EKEBY Supermoderna, miljövänliga, prisbelönta skor ser dagens ljus på en gård söder om Ekeby. Kvinnan bakom designen, Sofie Bly, njuter av framgångarna alltmedan hon skissar på nya kollektioner.

Ekeby och exklusiva modeskor? Är den kombinationen möjlig, tänker nog många. Svar: Ja. Skodesignern Sofia Bly bor och verkar de facto i Ekeby – som ju faktiskt bara ligger ett stenkast från kontinenten och den övriga modevärlden!

Sofie Bly bosatte sig för några år sedan på sin mammas gård utanför Ekeby. Då hade hon varit verksam som kläddesigner i Italien i 13 år.Här hemma var frågan vad hon skulle arbeta med.

 

 

- Jag insåg att det skulle vara mycket svårt att få fotfäste i designerbranschen med utgångspunkt från den här platsen, säger Sofie Bly. Men däremot ligger ju Danmark nära och jag vände helt enkelt blicken dit.

När så den i modesammanhang kända, danska Ilse Jacobsen efterlyste en designer var Sofie Bly inte sen att skicka en ansökan. Jacobsen hörde av sig och sa att hon var imponerad av Sofie Blys arbete och kunskap och att hon ville träffa henne. Men Bly var ju kläddesigner och det Jacobsen letade efter handlade om skodesign.

Snabba ryck
- Ge mig en vecka så får vi se vad jag kommer på, svarade jag henne. Efter en vecka var jag tillbaks i Hornbaeck med mina skisser. Och fick jobbet, berättar Sofie Bly.

Det roliga varade i tre år. Men Sofie Bly insåg allteftersom hon fick en djupare insikt i branschen att hon ville något annat. Fortfarande på temat skor. Men med utgångspunkt från det miljötänk hon med åren tillskansat sig.

- Av olika skäl började jag tänka mer på både miljö och etik, säger Sofie Bly.  Frågan Vill jag överhuvudtaget vara designer, dök också upp. När jag började i Italien var jag en ung, omogen tjej med helt andra ideal och värderingar än jag nu hade.

Efter rådslag med sambon bestämde Sofie sig för att fortsätta med skor – i egen regi.

Hälsofarlig procedur
Läder och skinn bereds oftast i krombad och i takt med att arbetarna protesterar mot de hälsovådliga metoderna flyttar industrin tillverkningen allt längre bort från Europa. Till länder som Indien eller till något land i Asien. Där arbetarna inte har något att sätta emot och där lönerna är lägre än låga.

- Jag började sätta mig in i hur man kan använda annat än kromberett läder, säger Sofie Bly. Började leta alternativ. Idag har jag också snart ett material framme som både liknar läder och är smidigt och andas.

- Min nästa kollektion, som kommer till sommaren, är en vegankollektion. Alltså inte alls gjorde i läder.

Redan 2005 motionerade Miljöpartiet i riksdagen om att läder ska klassas som miljöfarligt avfall pga hur och med vilka kemikalier det framställs.

- Ja, som det bereds idag så är jag inte förvånad, säger Sofie Bly. Dessutom kommer ju läder från kor som är våra största "utsläppsbovarna" vad gäller Co2.

- Jag att man kan ha kossorna till annat än att göra bruksartiklar som skor av. Idag värderas allt i pengar men jag tycker att vi ska visa andra levande varelser mer respekt, säger Sofie Bly.

Tidlöst miljömedvetet
Sofie Bly reser mycket i sin jakt på nya material som passar hennes line. Hennes skor produceras i huvudsak i Italien, ett land med en mycket lång tradition av att tillverka skor.

Hon hade helst velat använda ekologiskt läder. Det finns någon gård som tillverkar sådant efter gamla hantverkstraditioner. Men även om metoden är mindre skadlig för miljön så tar processen så lång tid att skorna skulle bli för dyra att sälja.

- Så det blir alltså veganskor istället. Av djurvänligt material – helt utan inblandning av animaliska produkter, säger Sofie Bly.

Priser och genombrott
I år har Sofie Blys design av skor uppmärksammats på tre olika håll:

- Jag vann nyligen Guldkärnan – Marknadsföreningen i Helsingborgsregionens årliga pris, säger Sofie. Dessutom var jag nominerad till Damernas Världs Guldknappen och Modetrådets Årets Rookie. Och det känns naturligtvis härligt!

- Nästa kollektion är redan formgiven och jag fortsätter mitt letande för att få fram ett nytt miljömaterial, avslutar Sofie Bly.

Mer om märket Sofie Bly på www.swedishfashionstore.com.

Fotnot: Marie Bly var först ut i Bjuvs kommuns nya satsning på Instagram.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor