Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Vi hade en del frågor till Marianne och Johanna men de besvarades när de berättade, sa Elin Sonesson, Stephanie Kukulovic och Elinor Andersson i 8:A. Och därför var vi tysta efter föredragen.


SKOLAN För andra året är det s.k. temavecka för åttondeklassarna på Varagårdsskolan i Bjuv. Hela veckan är späckad med föredrag av f.d. elever som berättar om sina yrkesval och eleverna gör dessutom en rad studiebesök till närliggande industri samt kommunhuset.

Temaveckan gick igång på måndagen med full kraft. Klockan nio delade veckans föredragshållare upp sig i tre olika grupper elever i årskurs 8. Medan Marianne Thörning, chef på Ekeby sparbank, samt Johanna Kepka, sjuksköterska på akuten på Ängelholms sjukhus, ”tog hand om” klass 8:A så berättade elektrikern David Silander, bilmekanikerna Jonas Sjöberg, Måns Rasmussen och Marcus Johansson samt polisen Niclas Duvner för klasserna 8:B och 8:C om sina yrkesval och erfarenheter.

Varje dag hela veckan presenteras eleverna för olika yrken varvat med praktiska övningar. Exempelvis får de se Arbetsförmedlingens yrkesfilmer liksom Skolverkets programfilmer. De får lära sig skriva CV:n, söka jobb i rolllspelsform samt besöka två företag i kommunen samt kommunhuset.

Andra yrken de får höra berättas om är socionom, präst, fritidspedagog, frisör, brandman och snickare. På fredag avslutas veckan med en utvärdering.

 

David Silander, VVS Niclas Duvner, polis

 

Eleverna i det klassrum vi besökte satt tysta och lyssnade på Marianne Thörning och Johanna Kepler. Frågestunden efteråt blev inte lång. Frågorna från föredragshållarna om någon hade frågor besvarades med i huvudsak tystnad.

Nu är detta inte något ovanligt. Varken i svenska klassrum eller ens i Bella Venezia, det rum i Rosenbad där regeringen brukar ha presskonferenser. Väldigt få vill vara den som bryter tystnaden. Ställer den första frågan. Men Thörning och Kepka fick i alla ett par frågor:

- Vad är det svåraste med ditt jobb, frågade en kille bankchefen.

- Är jobbet stressigt, undrade en tjej.

Marianne Thörning svarade att det svåraste för henne är att neka någon lån som hon personligen skulle vilja säga ja till. Det kan handla om någon som tidigare begått ”ett misstag” men som nu bättrat sig och i hennes ögon förtjänar en andra chans, förklarade hon.

Stressigt tyckte hon inte att jobbet är idag. Däremot berättade hon att hon, när hon var ny på banken, fick sköta sina egna arbetsuppgifter när de anställda gått hem för dagen. Eftersom hon alltid hade ”öppen dörr”. Sedan hon infört rutinen att jobba med eget på förmiddagarna och sedan vara öppen för övriga resten av arbetsdagen, fungerar allt bra, sa hon.

- Men en sak vill jag säga till er alla och det gäller jobb generellt, avslutade Marianne Thörning.

- Se till så att ni får en chef som ser sina medarbetare. Gör han eller hon inte det så ska ni söka ett annat jobb.

”Gillar blod”
Johanna Kepkas historia är att hon pluggade i Lund i tre år och sedan började på en vårdavdelning. Efter några år insåg hon att hon hellre ville jobba mitt i händelsernas centrum – alltså akuten – och så sökte hon sig dit.

- Det låter kanske konstigt men jag gillar blod, sa hon.  Ska man bli sjuksköterska får man inte vara rädd för blod och för min del ska det vara så köttiga sår som möjligt. Öppna benfrakturer är toppen.

Och så la hon till:

- Ska man vara sjuksköterska måste man vara social och tycka om att hjälpa människor. Man ska också vara glad och positiv. Om inte alltid så så ofta man kan. Rättvis är ett annat måste. Alla ska behandlas lika och med respekt.

- Det betyder till exempel att om du har en skadad 4-åring framför dig i en säng, och en rattfyllerist som kört på barnet i en annan, så måste du ge dem lika behandling. Inte favorisera någon.

Ja, det låter hårt men den kroppsligt inte särskilt stora Johanna ser inte ut som ett blodsugande monster och vi ska nog alla vara tacksamma att det finns människor med hennes inställning som är villiga att ta hand om oss om och när vi hamnar på både akuten och sjukhus i allmänhet.

 Johanna Kepka arbetar som sjuksköterska på akuten på Ängelholms lasarett.

 

- Har ni några frågor, undrade även hon, när hon berättat färdigt om sig och sitt jobb.

Återigen besvarades frågan med största möjliga tystnad.  Men så kom en fråga:

- Vad är det svåraste du varit med om?

- Det var när en 19-årig flicka kom in svårt skadad och jag satt med hennes föräldrar och försökte trösta och ingjuta hopp. Och så kom en läkare in och berättade att flickan avlidit. Den gången glömmer jag aldrig.

”Ovant med publik”
Thörning och Kepka är vana att berätta inför publik. Det är inte exempelvis David Silander som jobbar med VVS. När Håkan Larsson, den lärare på skolan som är en av motorerna när det gäller att arrangera temaveckan, ringde och frågade om han ville komma och berätta om elektrikeryrket, var svaret långt ifrån givet.

- Det var inte självklart, säger David Silander. Det är knepigt med publik och jag hade nog kunnat säga nej. Men så kom vi att tala om samhällstjänst och det köpte jag. Jag vet ju själv hur det var i skolan och det är en sorts samhällstjänst att ställa upp och berätta för unga hur det är att jobba i mitt yrke. Om hur jag själv gjort för att nå dit jag är idag.

- Jag var själv ganska skoltrött och ville inte gå i skolan. Vägrade välja teoretiska ämnen. Kanske kan min berättelse kanske inspirera någon som är som jag var.

Inspiration huvudsaken
- Ja, det här handlar om inspiration, säger Håkan Larsson. Alla här kan förhoppningsvis väcka nyfikenhet hos någon elev. Inspirera henne eller honom till att prova på något av de yrken som visas upp här under veckan. Eller något annat som dyker upp när vi studerar olika gymnasiekataloger eller kanske databasen www.skanegy.se.

 


Samling i lärarrummet på Varagårdsskolan. Från vänster Håkan Larsson, Jonas Sjöberg, Måns Rasmussen, Marcus Johansson och Marianne Thörning.

 

Det är alltså andra året som Varagårdsskolan kör modellen Temavecka.

- En bra, fungerande Prao hade klart varit det ultimata, säger Håkan Larsson. Men det är idag svårt, nästan omöjligt, att hitta prao-platser. Om en elev åker ut till Väla etc och går från butik till butik och ber om praktik så är det ingen som säger ja.

- Och då är det här med teman en hel vecka riktigt bra. Idag t.ex., så träffar eleverna fem olika yrkesmän och – kvinnor som berättar om sig och sina val. Det är inte illa.

Håkan Larsson har skött Instagram för Bjuvskommun sedan i onsdags och håller på till onsdag 16 mars. Där har han även skrivit om Temaveckans inledande dag. Responsen från läsarna har varit mycket god.

- En kille skrev direkt att han är elektriker och att han också vill komma till vår skola och berätta om sig och sitt. Det bådar gott för framtiden när det gäller temaveckan, 

- Och lokalsamhället här och också kommunen är oerhört positiva till det här arrangemanget. Det känns mycket bra, avslutar Håkan Larsson.

Eleverna i åk 9 får till hösten sin egen temaversion under rubriken Entreprenörskap och privatekonomi.

 


Måndagens berättare på Varagårdsskolan. Från vänster Jonas Sjöberg, Niclas Duvner, Håkan Larsson, Måns Rasmussen, Marcus Johansson, Marianne Thörning, David Silander, Johanna Kepka och rektor Charlotta Björklund.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »