Emmy Olsson från Bjuv har huvudet på skaft. På torsdagen vann hon också "Vem vet mest Junior" på TV! Heja heja!

BJUV PÅ TV Att döma av antalet ungdomar som just nu är i rampljuset, på scen eller i olika TV-program, så är Bjuv ”the Place” att komma ifrån. På torsdagen bevisade Emmy Olsson tesen då hon vann finalen i Vi som vet mest junior.
Jag hinner nästan inte med i det "stjärnregn" som ständigt verkar falla över unga talanger i just vår kommun. Den ena tjejen och killen efter den andra, eller snarare deras föräldrar,  hör av sig till redaktionen och berättar att nu är det dags för ett scenframträdande, en tävling eller en TV-medverkan.

Här kan du läsa Bjuvsnytts intervju med Emmy strax innan programmet sändes och det blev känt att hon vann.

Emmy Olsson, som det nu gäller, bor i Bjuv och ska vara med i TV-programmet "Vem vet mest Junior". Hon går på Varagårdsskolan, är 12 år och alldeles uppenbarligen mycket allmänbildad. Båda föräldrarna är lärare och det kan så klart inte vara fel i sammanhanget. Men Emmy själv framstår också så en glad och vetgirig ung tjej som tar reda på det hon vill veta om det är så hon är intresserad av något.

Hur kommer det sig då att just Emmy från Bjuv valdes ut bland deltagarna till programmet. Hon var ju inte direkt ensam om att söka.

Sökte via nätet
- Jag såg på nätet att man kunde söka, berättar Emmy. Det var i oktober-september förra året och jag skrev till produktionsbolaget som gör programmet. Berättade lite om mig själv och mina intressen. Sa att jag tränar Taekwondo, spelar piano, dansar och spelar teater.

- Efter det blev jag uppringd av en person som ställde en massa nutidsfrågor.

- Efter detta åkte familjen en sväng till Tyskland och när de var där fick mamma Katrin ett mejl med beskedet att Emmy valt ut att vara med i programmet.

- Jag blev jätteglad förstås, berättar Emmy. Men samtidigt rädd.

Nu på allvar
För att fylla i en ansökan är en sak. Att stå framför TV-kamerorna en annan.

Den 30 november var det så dags och Emmy blev hämtar med taxi och körd till SVT i Göteborg, där inspelningarna ägde rum. Fyra delar skulle spelas in så det blev mycket med klädbyten etc, för att publiken ska få intrycket av att det går en tid mellan varje delavsnitt.

- Där stod jag och de andra, säger Emmy. Vi var fyra tjejer och fyra killar som inte kände varandra och som var lika nervösa. Och blyga inför varandra.

- Vi gick ner i inspelningsstudion och programledaren Rickard Olsson kom och pratade med oss. Han var väldigt snäll, trevlig och vänlig.

Om det nu fanns någon blygsel eller stelhet kvar i gruppen så löstes den definitivt upp av en rolig incident som Emmy berättar om.

"Mr. Big nose"
- En av killarna kommenterade Rickard Olsson. Sa att ”han ser nästan ut som på TV. ”

- Och då la jag till ”Fast han har lite större näsa”.

De ungdomarna INTE visste då var att mikrofonerna var påkopplade så att alla i studion hörde vad de sa!

- Det där är typiskt mig, säger Emmy och skrattar. Jag är sådan. Munnen är ibland snabbare än hjärnan.

Hur det nu är med det så gjorde kommentarerna om Rickard Olsson att resten av inspelningen gick som en dans. Isen var bruten, som man säger, och stämningen glad och skämtsam. Varje avsnitt – de är 4 sammanlagt – tog 40-60 minuter att spela in. Fastän själva sändningen bara är 30 minuter. Det blir mycket omtagningar när man gör TV och allt som är onödigt eller blir fel, klipps bort.

Tänk på klädseln
I inspelningssammanhang har producenten för det mesta åsikter om vad de medverkande har på sig. Så även i detta fall.

- Vi fick inte ha randigt och inte rutigt, inget stormönstrat men inte heller enfärgat, berättar Emmy. Och så fick vi inte ha kläder med logotyper på. Det blir reklam och det visar man inte i program.

- Därför blev det för min del en väääääääldigt lång shoppingtur med mamma. Vi var ute och handlade i 7 timmar!

Hemligt förstås
En final per dag spelades in och de som åkte ut i de olika delomgångarna fick sitta och följa resten av inspelningen via TV. Emmy vet förstås vem som till slut vann och jag försöker fråga om det men får nobben.

- Vi får inte berätta om det för någon, säger hon. Och håller det hon lovat.

Jag får allt vänta, precis som alla tittare.

Bra på att skriva
Det är inte första gången Emmy visar att hon är duktig och kan tävla med sina kunskaper. 2014 gjorde ett stort svenskt förlag en tidning som heter ”Om du var i krig” och sökte delförfattare. Emmy skrev och hennes berättelse kom med.

Vad vet då en så ung människa om så allvarliga saker?

- Jag läser nyheter och annat på min Ipad, svarar hon. Bland annat Aftonbladet och Expressen. Så jag är väl ganska allmänbildad.

- Emmy är bra på att skriva, bekräftar pappa Rolf Olsson. Hon är över huvud taget bra på mycket. Och så är hon omtänksam.

Rolf berättar till exempel att Emmy och hennes kompisar ibland överraskar honom och hustrun Katrin med att ha bakat eller lagat en 3-rättersmiddag.

Själv säger Emmy att hon tycker svenska och engelska är roligt i skolan.

Vad ska du bli när du blir stor då, undrar jag.

- Jag vet faktiskt inte, svarar Emmy. Typ advokat kanske. Sådana som man ser på film ibland men då måste det vara i USA. Fast just nu tittar jag på Grey´s Anatomi och då vill jag bli läkare.

Med start nu på måndag den 28 och sedan den 29, 30 och 31 mars sänds Vem vet mest Junior. Då hejar vi alla på Bjuvs representant Emmy M. Olsson.

Resten ordnar sig säker också Emmy. You´ve got what it takes!

Marianne Rönnberg Galmor