Passpolisen har bråda dagar med långa köer av människor som vill fly det dåliga sommarvädret för sol och bad utomlands. Foto: Polisen.

RESOR Tillhör du dem som just nu letar en sistaminutenresa utomlands för att åtminstone få några soliga, varma semesterdagar innan sommaren är slut? Då måste du se till att ditt pass gäller – eller att du i god tid börjar köa hos polisen för att få ett nytt.
Det dåliga vädret skapar nämligen köer hos passpolisen som, om du är ute i sista minuten före avgång, kan innebära att du får stanna hemma.

- Den som har möjlighet gör klokt i att komma under förmiddagen, då är det i alla fall något kortare köer. Detta gäller Helsingborg, Ängelholm och även Landskrona, säger polisen i Nordvästskåne.

Sverige är enligt metrologerna just nu klämt mellan ett högtryck från öster och ett lågtryck från väster. Det gör att kalla ishavsvindar sveper in från norr. Södra och mellersta ­Sverige kan enligt samma källor räkna med ­mulet väder och temperaturer på 15-20 grader. Delar av Norrland får inte över tio grader under de närmaste dagarna. Men har vi tur kan vädret vända i slutet på veckan, med varmare luft som sveper in över landet.

I så fall kan det i södra Sverige bli 20 grader och i Norrland 15-20 grader. Ungefär vad som anses normalt för års­tiden.

Nästan slutsålt
Vill du garanterat ha strålande sol redan får du helt enkelt vända blicken utomlands. Men gör det snabbt i så fall. För enligt folk i resebranschen så börjar sistaminuten-resorna ta slut.

Marianne Rönnberg Galmor