BJUV Var du på höstens första Oktoberfest igår? Då fastnade du säkert på våra bilder. Det gjorde i alla fall kvällens värdinnor, traditionsenligt uppklädda i Dirnd´l-klänningar.

Sommaren är över och det blir allt kallare och mörkare för varje dag som går. Men bjuvsborna bangar uppenbarligen inte för det. Så fort det bjuds in till fest strömmar folket till. TIll synes alltid sugna på party.

Bjuvsnytt var på plats med kameran och försökte, trots det relativa mörkret, fånga den goda stämningen. Underhållningen med Mari och Arne Bakken höjde snabbt temperaturen i tältet och efter ett tag kunde inte Tobbe hålla sig från mikrofonen heller. Glatt framropad och påhejad av publiken.

 

Utanför festplatsen brann eldar. Avslutningsvis måste vi bara visa er en av dem som vi fastade särskilt för.

Krogägaren berättar att denna typ av brinnande stubbe i hans hemtrakter i södra Tyskland heter "Schwedenfeuer", alltså Svenskeld. En kvarleva från tiden för det 30-åriga kriget då svenskarna var ute i övriga Europa på krigs- och erövringståg.

Stubben är uthuggen på ett speciellt sätt så att det brinner inifrån och ut. En sådan måste jag försöka göra!

På den tiden högg svenska soldater ut trästammar med såg och yxa för att få en eld där man både kunde koka mat på ovandelen och få en värme- och ljuskälla. Och så slapp man ifrån både att bära ved och andra eld- och matdon med sig på marschen.

En sådan måste vi försöka göra!

 

 

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor och Joseph Galmor