Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
EKEBY Supermoderna, miljövänliga, prisbelönta skor ser dagens ljus på en gård söder om Ekeby. Kvinnan bakom designen, Sofie Bly, njuter av framgångarna alltmedan hon skissar på nya kollektioner.

Ekeby och exklusiva modeskor? Är den kombinationen möjlig, tänker nog många. Svar: Ja. Skodesignern Sofia Bly bor och verkar de facto i Ekeby – som ju faktiskt bara ligger ett stenkast från kontinenten och den övriga modevärlden!

Sofie Bly bosatte sig för några år sedan på sin mammas gård utanför Ekeby. Då hade hon varit verksam som kläddesigner i Italien i 13 år.Här hemma var frågan vad hon skulle arbeta med.

 

 

- Jag insåg att det skulle vara mycket svårt att få fotfäste i designerbranschen med utgångspunkt från den här platsen, säger Sofie Bly. Men däremot ligger ju Danmark nära och jag vände helt enkelt blicken dit.

När så den i modesammanhang kända, danska Ilse Jacobsen efterlyste en designer var Sofie Bly inte sen att skicka en ansökan. Jacobsen hörde av sig och sa att hon var imponerad av Sofie Blys arbete och kunskap och att hon ville träffa henne. Men Bly var ju kläddesigner och det Jacobsen letade efter handlade om skodesign.

Snabba ryck
- Ge mig en vecka så får vi se vad jag kommer på, svarade jag henne. Efter en vecka var jag tillbaks i Hornbaeck med mina skisser. Och fick jobbet, berättar Sofie Bly.

Det roliga varade i tre år. Men Sofie Bly insåg allteftersom hon fick en djupare insikt i branschen att hon ville något annat. Fortfarande på temat skor. Men med utgångspunkt från det miljötänk hon med åren tillskansat sig.

- Av olika skäl började jag tänka mer på både miljö och etik, säger Sofie Bly.  Frågan Vill jag överhuvudtaget vara designer, dök också upp. När jag började i Italien var jag en ung, omogen tjej med helt andra ideal och värderingar än jag nu hade.

Efter rådslag med sambon bestämde Sofie sig för att fortsätta med skor – i egen regi.

Hälsofarlig procedur
Läder och skinn bereds oftast i krombad och i takt med att arbetarna protesterar mot de hälsovådliga metoderna flyttar industrin tillverkningen allt längre bort från Europa. Till länder som Indien eller till något land i Asien. Där arbetarna inte har något att sätta emot och där lönerna är lägre än låga.

- Jag började sätta mig in i hur man kan använda annat än kromberett läder, säger Sofie Bly. Började leta alternativ. Idag har jag också snart ett material framme som både liknar läder och är smidigt och andas.

- Min nästa kollektion, som kommer till sommaren, är en vegankollektion. Alltså inte alls gjorde i läder.

Redan 2005 motionerade Miljöpartiet i riksdagen om att läder ska klassas som miljöfarligt avfall pga hur och med vilka kemikalier det framställs.

- Ja, som det bereds idag så är jag inte förvånad, säger Sofie Bly. Dessutom kommer ju läder från kor som är våra största "utsläppsbovarna" vad gäller Co2.

- Jag att man kan ha kossorna till annat än att göra bruksartiklar som skor av. Idag värderas allt i pengar men jag tycker att vi ska visa andra levande varelser mer respekt, säger Sofie Bly.

Tidlöst miljömedvetet
Sofie Bly reser mycket i sin jakt på nya material som passar hennes line. Hennes skor produceras i huvudsak i Italien, ett land med en mycket lång tradition av att tillverka skor.

Hon hade helst velat använda ekologiskt läder. Det finns någon gård som tillverkar sådant efter gamla hantverkstraditioner. Men även om metoden är mindre skadlig för miljön så tar processen så lång tid att skorna skulle bli för dyra att sälja.

- Så det blir alltså veganskor istället. Av djurvänligt material – helt utan inblandning av animaliska produkter, säger Sofie Bly.

Priser och genombrott
I år har Sofie Blys design av skor uppmärksammats på tre olika håll:

- Jag vann nyligen Guldkärnan – Marknadsföreningen i Helsingborgsregionens årliga pris, säger Sofie. Dessutom var jag nominerad till Damernas Världs Guldknappen och Modetrådets Årets Rookie. Och det känns naturligtvis härligt!

- Nästa kollektion är redan formgiven och jag fortsätter mitt letande för att få fram ett nytt miljömaterial, avslutar Sofie Bly.

Mer om märket Sofie Bly på www.swedishfashionstore.com.

Fotnot: Marie Bly var först ut i Bjuvs kommuns nya satsning på Instagram.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »