BJUVS KOMMUN Det gick lite trögt i starten men ökade på dag för dag. På lördagen, Oktoberfestens sista dag, blev tältet till sist nästan fullt och den som ville lyssna på juste musik, dricka god öl och äta tyskt käk, blev inte besviken.

En nyss avslutade Oktoberfesten var ett privat initiativ. Redan i somras annonserade Camilla Magnusson att hon hade för avsikt att ordna en rejäl Oktoberfest i sin nya hemkommun Bjuv. Oktoberfest, en urgammal tradition i Tyskland, skulle kunna bli en tradition också i Bjuv, tänkte hon.

Sagt och gjort. I ett gigantiskt tält som tog fyra dagar att sätta upp, vankades det Oktoberfest i dagarna tre - 24. 25 och 26 oktober.

Inget saknades
Artistuppsättningen häll hög klass. Mat och dryck kom från Bunker Bar i Helsingborg. För att få rätt stämning i jättetältet hade både Bjuvs och Ekeby musikkårer engagerats och Malmö brandkårs Tyrolerkapell inledningsspelade på torsdagen. 

På fredgen visade Bjuvs musikkår vad de går för i umpa-bumpa-sammanhang. Det var första gången gruppen fick en sådan beställning och sedan Camilla Magnusson i somras hörde av sig har musikanterna legat i hårdträning och övat in närmare 40 passande sånger.

Gästerna kunde sjunga med, med hjälp av sånghäften som fanns på borden och på fredagen ledde Håkan Larsson från Ekeby allsången.

Rejält med mat
En riktig Oktoberfest kräver förutom god öl även Schnitzel, Sauerkraut och Wurst. Men på festen i Bjuv fanns även grillspett, hamburgare och lax till dem som inte känt för att förboka rejäl, bayersk spis.

På fredagen hade många partysugna bjuvsbor slutit upp i tältet. Men det kunde trots allt varit ännu fler. Bjuvskalaset - f.d. Bjuvsfestivalen - drar folk - säkert inte minst för att det äger rum på sommaren. Men på hösten och vintern är folk inte lika benägna att lämna stugvärmen. Det märktes inte minst denna regnruskiga kväll. Trots att det diplomatiskt uttryckt inte finns överdrivet många ställen att gå till om man vill träffa folk och äta och dricka gott. Varken i Bjuv, Billesholm eller Ekeby.

Röster hördes om att inträdet kostade. Detta till trots så dignade långborden närmast scenen på fredagen av kända bjuvsprofiler som lät sig väl smaka både av öl och mat.

Välkommet gränsöverskridande
Vid borden hittade vi också en del billesholmare och några par hade tagit sig "ända från Ekeby till Bjuv" och var väldigt stolta över det. Trevligt att höra för oss som mer än gärna också kör både kors och tvärs och träffar folk i vår geografiskt utspridda kommun.

- Visst, det kunde var litet mer trängsel i tältet, sa Camilla Magnusson. Men det här är första gången vi kör en sådan här fest och folk behöver förmodligen litet tid på sig att ta det nya till sig.

- Men vi chansar. Vi får göra en utvärdering efteråt och stämma av vad folk tyckte och vad de kanske vill ha istället. Någon brist på idéer har vi inte. Vi är ganska nya i Bjuv själv men trivs jättebra här och eftersom vi är i den här branschen tycker vi om att fixa fester och se till så att det händer kul saker, avslutar Camilla Magnusson.

Fredagssvepet
Ljuset var som vanligt sisådär för lokalredaktörens kamera men skam den som ger sig! Ett svep bland borden på fredagen gav följande "fångst".

 

 

På lördagen - Oktoberfestens sista dag - gjorde vi ett nytt svep med kameran under ett par timmar. Det här är vad vi hittade då:

 

 

 

Text och bild: Marianne Rönnberg Galmor