Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Japan-konventet på Ekeby fritids lockade på onsdagen ett 30-tal spelsugna Cosplayare som villigt poserade framför kameran.
 
SPEL Vet du vad Paru-Kai, GameAge, Konvent, Anime, Cosplay och ParuCons spektakulära Game Show är? Inte? Lugn! Oliver, Daniel, Lotta och Gustaf förklarar.
- Kommer du till Ekeby fritids imorgon? frågade en tjej jag lärt känna genom jobbet mig på tisdagskvällen via Facebook.

- Öh? Nej….. svarade jag. Varför skulle jag göra det?

- För att det är Japan-konvent, svarade hon utan att tveka. Säker på att jag hängde med i resonemanget.

Men trots att jag bott och jobbat i Japan och vet att Konnichiwa betydre hej och god dag så fattade jag ingenting. Konvent?

- Ja man cosplayar vanligen, fortsatte hon. Klär ut sig till Anime - tecknade karaktärer. Spelar spel, både brädspel och tevespel, har olika tävlingar, bl.a i Cosplay. Och sen brukar det finnas olika föreläsningar, om Japan, om Manga, om Anime och allt möjligt som hör till den världen.... Och en tecknarhörna, försäljare med inriktning på japanska prylar eller handgjorda sockersöta kawaii-saker, smycken osv, förklarade hon.

Äntligen ramlade poletten ner. Nu fattade jag! Tack Linda!!

Onsdagskvällen kom och jag styrde kosan mot Ekeby och skolan. Väl där möttes jag av Oliver Andersin och Daniel Bengtsson. Oliver är ordförande i den relativt nystartade föreningen ParuCon och Daniel är vice orförande. Samt tillika ordförande i föreningen GameAge. Tillsammans har de två killarna och spelnördarna också skapat den prova-på-dag som jag nu alltså klivit rakt in i.

- Paru-Kai, GameAge, Konvent, Anime. Var är jag? Vad gör ni? Berätta!

Jag satte mig på en stol på en scen. Fysiskt en bit högre än ungdomarna och vi skrattad lite åt härskartekniker.

Framför scenen står en myriad av stolar och på några av dem sätter sig förutom Oliver och Daniel också Lotta Jigget Lundin och Gustaf Brithén. Tålmodigt tar de sig nu an den tvivelaktiga uppgiften att förklara för gamla tanten vad de håller på med.

 

   
   

 

Lotta är klädd i en kostym som i mina ögon ser ut som något ur Harry Potter. I ansiktet har hon ritat snedställda streck som ser ut som skärmärken. Gustaf har en lustig sak på huvudet som liknar……………. Ja, jag vet inte vad. Ett stekt ägg utan gula? Eller ett sådant där vitt, snirkligt tårtpapper som mormor brukade lägga under tårtan på kakfatet?

- Vi har ett prova-på-event här idag, förklarar de för mig. För att visa vår verksamhet och få fler att intressera sig för det vi tycker är det roligaste som finns. Alltså att spela - både ”traditionella” spel – och spel på scenen. Exempelvis Cosplay.

Surrealistiskt och artificiellt
Förebilderna är japanska. Figurerna och minst lika mycket humorn.

- Vi gillar japansk humor, förklarar de fyra för mig. Den är väldigt överflippad med extrema reaktioner och en massa oväntade saker. Det kan vara så oväntat och knasigt att man blir helt tagen ”off guard” och håller på att skratta ihjäl sig. Det kan vara mycket avväpnande och kul.

- En del japansk humor är helt surrealistisk, förklarar de vidare. Det kan dyka upp en hund och man förstår egentligen inte vad som är så roligt med den men så garvar folk och då kan man inte låta bli att falla in i kören.

Jag fattar. Som tur är har jag själv som ung bott och levt i Japan och det är som de säger .- japansk humor är något för sig. Ofta bryter japaner ut i för en annan helt omotiverade skratt- eller snarare fnisskaskader.

Lottas berättelse
Men hur har de här svenska ungdomarna då hamnat i detta fack? Jag frågar först Lotta från Helsingborg och det visar sig att hon är en riktig stjärna i sammanhanget. 2015 blev hon t.ex. 2:a i Nordic Cosplay Championship i Linköping och det är inte ovanligt att hon stöter på fans som vill ha hennes autograf.

- Jag såg den brittiska TV-serien Doctor Who och blev helt tagen, berättar hon. Sedan var jag på Sci-Fi-mässan i Malmö och det ena ledde till det andra. Jag skapade så småningom min egen karaktär och dräkt och började spela upp och berätta. Och på den vägen är det.

Det Lotta berättar leder mina tankar till lajv och rollspel, som var populärt när mina ungar växte upp. Och helt ute och cyklar är jag väl inte. Det mesta byter namn men har ändå mycket gemensamt. Det är handlar om att spela dataspel och gestalta sina favoritfigurer eller egentillverkade roller.

Daniel från Ängelholm
Daniel Brithén från Ängelholm (ja han är släkt med både Jim och Tim) säger att han i grunden är en ”gamer” med ett mycket stort spelintresse. Genom en kompis flickvän kom han in på det här med Cosplay.

- Det poppade upp en feeder på kompisens Facebook med något om Cosplay och jag undrade vad det var, berättar Daniel. Sedan 2014, när jag var på DreamHack i Jönköping, såg jag med egna ögon vad Cosplay var. Fick nya vänner och några nya fans där. Och så har det fortsatt.

- Det är väldigt beroendeframkallande, tillägger han..

Daniel Bengtsson ser glad ut när det är hans tur att förklara:

- De här konventen är en fristad för mig, säger han. Förut under skolåren backade folk iväg från mig för att de tyckte jag hade så märkliga intressen. Manga och Anime.

- Nu träffar jag människor som har samma intressen och har fått massor av vänner. Den gemenskap vi alla känner i de här sammanhangen är fantastisk.

Allihop stämmer in i det Daniel säger liksom när ordet nörd dyker upp i diskussionen. Att spela Cosplay etc anser många att bara nördar ägnar sig åt. Daniel, Oliver, Hanna och Daniel Brithén bjuder idag på det. Men det har inte alltid varit så. Att vara ”annorlunda” i ett samhälle där normen är att vara so alla andra, är förstås inget som premieras.

- Vi finner så mycket glädje och värme i det vi gör tillsammans på konvent. Vi är bland likasinnade och har det jättebra. Vi är en enda stor gemenskap. Det här är det roligaste vi vet, säger de alla.

Nördig är helt rätt
- Jag har också börjat märka att det numera är okej att vara nördig, säger Daniel. E-sporten har gjort att du ser nördar både här och där. I tidningar och på TV, hör dem i radio och till exempel också i Big Bang-serien.

Plötsligt är det därmed alltså inte fel att spela spel. Inget man blir ensam och isolerad av? Världsfrånvänd?

- Tvärt emot vad folk säger om att det är asocialt så är det mycket socialt, säger Gustaf och får medhåll av de andra. Vi har tack vare detta fått vänner över hela världen. Vänner för livet! Människor vi kanske annars aldrig träffat eller fått kontakt med.

Megastjärnor
Anime och Manga-världen kan dock inte sägas vara annat än artificiell (sorry Linda!) även om det inte hindrar miljoner människor att delta i den. I denna värld – precis som den värld de flesta av oss kallar normal - finns det stjärnor. Lotta är, som sagt en. Så stor som Hatsune miku är hon dock inte. Hatsune miku är nämligen en digital anime- och mangastjärna, skapad i Japan. Och i antal fans räknat så ofantliga stor, att inte någon svensk stjärna eller kändis ens kommer i närheten av hennes popularitet. Lill-Babs och Carola inkluderade!

Något att suga på
Min störtdykning in i Cosplay och de övriga verksamheterna är över för idag. Jag har fått ett smakprov, något att suga på.

På vägen ut träffar jag ytterligare en Japan-frälst person – Daniel Svensson från Höganäs. Han är här för att föreläsa om det japanska språket som han själv studerar vid Göteborgs universitet. Sådant kan också vara bra att känna till. Inte minst när man ska ge sig in i den japanska humorn.

Intresserad av att själv testa? I så fall kommer det den 21 maj att vara ett konvent i Billesholms Folkets Park, berättar Oliver Andersin. Samt ytterligare ett i september. Här kan du läsa mer om detta.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Bra att veta

Cosplay Championship går av stapeln i Linköping varje sommar och sänds på TV. Förutom Sverige deltar även spelare från Danmark, Finland, Island och Norge – som tillsammans väljer ut de 13 Cosplay-spelarna som till slut tävlar om äran och berömmelsen. Som även inkluderar en resa för två till Japan.

2016 kommer mästerskapet att hållas den 30 juli.

E-sport (elektronisk sport) är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Tävlingarna kan spelas via Internet, via ett lokalt nätverk, ett LAN eller med spelare som samsas vid samma konsol.

Begreppet myntades i Sydkorea i slutet av 1990-talet med spelet Starcraft.

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »