyhetstips av en läsare, fotograferade Mats Ronander nära. Sedan satte jag mig vid ett bord där några platser plötsligt gapade tomma. Där satt en bekant och läsare, som berättade att hon varit klasskamrat med min bror Mats.

Stämningen i tältet var skön. Lagom. Musiken från scenen gungade på och alla såg ut att ha det bra. Många kvinnor dansade. Solo eller tillsammans.

När klockan så blev kvart i nio så kom Micke Rickfors in på scenen och Mats Ronander gick av. Rickfors tog i och intensiteten ökade. Fler dansade. Nu också en och annan man.

Strax före halv 10 anslöt sig så Mats Ronander till Rickfors på scenen och tillsammans avslutade de sitt framträdande i bästa tunggungstil. Den som önskade kunde sedan köpa Rickfors bok men hur det avlöpte förtäljer inte historian.

Imorgon lördag är den stora rockbegivenheten bygdens egen Håkan Holmström. Klockan 18 i stora tältet.

Och när kvällen övergår inatt imorgon – ja då är Bjuvskalaset över för denna gång.

Marianne Rönnberg Galmor