Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ulla Hedin från Ekeby får hjälp på surfplattan av bibliotekarie Angelica Livbom.
BJUVS KOMMUN I veckan som gick bjöd biblioteken i Ekeby och Bjuv in till ”Seniorsurf”. Och personer som hade frågor både om datorer, surfplattor och mobiltelefoner kom i en strid ström för att ta del av erbjudandet.

På biblioteket i Ekeby fanns den 16 september bibliotekarien i Bjuv Angelica Livbom och kollegan i Ekeby,  Carina Lindén, bakom servicedisken för att bistå besökarna med IT-hjälp. ”På golvet” fanns även Martin Lind, också han bibliotekarie i Bjuv.

- Vi har redan haft en person här som fick råd om vilken typ av surfplatta han skulle köpa, säger Carina Lindén.

När vi anländer är Ulla och Jan-Erik Hedin från Ekeby först på plan.

Tid först nu
- Jag behöver hjälp med ALLT, säger Ulla Hedin. Min man och jag har varsin laptop som vi köpte för flera år sedan. Och vi har även en surfplatta.

- Men det är först nu som vi har tid att sätta oss in i hur man kan använda sakerna. Mejla kan vi förstås. Och Googla. Men det finns ju så mycket mer man kan göra.

Jan-Erik Hedin känner sig ganska säker när det gäller datorn.

- Jag behöver inte hjälp med den så mycket som med min nya telefon – en Galaxy. När ungarna är hemma passar jag på att få privat support. Men jag skulle ju ha en ny telefon och den är inte helt lätt att förstå sig på.

Viktigt våga testa
- Det är viktigt att över huvud taget våga testa den nya tekniken, säger Angelica Livbom, som själv är väl insatt i den.

Till Ekeby bibliotek har också Roland Bergström sökt sig denna dag. Han använder sin vanliga dator regelbundet. Gör sina bankärenden via den och ”Skajpar” med barn och kompisar som är både här hemma och utomlands.

- Jag fick veta om det här tillfället när jag var på biblioteket senast. Och idag är jag här för att få hjälp med min surfplatta som jag precis köpt, berättar han.

Martin Lind och Roland Bergström.
Paret Hedin med Carina Lindén.
Roland Bergström.
"Lathundar" om olika ord och sajter på Internet.
Margit Wittander.
Martin Lind, paren Lönn och Olofsson.

 

Bjuvssurfarna
Margit Wittander, f.d. lärare i Varagårdsskolan, tog tillfället i akt att titta in på Bjuvs bibliotek när det var seniorsurfdags där, den 19 september.

- Jag är här på biblioteket regelbundet men nu var jag nyfiken på om jag kunde få litet hjälp med datafrågor, säger Margit Wittander. Jag har e-post och Googlar. Men jag tittar och lyssnar också på TV- och radioprogram som jag av en eller annan anledning missat när de först sändes.

- Det är utmärkt att göra det via datorn.

Berit och Assar Lönn från Bjuv kom för att se vad seniorsurfen kunde erbjuda dem.

- Vi har lite småfrågor men klarar oss ganska bra annars. Barnbarnen kan ju allt det här så vi får fråga dem ibland., sa Berit Lönn - den mest "datoriserade" av de två. 

- Jag har mejl och jag Googlar. Och så tycker jag om att kika på hemnet på hus och annat som är till salu, sa Berit Lönn.

Spamskydd
Ulf och Carina Olofsson från Bjuv tittade också in. Ulf ville bland annat prata med Martin Lind om vilka sätt det finns för att slippa få så mycket skräppost, så kallad spam, i inboxen. Meddelanden som oftast innehåller någon form av reklam.

Martin Lind visade hur och var man själv i sitt mejlprogram kan stoppa skräpet.

- Men en del sammeddelanden är knepiga att få bort, sa Martin Lind. Man klickar på avbeställ och kanske slipper posten ett tag. Men så dyker de upp på nytt igen.

- De seriösa avsändarna är inga problem, var Ulf och Martin överens om. Men alltför många företag lever på att göra den här typen av ovälkommen reklam. Och det viktiga för dem är att visa sina uppdragsgivare att de har nått fram till många mottagare.

- Men de aktar sig för att nämna hur många som avbeställer deras mejl.

Billesholm då?
Både Ekeby och Bjuv har ett antal datorer som allmänheten är välkommen att använda. Också Billesholm har ett fint och välutrustat bibliotek. Därifrån kom det dock ingen inbjudan till seniorsurf.

Seniorsurfen var nämligen avsedd att endast erbjudas i Bjuv. Ekeby tillkom för att en medlem i SPF krävde det.  Men Billesholm då?

- Det är en resursfråga men billesholmarna kan åka till Bjuv eller Ekeby, säger Carina Lindén.

Vad seniorerna i Billesholm tycker om det svaret, framgick inte av evenemangen den 16 och 19 september. Men det är rimligt att anta att det kan finnas seniorer som skulle vilja ha hjälp med den moderna tekniken, även där. Särskilt de som inte kör eller har tillgång till bil eller har en halv dag att lägga på kommunala färdmedel.

 

OBS! Dela gärna denna artikel om du känner någon av deltagarna. /redaktionen

Text: Marianne Rönnberg Galmor   Foto: Lars Svendsen.

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »