Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Jag har sex förslag på vad man kan ha den gamla stationsbyggnaden till, säger Emil Lord som startat FB-sidan Rädda Billesholms järnvägsstation. Foto: Bjuvsnytt.
BILLESHOLM På Facebook har Emil Lord, 33 år, startat gruppen Rädda Billesholms Järnvägsstation. Men att rädda den är inte det enda han brinner för. Han vill att hela Bjuvs kommun ska vara en bra plats att leva på.
Emil Lord växte upp i Södra Vram och i Billesholm. Han gick i skola i Billesholm och senare på fordonslinjen i Klippan. Efter gymnasiet fick han en lärlingsplats på Höganäs/Bjuv och hade förmånen att få gå bredvid en mekaniker som lärde honom mycket.

Idag arbetar Emil som mekaniker på Ecophons underhållningsavdelning. Han är fackligt engagerad. Det intresset väcktes redan på Höganäs/Bjuv.

Intresserad av historia
Men hur kom han då att engagera sig för Billesholms järnvägsstation? Denna tillbommade, nerklottrade gamla tegelbyggnad som inte varit i bruk på flera decennier?

- Jag är väldigt historieintresserad, berättar Emil. Jag har läst alla nummer av tidningen som fanns här i byn en gång – Vi Billesholmare. Och jag har läst allt som finns om gruvtiden. Dessutom har jag släktforskat.

- Genom detta har jag förstått hur mycket fint som finns och har funnits här och som är värt att bevara, fortsätter han. Miljön är härlig med närhet till skog och natur. Förr var byn full av liv. Här har det funnits en massa affärer som nu är borta. Här fanns till och med ett pampigt hotell som många fortfarande kan berätta om. Ett häftigt vattentorn – men det försvann också.

- Så när jag för en tid sedan läste i tidningen att Stationshuset är till salu och kanske på väg att försvinna – om ingen vill ta sig an det – så tänkte jag: Nä nu räcker det! Jag måste försöka rädda något av det gamla som fortfarande finns kvar!

Sagt och gjort!
Så kom det sig att det på Facebook plötsligt dök upp en sida med namnet Rädda Billesholms Järnvägsstation. Sidan fick snabbt många anhängare. Det finns många billesholmare som vill att byn ska väckas till liv igen, även om inte många är så driftiga som Emil.

- Via Facebook-sidan fixade jag en namninsamling i form av listor som hängde bland annat i Matöppet, på Sussies café, på Biblioteket och på Pizzerian, berättar Emil. Dessutom gick jag runt och knackade dörr. Berättade vad jag höll på med och fick folk att skriva på.

Så många som 503 personer skrev på. Nästa steg för Emil var att få den lokala S-föreningen, där Emil själv ingår, att ställa sig bakom motionen.

- Jag har sex förslag på vilken verksamhet man kan ha i stationshuset, säger Emil. De är Kommunal musikskola, lokal för Billesholms och Ekebys hemtjänst, Kulturhus, Muséum, Ungdomsgård och eller uthyrning till företag och föreningar.

Partikamraterna i Billesholm sa ja till motionen och sände den vidare till Bjuvs arbetarkommuns arbetsutskott för beredning.

- Sedan har det varit trögt, säger Emil litet uppgivet. Jag har ringt och försökt pejla stämningen i Bjuv men blir inte klok på om folk är för eller emot.

- På vårt senaste möte med Bjuvs kommuns Socialdemokratiska styrelse fick jag veta att till nästa styrelse möte den 12 augusti ska jag få någon form av svar på mina motioner, men jag vet inte vilken av dem.

Känner sig litet ensam
Emil har inga jämnåriga i S-föreningen som liksom han vill strida för hembyn. Men han önskar att fler ville gå med i kampen.

- Jag är väldigt engagerad men känner mig också väldigt ensam. Kanske upplevs jag som en ”ångvält”. Innan jag skrev motionen om järnvägsstationen hade jag gjort en annan framställan – också i form av en motion. Rubriken på den är Vision Ekeby Billesholm.

- Bjuvs kommun har nämligen tagit fram en väldigt fin plan för framtiden – kallad Vision Bjuv. Tyvärr är den bara en plan för, just det, Bjuv. Billesholm och Ekeby glöms i det stora hela bort, som jag uppfattar det. Och det är det jag vänder mig mot i den motionen.

Som exempel nämner Emil kulturslingan – som bara finns i Bjuv. Eller att Bjuvs centrum renoveras medan Billesholm – inte minst på båda sidor om järnvägsstationen – lämnas övervuxet och förfallet.

- Jag vill ha en mer rättvis fördelning av investeringarna mellan våra tre samhällen. Eller rättare sagt: Jag vill att vi ska lyfta fram Billesholm och Ekeby också. Ha en vision för vad som ska hända i dessa delar av kommunen också. Jag vill att även de ska ha en framtid. Jag vill kort sagt att hela kommunen ska vara en bra plats att leva på.

Emil önskar fritt
Att överge Billesholm och Bjuvs kommun finns inte på kartan för Emil. Han stänger ögonen och ser framtiden framför sig:

- I framtiden har vi här – om jag får önska fritt – en välkomstskylt vid infarterna till byn. På skylten står det: "Välkommen till Billesholm - den idylliska gruvorten".

Länken till FB-sidan Rädda Billesholms järnvägsstation finns här.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »