Nöje & Fritid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KULTUR Multibegåvade Håkan Holmström, alias Ed Ed, har ett nytt järn i elden. Eller rättare sagt ett nygammalt järn i elden. I form av High Plane Drifters från 80-talet, som nu återuppstått.

Hos Håkan Holmström på Fäladen utanför Billesholm händer det ständigt något nytt. Själv har Håkan alltid mer än ett järn i elden. Som nu när hans framgångsrika band Royal Acid Orchestra ligger på is, bla eftersom Cecilia nyligen fått barn. Då passar Håkan på att bygga ett terrarium samtidigt som han engagerar sig i den grupp som bistår kommunen när det gäller att bygga en skejtpark i centrala Bjuv.

OCH - som om inte det räcker - så drar ha igång sitt gamla ”skötebarn” High Plane Drifters. Bandet från Bjuv som på slutet av 80-talet vann både ära och berömmelse men som sedan upplöstes när killarna bildade familj osv.

Jobbar redan i studio
-
Nu har vi väckt liv i bandet igen, berättar Håkan Holmström entusiastiskt. Det är jag, Epix, Jörgen Darell och Tobbe Nilsson.

Gänget är redan i gång i en musikstudio i Helsingborg och räknar med att ro i hamn projektet till slutet av året.

-Det blir en blandning av gamla låtar och nyskrivet. De gamla har vi snyggat till. Då var vi unga och kunde knappt spela. Nu är vi erfarna musiker och kan ställa tillrätta en del skavanker. Inte minst mina på den tiden begränsade engelskkunskaper, skrattar Håkan.

Håkan får sätta in mig i High Plane Drifters bravader på 80- och 90-talet eftersom jag inte bodde i krokarna då:

- Då satsades det mycket på musik i Bjuv, säger han. Det fanns ett antal band på varje fritidsgård och vi hade många spelningar och konserter överallt. Bjuvs kommun anordnade något som hette Rockens Framtid.

Framgångssaga
- Vi startade vårt band 1986 och året därpå kom vi med i Rock SM. Senare vann vi Rock 90 där vi tävlade mot södra Sveriges bästa rockband. Vilket ledde till ett skivkontrakt för singeln Ripe Lips, hos Platina Records. Samma musikförlag som Tages låg på. Det var stort!!

Det i sin tur, berättar Håkan Holmström, ledde till att många fler förlag hörde av sig och ville göra skivor med High Plane Drifters. Det fanns till och med de som pratade om att lansera bandet i England.

Killarna fick också lätt hybris av alla framgångar. De efterfrågades på många håll och sådant kan ju göra att vem som helst får alltför höga tankar om sig själv och sin betydelse i världen. Så höga att man faller.

En spelning på den anrika Malmöklubben Ove stärkte egot ytterligare.  Självklart ställde Håkan och gänget också upp i Rock Ringo, en tävling som bl.a. Kvällsposten var med och arrangerade. 250 band anmälde sig. 12 kom med – bland annat High Plane Drifters.

- Det var stort, säger Håkan. Då frotterade vi oss med hela den sydsvenska rockeliten och det var så klart en underbar känsla för oss.

Lärde av Uggla
Håkan lärde sig tidigt hur man gör för att synas och märkas. Magnus Uggla var hans förebild när han vid ett tillfälle till exempel samlade alla polare till brevskrivning.

- Vi skrev 150 brev tillsammans och skickade dem till olika radiokanaler som spelade rockmusik, minns Håkan. Det blev en ”lyssnarstorm” förstås och det gav oss som band mycket radiotid.

Skivbolagen började på allvar höra av sig och sa sig vara beredda att betala allt för oss, säger Håkan. Resor, boende, reklam osv. Det enda vi skulle behöva betala på egen hand var själva inspelningskostnaden.

 

 

”Ung och stursk”

- Men eftersom jag var ung, naiv och stursk tyckte jag att ”aldrig i livet, det får ni betala, annars kan det vara så”, berättar Håkan. På så sätt sumpade vi våra chanser. Vi sa nej för att vi på allvar trodde att det skulle komma ännu bättre erbjudanden där vi kunde tjäna miljoner. Men de erbjudandena kom aldrig och så en dag var vår tid förbi.

Bolagen slutade att höra av sig och 1992 upplöstes High Plane Drifters utan någon egentlig orsak. Killarna fick bara annat för sig. Träffade en partner, fick barn osv.

Så för en tid sedan började Håkan Holmström och Epix prata om att dra igång igen. En gemensam vän – Jörgen Darell – var med på noterna och med Tobbe Nilsson från Billesholm var bandet komplett.

”Vill att Caro körar”

- Vi jobbar i studio nu, berättar Håkan Holmström. Och jag jagar Caroline Rasmussen för att hör om inte hon vill köra litet med oss.

När vi sitter och pratar tittar en annan musiktokig kille i Bjuv in. Han och hans gamla spelpolare har också skakat liv i ett band de hade tidigare. Håkan och jag konstaterar att folk numera har fått smak för litet retro. Många vill helt enkelt än en gång höra det de lyssnade på för några decennier sedan. När de var unga.

”Snodde då – snor nu”
-
När vi bildade High Plane Drifters var alla andra band likriktade både i stil och sound. Vi spelade musik som vi gillade. Som kom från hjärtat och egentligen var en mix av sådant vi hört hemma blandat med Credence Clearwater Revival och Alice Cooper.

- Vi snodde publiken för alla de andra banden med vår stil. Och jag tror att vi kommer att det göra det den här gången också, avslutar Håkan Holmström.

Plattan bandet jobbar med just nu beräknas komma i början av nästa år.

Så här lät bandet på den tiden då det begav sig.

{source}<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/2TR3mbzBypg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Påsklovskul med Maj-Björn och Karl-Astri…

03-04-2022

PÅSKLOV Fjädrar flyger, benen sprätter, ägg och Gala show uppstår! Kom och träffa de två frigående hönorna Maj-Björn och Karl-Astrid på påsklovet! Interaktiv mingelakt för alla åldrar. Bjuvs bibliotek, tisdag 12/4, kl 15.00 The...

Läs mer

Bjuvsfest 26-27 augusti

13-03-2022

FEST Bjuvsfesten återkommer. Fredagen den 26 och lördagen den 27 augusti blir det någon form av byakalas igen. På området sedan tidigare, dvs längs Storgatan. Hur många stånd etc det...

Läs mer

God natt, Alfons Åberg!

04-03-2022

SAGOSTUND Lördagen 5 mars kl. 11.00 på Bjuvs bibliotek. Gunilla Bergströms text framförs av Sagofén Isadora, skådespelerskan Josefina Karlsson Vergara. Passar för barn 2-4 år. Illustration: Gunilla Bergström Gratisbiljetter kan hämtas på biblioteket eller...

Läs mer

Flemming Stenfors konst i Hyggestuan

08-02-2022

KONST - Kära vänner nu håller jag konst utställning i Hyggestuan i Bjuv. TId:19 - 20 februari Kl:10 -17:00 Hyggestuan är den gamla gymnastiksalen, senare Old Wheelers lokal. På Gruvgatan strax efter ICA-butiken. -...

Läs mer

Hunden Rund planterar

04-02-2022

PÅ GÅNG LÖRDAG Hunden Rund har hittat något på marken. Det är ett frö. Så börjar boken "Hunden Rund planterar", skriven av Annika Henning, med illustrationer av Maria Nilsson. Med inspiration från...

Läs mer

Forskning om fågelhjärnor ger hopp för m…

18-01-2022

FÅGLAR och HJÄRNAN Den 8 februari kl 18-19 föreläser Anita Campbell på Bjuvs bibliotek om fåglarnas värld. Campbell har 25 års erfarenhet av hjärnforskning på Stockholms universitet, Karolinska Institutet, Astra...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »