Precis lagom till att Dan Hylander med sin Orkester äntrade scenen drog regnovädret igång på allvar. Men för gamal garvade gossar som det här spelar vädret mindre roll än stämningen i publiken. Som i Ekeby var GOD!
 
FEST Ekeby har sedan 8 år sitt eget kalas – Ekeby Musikfest. I år dubblade arrangörerna från en dags fest till två och tusentals besökare kom.
Ekeby Musikfest arrangeras av Ekeby GIF i samband med de flesta andra företag samt föreningar i Ekeby. I år är det åttonde året på raken och efter ”stor vånda” tog festfixarna beslutet att satsa på ytterligare en dags fest.

 

Anders Ljung, ordförande, och Håkan Larsson, styrelseledamot i Ekeby GIF, är högst ansvariga för kalaset och med sig har de Reijo Turja som håller i allt som har med musik och underhållning att göra. Sammanlagt arbetar ett 50-tal personer med arrangemanget.

 

Förutom framträdanden av såväl lokala som rikskända artister fanns här också allt en fest- och marknadshungrig publik kunde önska. ”Alla” kom. De lokalt boende förstås men festen drog även besökare från kringliggande byar och städer.

 

 

Större festområde
Festplatsen är av tradition den stora parkeringen utanför möbelaffären men i år utvidgades den till att även omfatta Banktorget. En koll där såväl fredag som lördag sa att Torget blev ungdomarnas häng. Lagom långt från där de vuxna höll till i mat- och öltälten.

I år fanns hela 14 matstånd. Korv, hamburgare, langos förvisso men också grillspett, kebab och mycket mer. Laxen och potatisen som serverades i huvudtältet verkade dock vara en favorit. Inte minst på lördagskvällen när regnet kom.

Det största dragplåstret på scenen var utan tvekan Dan Hylander med hela sin Orkester. Hylander - denne numera 60-årige man som funnits med på musikscenen ända sedan 1960-talet men som nyligen slagit sina egna tidigare listrekord. I början av mars 2014 kom tex hans och hans Orkester med albumet Försenad. Hans största listframgång sedan 1986. Mannen är minst sagt Still going strong!

"Imponerande ja"
Hylander framträder i sommar förutom i Ekeby också på Sweden Rock i Sölvesborg och på Sommarrock i Svedala och självklart kan han inte tacka ja till alla förfrågningar han får. Hur bar sig då Ekeby Musikfest åt för att få ett?

- Jag ringde honom, sa Reijo Turja, själv ett Big fan av Hylander. Berättade vad vi håller på med och vad som väntar här. Han sa okej och det är förstås extra kul för mig att få jobba med någon man alltid sett upp till.

- Att han tog sig tid att ta sig till oss mitt emellan spelningarna för Sweden Rock i både Sölvesborg och Svedala  - det är fräckt, flikar Anders Ljung in.

 

 

Rekordstor publik
Dag 1 gick i de vuxnas tecken med coverbandet Zippy Zoo, ett partyband från Helsingborg och Ekeby. Ståupparen Martin Svensson, känd både från Släng dig i Brunnen och sitt samarbete med Robert Gustavsson, ingick också i gänget som jobbade hårt för att skapa rätt stämning dag 1. Svensson var väl sådär roligt dock....... och grabbarna i Zibby tog god tid på sig att komma igång med musiken. Verkade ha trassel med ljudsystemet. Väl igång lät de dock helt okej.

Dag två gick i barnfamiljernas tecken och inleddes med ett framträdande av Skromberga Musikkår plus Drillen. Trollkarlen Tobias Chilli tog den yngre publiken i ett fast grepp och sedan kom läskiga Spökligan. Björns band (med HIF-låten) spelade också medan karusellerna snurrade.

Flera tusen besökare
Dagtid på lördagen kom mängder av människor till festen.

- Jag räknar med att vi idag lördag haft mellan 3000 och 5000 besökare, sa Bengt Persson, ägare till den stora parkeringsplatsen där festen alltid äger rum.

- Och igår fredag sålde vi 700 portioner mat här, tillägger han.

Planen framför scenen var tom till bara några minuter före Dag Hylanders och Orkesterns entré. Vaktchefen satt på pass intill den tekniska utrustningen, en och annan fotograf stod och väntade. Men när Hylander så kom reste sig en del från de vita plastmöblerna i tälten och drog sig närmare scenen. Med eller utan paraply.

 

 

Vem bryr sig?
Hylander sa sig vara glad att vara i Ekeby och försökte muntra upp publiken med att han hade två Helsingborgare med sig. Han verkade tro att Ekeby tillhör Helsingborg. Men vem bryr sig?

Musiken lät som den skulle. Själv stod jag utanför staketet en stund och lyssnade och fick en riktig dejavu-känsla. Så här var det förr när man gick på rockkonsert eller lyssnade på kända stjärnor i Billesholms Folkets Park. För att inte tala om på Gröna Lund eller på Opp o Poppa på Skansen i Stockholm! Man står upp och tittar och lyssnar. Tillsammans med mängder av andra som gör samma sak. Sjunger med och gungar i takt.

Coverbandet Solsting från Helsingborg avslutade kvällen.

- De skapar ett jättebra tryck i publiken, lovade musikansvarige på festen, Reijo Turja.

- Över huvud taget är det så att många av dem som kommer hit och uppträder i ”lilla” Ekeby tycker stämningen är så bra här att de säger att de vill komma tillbaka. Även de större kändisarna, säger både Anders Ljung och Reijo Turja.

 

 

Sånt som inte får hända
På lördagskvällen körde jag än en gång till Ekeby för att fotografera och förstås se och höra lite av Dan Hylander. Det var ont om parkeringsplatser nära festområdet men efter ett par varvs cirkulerande hade jag tur och hittade en bra plats tvärs över Storgatan.

Det hade börjat småregna och jag skyndade mig in under mattältet. Tog en genväg genom staketet och väl utom räckhåll för regnet öppnade jag min kamera. Jag brukar alltid ta en bild eller två inledningsvis för att se hur ljuset fungerar och nu var det pga regnmolnen redan ganska mörkt.

Jag trycker på avtryckaren men inget händer. Va? På fotbollsmatchen tidigare på lördagen hade batteriet tagit slut strax före avslut och jag stoppade kvickt i ett nyladdat istället. Ifall det skulle bli mål i slutminuten. Allt funkade finfint.

En räddande ängel
MEN här nu under tälttaket i Ekeby hände ingenting! Men så kom en räddande ängel till min undsättning. Jeanette Malmberg från Wideröra mellan Ekeby och Vallåkra.

Hon och jag hade bytt några ord om bjuvsnytt.se och att hon tycker tidningen är bra när jag insåg att jag hade ett problem. Jag hade inte heller telefonen med mig och jag skulle aldrig hinna hem till Bjuv och ladda fler batterier innan Hylander stod på scenen.

- Har du en mobiltelefon? frågade jag henne.

- Ja, det har jag, svarade hon.

- Kan inte du ta några bilder med den och mejla till mig, frågade jag.

Jovisst, inga problem. Jeanette började fotografera folkhavet inne i tälten och tog också några bilder ut på den blöta parkeringsplatsen där inte särskilt många än så länge stod.

- Ta telefonen, sa hon sedan. Du kan själv fotografera vad du vill. 

Vilket förtroende! Tack snälla Jeanette!!

Med Jeanettes IPhone i högsta hugg började jag jobba som vanligt. Tog några bilder till här och där och gick sedan fram till scenen för nu kom Hylander och Orkestern.

Bilderna jag fick var alla tiders. Inte minst på artisterna på scenen. Lite psykadeliska men det hörde ju 70-talet till så varför inte? Mobilen har ingen blixt eller några andra finesser för att reglera ljus. Men resultatet är coolt, tycker jag.

Än en gång tack till Jeanette, som så frikostigt litade på mig och hjälpte mig ur en pinsam situation. En situation som inte får inträffa om man har fotografering som levebröd:)

 

Foto: Jeanette Malmberg och Marianne Rönnberg Galmor

 

Tillskott till kassan
Ekeby Musikfest är inte Ekeby GIF:s störa inkomstkälla. Det är Skånecupen.

- Men Musikfesten är naturligtvis ett mycket välkommet tillskott till både vår och övriga föreningars kassa. Skromberga Blåsorkester står t.ex. för parkeringen på Askebunkarna.

- Det här är också ett sätt för oss alla att bjuda tillbaka till alla frivilligkrafter, inte minst föräldrar, som stöttar oss, tillägger Anders Ljung.

För arrangemanget bygger helt på ideella krafter, fortsätter han. Det gäller också städningen efter festen. Den slutar klockan 01.00 och en kvart senare drar ”städarna” igång.

- Halv tre är parkeringen tom och man kan inte ana att det varit en stor fest här, säger Anders Ljung. Du ser inte ett papper, inte en ölburk. I morgon ska allt ju vara iordningställt så att affärerna här kan fungera som vanligt igen.

Hur stort är detta då? Hur stor är Ekeby Musikfest i jämförelse med andra liknande arrangemang?

- Jag som är i byggbranschen, säger Anders Ljung, jag kan som ett mått på festens storlek säga att när vi började använde vi 16 ampere för att klara strömtillförseln. 2014 behövde vi 62 ampere och i år har vi 250 ampere.

 

Marianne Rönnberg Galmor

 

OBS! Dela gärna detta!

Bjuvsnytt får inte dela på alla Ekebysidor på FB så vill du att dina vänner ser detta så dela själv. /redaktionen