Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Emmy Olsson från Bjuv har huvudet på skaft. På torsdagen vann hon också "Vem vet mest Junior" på TV! Heja heja!

BJUV PÅ TV Att döma av antalet ungdomar som just nu är i rampljuset, på scen eller i olika TV-program, så är Bjuv ”the Place” att komma ifrån. På torsdagen bevisade Emmy Olsson tesen då hon vann finalen i Vi som vet mest junior.
Jag hinner nästan inte med i det "stjärnregn" som ständigt verkar falla över unga talanger i just vår kommun. Den ena tjejen och killen efter den andra, eller snarare deras föräldrar,  hör av sig till redaktionen och berättar att nu är det dags för ett scenframträdande, en tävling eller en TV-medverkan.

Här kan du läsa Bjuvsnytts intervju med Emmy strax innan programmet sändes och det blev känt att hon vann.

Emmy Olsson, som det nu gäller, bor i Bjuv och ska vara med i TV-programmet "Vem vet mest Junior". Hon går på Varagårdsskolan, är 12 år och alldeles uppenbarligen mycket allmänbildad. Båda föräldrarna är lärare och det kan så klart inte vara fel i sammanhanget. Men Emmy själv framstår också så en glad och vetgirig ung tjej som tar reda på det hon vill veta om det är så hon är intresserad av något.

Hur kommer det sig då att just Emmy från Bjuv valdes ut bland deltagarna till programmet. Hon var ju inte direkt ensam om att söka.

Sökte via nätet
- Jag såg på nätet att man kunde söka, berättar Emmy. Det var i oktober-september förra året och jag skrev till produktionsbolaget som gör programmet. Berättade lite om mig själv och mina intressen. Sa att jag tränar Taekwondo, spelar piano, dansar och spelar teater.

- Efter det blev jag uppringd av en person som ställde en massa nutidsfrågor.

- Efter detta åkte familjen en sväng till Tyskland och när de var där fick mamma Katrin ett mejl med beskedet att Emmy valt ut att vara med i programmet.

- Jag blev jätteglad förstås, berättar Emmy. Men samtidigt rädd.

Nu på allvar
För att fylla i en ansökan är en sak. Att stå framför TV-kamerorna en annan.

Den 30 november var det så dags och Emmy blev hämtar med taxi och körd till SVT i Göteborg, där inspelningarna ägde rum. Fyra delar skulle spelas in så det blev mycket med klädbyten etc, för att publiken ska få intrycket av att det går en tid mellan varje delavsnitt.

- Där stod jag och de andra, säger Emmy. Vi var fyra tjejer och fyra killar som inte kände varandra och som var lika nervösa. Och blyga inför varandra.

- Vi gick ner i inspelningsstudion och programledaren Rickard Olsson kom och pratade med oss. Han var väldigt snäll, trevlig och vänlig.

Om det nu fanns någon blygsel eller stelhet kvar i gruppen så löstes den definitivt upp av en rolig incident som Emmy berättar om.

"Mr. Big nose"
- En av killarna kommenterade Rickard Olsson. Sa att ”han ser nästan ut som på TV. ”

- Och då la jag till ”Fast han har lite större näsa”.

De ungdomarna INTE visste då var att mikrofonerna var påkopplade så att alla i studion hörde vad de sa!

- Det där är typiskt mig, säger Emmy och skrattar. Jag är sådan. Munnen är ibland snabbare än hjärnan.

Hur det nu är med det så gjorde kommentarerna om Rickard Olsson att resten av inspelningen gick som en dans. Isen var bruten, som man säger, och stämningen glad och skämtsam. Varje avsnitt – de är 4 sammanlagt – tog 40-60 minuter att spela in. Fastän själva sändningen bara är 30 minuter. Det blir mycket omtagningar när man gör TV och allt som är onödigt eller blir fel, klipps bort.

Tänk på klädseln
I inspelningssammanhang har producenten för det mesta åsikter om vad de medverkande har på sig. Så även i detta fall.

- Vi fick inte ha randigt och inte rutigt, inget stormönstrat men inte heller enfärgat, berättar Emmy. Och så fick vi inte ha kläder med logotyper på. Det blir reklam och det visar man inte i program.

- Därför blev det för min del en väääääääldigt lång shoppingtur med mamma. Vi var ute och handlade i 7 timmar!

Hemligt förstås
En final per dag spelades in och de som åkte ut i de olika delomgångarna fick sitta och följa resten av inspelningen via TV. Emmy vet förstås vem som till slut vann och jag försöker fråga om det men får nobben.

- Vi får inte berätta om det för någon, säger hon. Och håller det hon lovat.

Jag får allt vänta, precis som alla tittare.

Bra på att skriva
Det är inte första gången Emmy visar att hon är duktig och kan tävla med sina kunskaper. 2014 gjorde ett stort svenskt förlag en tidning som heter ”Om du var i krig” och sökte delförfattare. Emmy skrev och hennes berättelse kom med.

Vad vet då en så ung människa om så allvarliga saker?

- Jag läser nyheter och annat på min Ipad, svarar hon. Bland annat Aftonbladet och Expressen. Så jag är väl ganska allmänbildad.

- Emmy är bra på att skriva, bekräftar pappa Rolf Olsson. Hon är över huvud taget bra på mycket. Och så är hon omtänksam.

Rolf berättar till exempel att Emmy och hennes kompisar ibland överraskar honom och hustrun Katrin med att ha bakat eller lagat en 3-rättersmiddag.

Själv säger Emmy att hon tycker svenska och engelska är roligt i skolan.

Vad ska du bli när du blir stor då, undrar jag.

- Jag vet faktiskt inte, svarar Emmy. Typ advokat kanske. Sådana som man ser på film ibland men då måste det vara i USA. Fast just nu tittar jag på Grey´s Anatomi och då vill jag bli läkare.

Med start nu på måndag den 28 och sedan den 29, 30 och 31 mars sänds Vem vet mest Junior. Då hejar vi alla på Bjuvs representant Emmy M. Olsson.

Resten ordnar sig säker också Emmy. You´ve got what it takes!

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »