Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Från vänster kompisarna Jennie Bengtsson, Linnéa Edvinsson Nilsson och Erika Nilsson, som i sommar testat att driva en bakfirma tillsammans.
 
HELA KOMMUNEN Bjuv har som första kommun i Skåne köpt in konceptet Ung drive där ungdomar 14-16 år får prova på att driva eget företag. –Det har sina sidor att känna varandra så här bra när man ska försöka få struktur på arbetet, säger Erika Nilsson, Jennie Bengtsson och Linnéa Edvinsson Nilsson.

Via Ung drive har tio bjuvsungdomar fått prova på att vara entreprenörer. Joakim Olsson, 20 år och själv  företagare sedan flera år, har varit bjuvsungdomarnas coach.

Inför sommaren åkte Joakim Olsson runt på kommunens skolor och presenterade idén med att driva eget företag. Ett trettiotal elever sökte till projektet. Tio blev utvalda. Efter diskussioner med Joakim formade de tio tre grupper. Erika Nilsson, Jennie Bengtsson och Linnéa Edvinsson Nilsson – som bestämde sig för att baka. Samt två flickor som erbjuder nagelvård i Ekeby och ett killgäng som arrangerar en basketturnering. Var och en av de tio fick 1 000 kronor i startbidrag.

Gamla kompisar
Erika Nilsson, Jennie Bengtsson och Linnéa Edvinsson Nilsson bor alla längs samma gata i Södra Vram,  en del av Billesholm. De är alla snart 16 år gamla och har gått i samma klass i flera år. Känner varandra utan och innan. Eller det var i alla fall vad det trodde fram till att de började driva sitt sommarbageri tillsammans.

För att hänga med varandra i skolan och på fritiden visade sig inte vara exakt samma sak som att arbeta tillsammans och ha en gemensam ekonomi.

- Det visade sig vara litet si och så med att få struktur i arbetet, säger de alla tre. Det var inte heller lätt att till exempel ge kompisar order.

Svårare än väntat
Tjejerna har drivit ett bageri tillsammans hemma i Erikas kök. De har bakat muffins och tårtor så det stått härliga till. Att hitta kunder har dock inte varit så lätt som de trott det skulle vara. Visst har de sålt en del men människor har också varit skeptiska till dem och inte velat handla. Vad, kan de inte riktigt förstå. De har haft visitkort som de delat ut och de har också gjort personliga besök på exempelvis äldreboende och i affärer. Även spelbutiker och frisörsalonger har de besökt och folk har hört av sig och flickorna har bakat på beställning. Men kanske inte så mycket som de tänkt.

- Vi hade nog trott att särskilt äldre personer skulle tycka det var käckt av oss att jobba med det är och därför köpa våra kakor och grejer. Men så var det inte.

Varför bageri?
Att det blev just bageri de skulle syssla med var inte givet från början. Under sitt första möte med coachen Joakim Olsson diskuterades olika idéer.

- Ja, jag spelar fotboll, säger Jennie, så det var det jag tänkt hålla på med när jag sökte. Men ingen annan ville det så då fick det bli bageri.

- Joakim har varit väldigt bra, fortsätter tjejerna. Han är inte så mycket äldre än vi själva och förstår hur vi tänker och har det. Det har underlättat.

Värdefulla lärdomar
Ett första steg för de nyblivna företagarna var att hitta på ett namn till företaget.

- Vi satt och pratade och lekte med olika ordkombinationer, berättar Linnéa Edvinsson Nilsson. Vi testade bland annat med Chic Chic – men det lät inte bra. Och så kom någon med Chic Chak och Ja! – där satt det!

Kan ni baka då, är min nästa fråga. Alla tre skrattar. Berättar att det varit en riktig experimentverkstad hemma i Erikas kök.

- Vi har tagit vad vi haft. Testat hela tiden. Precis som Kajsa Varg!

- När vi inte haft någon beställning har vi gärna provat att göra helt nya grejer, tillägger Linnéa.

Under vårt besök tillverkas muffins. Grunden ser ut att vara ”vanlig” sockerkakssmet. Genom ugnsluckan ser vi hur de små miraklen växer och blir härligt gyllenbruna.

Väl ute ur ugnen ska de ”kläs på”. Linnéa har den senaste stunden tillverkat något med mandelmassa, vatten och v ä l d i g t grön karamellfärg. Nu kavlar hon och skär ut gröna rundlar som läggs på kakorna. Rundlarna sätts fast med röd sylt. Till slut, som pricken över i:et stör bagerskorna silverkulor över de små rara bakverken.

Plus minus noll
Jens Billeskolan i Billesholm har inkommit med en beställning på tårtor för 50-60 personer. Mindre erfarna bagare hade darrat inför uppgiften – men inte Erika, Jennie och Linnéa.

Pengarna de fick i startbidrag – tillsammans 3000 kronor – har gått på ett ut med kostnaden för de ingredienser de behövt till baken.

I augusti ska både deras och de övriga projekten inom ramen för kommunens inköp av Ung drive-projektet utvärderas.

Ska ni fortsätta som bagare efter det här?

- Nej, säger alla tre. Vi har lärt oss mycket av det här. Bland annat att samarbeta och att prata med varandra innan vi gör något. Men vi har helt andra planer för framtiden.

- Jag ska bli lastbilschaufför, säger Linnéa. Läsa på transportlinjen på Lantbruksskolan i Svalöv.

- Jag ska gå samhällsvetenskapsprogrammet på Campeon Frigymnasium i Helsingborg, säger Jennie. Jag gillar ämnen som samhällskunskap, historia och religion och jag kan tänka mig något jobb inom exempelvis FN. Jag har lätt för att prata. Politik vore kanske också kul.

- Jag vill i grunden jobba med människor, säger Erika. Hjälpa dem. Jag har funderat på läkare.

Fotnot: De övriga sex ungdomarna som fått chansen att prova på att driva eget företag är verksamma inom nagelvård och fotboll.
FAKTA OM UNG DRIVE

UngDrive är en utbildning i företagande och entreprenörskap, där du med stöd av unga entreprenörer/coacher får hjälp att hitta och utveckla din egen drivkraft, lära dig allt du behöver för att lyckas i ett eget sommarlovsföretag och tjäna pengar på en egen idé.
Konceptet riktar sig till ungdomar, olika åldersgrupper i olika kommuner. Du driver en egen verksamhet under sommaren utifrån dina egna idéer, med stöd från coacher i UngDrive. I konceptet ingår utöver inspiration och coaching (under kickoffen) ett startkapital.

 

Text: Marianne Rönnberg Galmor               Foto: Lars Svendsen

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »