På gång

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HISTORIA År 2021 är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i ett riksdagsval för första gången. Hur gick det till när kvinnorna vann rösträtten? Föreläsningen lyfter fram de kvinnor som tog kampen för rösträtten och hur de organiserade sig.

Marika Eriksson driver sedan 2016 kontona Kvinnohistoria på Twitter och Instagram och har över 130 000 följare som tar del av dagliga inlägg om kvinnor i historien. Det finns ett stort intresse och engagemang för att läsa och höra om historiska kvinnor och på senare tid har en rad initiativ som museer, tidskrifter och böcker om kvinnohistoria tillkommit för att ge kvinnor den plats de förtjänar i historieskrivningen.

Träffa och lyssna på Marika Eriksson på Billesholms bibliotek - Skeneholmssalen

Tid: 16 november kl. 18.00.

Anmälan till Billesholms bibliotek: 

Telefon: 042-458 52 36

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en Medeltidsfestival – i det lilla formatet men dock. Det är inte varje dag man träffar riddare och får se tornerspel utkämpas.

LITTERATUR PÅ CYKEL I maj 2021 var det premiär för Littera-turen – en cyklande litteraturrunda med fyra författare och distans. Den 4 september är det dags för nummer två. Den här gången är turen en del av Litteraturrundan som arrangeras i Skåne, Blekinge och Småland samma helg.

Det är kostnadsfritt att komma till de olika platserna och lyssna där du träffar författarna. Förslagsvis tar du dig runt med cykel.

Den här Littera-turen har tre teman; Hälsa, att leva sant och kvinnohistorier.

FRITID Lördagen den 31 juli startar Billesholmstraktens Hembygdsförening i fd prästgården i Norra Vram sitt populära lördagscafé. Klockan 13-16 serveras det kaffe och kakor mm. Antikvariatet och muséet är öppet. Lotterier och kanske ev. något mindre loppis. Mer info kommer på föreningens hemsida. Denna vecka är det öppet som vanligt i antikvariatet kl. 10-13, hälsar Hans Wilson och medarbetare.

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl. 13.00.

Självklart på ett coronasäkert vis.

 

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form.

I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i år bli en digital adventskalender.

Varje dag kommer vi auktionera ut något av allt det du brukar kunna hitta på Julstugan: ljus, godis, hantverk, delikatesser och hembakt. På detta sätt vill vi uppmärksamma att CKU är behov av stöttning och gåvor till sin verksamhet även under en pandemi för att fortsätta det viktiga arbetet för barn och unga.

Vi hoppas att ni vill hjälp oss att gilla och dela inläggen för stor spridning, och att ni budar i de 24 auktioner vi kommer lägga ut fram till julafton, med start den 1/12.

Om du känner att du vill stötta utan att buda i adventskalendern, så får du gärna skänka en gåva via bankgiro eller swish❤️

Bg: 394-8452
Swish: 123 157 96 97

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i Bjuvs kommun.

Genom att se över sin elfaktura kan det gå att minska kostnader och öka konkurrenskraften.

Klicka här och se inbjudan där du som företagare kan anmäla dig. Dela gärna denna information vidare till fler företag och företagsnätverk i din kommun.    

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se efter? Tar ca 5-10 min och insläpp med ca 5 personer åt gången.  
 

För vem: dig som är från 10 år (yngre barn måste gå med vuxen). Gå gärna med vuxen eller syskon om du är lättskrämd och alla går med eget ansvar.
Tid: 19.30 – 20.30                                                                                                                      

Plats: Bjuvs bibliotek
Anmälan krävs: begränsat antal platser, anmäl dig mellan perioden 15/10 – 26/10.
Kontakt: Bjuvs bibliotek, 042-458 52 30, Fritidsgården 0709585028

Kontaktperson om arrangemanget: Jenny Bowman Lindell <Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av sin författarkarriär.

Anders De la Motte, uppväxt i Billesholm, har skrivit flera deckare och tilldelats många priser. Med ”Slutet på sommaren” inledde De la Motte en ny spänningsserie på temat årstiderna. Handlingen i serien utspelar sig på landsbygden i nordvästra Skåne.

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på fakta, personliga berättelser och fantastiska foton av Calle Bergendorf, Kristoffer Granath och Helen Stalin Åkesson.

Calle Bergendorff - webmaster fotograf, urban explorer och ansvarig för www.tilltradeforbjudet.se. Calle har en bakgrund som ekonom och har arbetat inom flera branscher, därav ett stort intresse för industriella miljöer och deras historia. Likt en spårhund nosar han upp platser som glömts bort, riskerar totalt förfall eller som står inför omfattande förändring.

Kristoffer Granath – fotograf med fokus på dokumentation, bokuppdrag och personporträtt, www.kristoffergrantah.se. Människan står i centrum och Kristoffers ambition är att skildra den verklighet vi lever i. Social hållbarhet är ett återkommande begrepp. Kristoffer kommer dem han porträtterar mycket nära. Även i bilder utan personer finns en påtaglig närvaro

Helene Stalin Åkesson – byggnadsantikvarie på Regionmuseet, www.regionmuseet.se. Hon har sedan Skrombergaverken lades ner 2008 återvänt till platsen i flera projekt. Ofta har samverkan skett med Skromberga Akademi, boende på plats liksom med det lokala näringslivet. För Helene är det viktigt att se Skromberga som en del i det skånska gruvbältet

Tid: Onsdag 23 september kl 17.30-19.00. Ett råd på vägen: klä er efter väder, ta gärna med en brassestol och håll avstånd.

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande Covid19, höra när Hans Wilson berättar om bygdens historia och hänga med Team Albert MTB – som fokuserar på miljö och hälsa.

Alla programpunkter sänds via zoom och är helt kostnadsfria.För att kunna ansluta till sändningen behöver du boka din digital biljett i formuläret som du hittar om du klickar här.

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13.

Lördagen den 16 maj är det premiär för den nya webbsidan ”Kvinnohistorier.se” - ett resultat av den sociala distanseringen och författaren Annika Andebarks samarbete med digitala moderatorer (mer om det här).

SÖK

GÅNG

Rösträtt för kvinnor 100 år – Föreläsnin…

21-09-2021

HISTORIA År 2021 är det 100 år sedan kvinnor fick rösta i ett riksdagsval för första gången. Hur gick det till när kvinnorna vann rösträtten? Föreläsningen lyfter fram de kvinnor...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Cykling och hälsa i litteraturens tecke…

18-08-2021

LITTERATUR PÅ CYKEL I maj 2021 var det premiär för Littera-turen – en cyklande litteraturrunda med fyra författare och distans. Den 4 september är det dags för nummer två. Den här...

Läs mer

Start för Hembygdsföreningens lördagscaf…

23-07-2021

FRITID Lördagen den 31 juli startar Billesholmstraktens Hembygdsförening i fd prästgården i Norra Vram sitt populära lördagscafé. Klockan 13-16 serveras det kaffe och kakor mm. Antikvariatet och muséet är...

Läs mer

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »