HELGTIPS Vad är godare i juletid än en värmande glögg? Det finns ju hur många varianter som helst ute i handeln. Men man kan också göra sin egen glögg. Till och med av något så otippat som slånbär.

Om det stämmer att kylan är på väg nu så vore det väl inte så dumt att samla ihop litet slån och testa det här receptet? Bären ska vara frysta innan de kan användas men det fixar du lätt genom att lägga dem ett par dagar i frysen.

 

Gör en alkoholfri glöggvariant full av antioxidanter. I en underbar färg!

Vill du spetsa slånbärsglöggen så går naturligtvis det också bra. God Jul!

Slånbärsglögg

1,5 l slånbär
2 l vatten

2 msk stötta glöggkryddor, en bit ingefära (2x2cm) och 0,5-1 dl socker per liter avrunnen saft (eller halva mängden honung)
Min glöggkryddblandning bestod av kanelstänger, stjärnanis, kardemumma, pomeransskal, nejlikor och lakritsrot

Skölj av slånbären och lägg dem i en värmetålig skål.

Koka upp vattnet och häll det sedan kokande över bären. Låt allt svalna.

Sila av saften och koka upp på nytt, häll åter över bären.

Upprepa proceduren ytterligare 3 gånger. Sista gången du häller saften över bären kan du gärna trycka till dem ordentligt med en potatisstöt. Sila slutligen av.

Koka upp saften med kryddorna och sockret, sjud sedan i ca 10 minuter eller tills glöggen tagit smak av kryddorna.

Tips: Om du använder handskar är bären lättplockade. 

Innan du använder bären skall de frysa. Men det går lika bra med några nätter i frysboxen som att vänta på första nattfrosten.

ASW