Sista övningen, som tar den sista musten ur alla, är knäböjning i ring.
BILLESHOLM Det är onsdagskväll, semestertider och högsommarvarmt. Vid grusplanen vid Gullfiber samlas några entusiaster i Fusion Fitness-gänget för att träna och jag ska hänga med.

Allt började förra året med att Mattias Pålsson från Billesholm drog ihop några kompisar på ren chans och sedan dess har antalet deltagare ökat.

 

- Jag började som instruktör på Filborna Arena och tyckte att det saknades denna typ av träning hemma i Billesholm och däromkring, säger Mattias Pålsson.

Gänget samlas som alltid vid kullen framför grusplanen vid Gullfiber. Trots att det är semestertider, så dyker ändå ett gäng på 30 personer upp för att träna tillsammans.  Gruppen består av människor i alla åldrar, kvinnor och män. Mattias hälsar alla välkomna, även ett par nybörjare.

Gänget värmer upp med bl.a. plankan, skottkärra och med att bära varandra på ryggen. För att få upp pulsen. Mattias manar glatt på deltagarna som i den varma kvällssolen snabbt börjar svettas. Uppvärmningen avslutas med ett par varvs löpning runt kullen.

Efter detta kör gänget blandad träning med push-ups, masken, Burpee rygglyft.-  i en minuts intervaller. Alla kämpar så att svetten sprutar. Man känner gemenskapen under hela passet, med skämten och peppningen.

Gamla beprövade situps, armhävningar, rygglyft varvat med upphopp o.s.v., så att hela kroppen får sitt och ingen muskel lämnas oberörd.

Peppar och kämpar
Sista övningen för att ta den sista musten ur alla är knäböjning i ring. Alla kämpar in i det sista och peppar varandra så gott det går!! Hela passet varar i en timme och avslutas med stretching. Jag får nog erkänna att det rycker i kroppen och jag hade gärna deltagit i kvällens pass. Energinivån har varit hög hos alla. Alla har gjort sitt bästa och Mattias har varit inspirerande som instruktör och jobbat stenhårt med att få med alla på noterna

Henrik Lindgren från Billesholm har varit med och tränat sedan Mattias startade gruppen i maj  2012. Han förklarar varför han gillar Fusion Fitness:

- Det ger allround träning och fruktansvärt mycket både i form av styrka, bålstabilitet, kondis och uthållighet. Gemenskapen är ovärderlig. Alla pushar varandra till yttersta gränsen.

Elin Kallertin, även hon från Billesholm, gillar allsidigheten och att alla tränar efter egen förmåga.

- Jag har ont i knäet, så när alla hoppar så kör jag nåt annat, för att aldrig stå stilla. Det funkar om man är lång, kort, ung, gammal, tjock eller smal!  Alla kan!!

Elin har tränat sen i februari i år. Hennes man tränade där och Elin skulle minsann aldrig börja träna där.

- Jag sprang själv och min man tyckte att jag istället skulle springa med Fusion Fittness-gänget.

När hon väl börjat blev hon fast och sedan dess har hon inte missat ett pass.

Alla kan vara med
Mattias Pålsson, grundare och huvudtränare om Fusion Fitness:

- Det handlar om att samla ett gäng och träna efter egen förmåga. Det spelar inte så stor roll om du är vältränad eller nybörjare. Alla kan vara med, men man kan anpassa träningen själv under passet efter egen förmåga.

- Vi kör året om. Än så länge har vi inte ställt in något pass. Vi har haft pass när det varit femton minus på vintern. Sedan nyår i år har det dessutom hänt något, så numera brukar vi vara runt femton personer varje pass. Folk var rädda i början för att inte orka hänga med, men efter hand så har dom väl märkt att det funkar, oavsett viken träningsnivå man ligger på.

 

 


Text och foto: Micke Nerberg