VERNISSAGE - IDAG TISDAG är det vernissage på Rudolfska gården. Återbruk är temat i det mesta som Kreativa gruppen gör och här finns nu möjligheten att förvärva gamla konstverk som blivit till nya. Men även helt nya verk. Välkommen med laddad plånbok, säger konstnärerna.

Rudolfska gården är lite charmig men still going strong. Mangårdsbyggnaden är sedan 1,5 år tillbaka navet i Kreativa gruppen inom dagligverksamheten och gänget har här gott om utrymme för kreativt skapande.

Idag är de flesta utrymmena upp och ner. Dagen för dagen. Men imorgon ska alla konstverk och -föremål vara snyggt upphängda och prisade. För då hoppas man så klart att allmänheten ska ta sig tid att titta in och köpa med sig något. Om inte en tavla så kanske något påskpynt.

Tavlor som ingen längre haft lust att hänga upp har till exempel fått nytt liv. Någon har målat över det gamla motivet. Någon annan har skapat en ny bild i ramen osv.Här gör man nämligen mycket tillsammans. En målar, en annan tejpar, en tredje klistrar, en fjärde gör schabloner osv.

Grenar, ljushållare, äggkartonger..... allt kan användas i skapandet.

 

 

- Vi brinner för återbruk, säger personalen. Vi samlar på allt och det mesta kommer till användning igen. Ett exempel är påskfjädrarna vi satte upp i rondellerna i fjol. Nu är en del av dem här och ska pryda nya ris som vi säljer imorgon.

 


 

Bilden: Älgen Helge är skjuten på tomten till Rudolfska gården. Med ett ryggskott! I verkligheten är det Niklas som tillverkat honom av hönsnät, gips och tejp. Plus ett par kastanjer och ett par bitar äggkartong. Och så grenar och färg förstås. Återvinning på hög nivå.Älgen Helge är skjuten på tomten till Rudolfska gården. Med ett ryggskott! I verkligheten är det Niklas som tillverkat honom av hönsnät, gips och tejp. Plus ett par kastanjer och ett par bitar äggkartong. Och så grenar och färg förstås. Återvinning på hög nivå.

Oviss framtid
Förväntan är stor dagen före vernissagen och det skapas in i det sista. Samtidigt vilar det en orons skugga över verksamheten. Bjuvs kommun, som äger Rudolfska gården, har nämligen beslutat att sälja densamma och då är det idag ingen som vet vart man ska vara istället.

De 2 personal och 11 deltagare som idag huserar i Bjuv har tidigare haft sin hemvist på den dagliga verksamheten på Västergatan i Billesholm.

- Men där är de så många idag att det knappast går att stoppa in oss också, säger Heidi Norén och Trine Ekdahl, som jobbar på Rudolfska. Och om vi ska trängas ihop så blir kvaliteten på denna verksamhet inte så hög som den nu är.

Hur de ansvariga politikerna i Bjuv till slut gör med flytten är dock en fråga långt ovanför fotfolkets och deltagarnas huvuden. De kan bara tillsammans hoppas på att allt löser sig till det bästa för dem.

Tid: Idag tisdag 15 mars kl 11-14

Plats: Rudolfska gården på Norra vägen i Bjuv.

Förtjänsten från vernissagen går till föreningen Kambodjas barn.

Den 24 maj är det Vårmarknad på Rudolfska vilket innebär ytterligare ett fint köptillfälle för den som gillar återbruk och att stödja en angelägen verksamhet i Bjuvs kommun.

Marianne Rönnberg Galmor