KULTUR - BÖCKER Med start Juldagen 2014 bjuder bjuvsnytt.se regelbundet på bokrecensioner under denna vinjett. Idag är det dags för en recension av en barn- och ungdomsbok med titeln Fråga chans.
FRÅGA CHANS

Författare: Marie Oskarsson

Utgiven: 2011-08

Illustratör: Helena Bergendahl

ISBN: 9789163868320

Förlag: Bonnier Carlsen

Serie: Jack och kärleken (del 1)

Antal sidor: 139 sidor

Fråga chans är en serie för de lite yngre barnen de kring 8 till 10 år. Jag tycker det är bra att det skrivs en bok om kärlek för den här åldern då det faktiskt inte finns så många för dem.

Att skriva om känslor är svårt och att skriva om känslor för barn måste vara något av det svåraste. Att som vuxen återigen få känna det där pirret i magen och sedan skriva ner det på ett sätt som inte blir för vuxet eller för naivt kräver sin författare. Detta klarar Marie Oskarsson galant.

Det där att allting ska vara bra i barnböcker anser jag är att lura barn. Den här boken luras inte. Den är som livet är, ibland rosenrött, ibland nattsvart men också lite klatschigt grått!

I Fråga chans är det Jack som är kär i Emilia. Han bara måste fråga chans. Men hur gör man det? Jack funderar en del över det och bestämmer sig för att det är nog enklast att bara fråga. Emilia är dock sällan ensam så det blir inget bra tillfälle. 

När Jacks bästa kompis, Edvin, blir ihop med Julia som är Emilias bästa kompis känner sig Jack utanför. Edvin är bara med tjejerna och Jack saknar sin bästis. 

Så äntligen blir det tillfälle för Jack att fråga chans på Emilia men då säger hon att hon måste tänka på saken. Vad är det för svar? På torsdag, dagen innan diskot ska han få ett svar. Vad ska Emilia svara? För inte kan hon väl säga nej?

Boken är den första i serien Jack och kärleken.

ESS-O