Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Styrelsen för Billesholms Folkets Park 2016. Från vänster Veronika Turja, Reijo Turja, Johan Hagman, John Lind, Lotta Andgren, Anna Sonesson, Stefan Erlandsson och Stefan Jacobsson.
 
FOLKETS PARK På måndagen fick Billesholms Folkets Parks styrelse en ny sammansättning då 30 andelsägare kom för att säga sitt om verksamheten och ledningen för densamma.
Måndagens stämma blev en lugn och städad tillställning. Mötesordförande Martin Fridehjelm, socialdemokratisk ledamot bl.a. i Bjuvs kommunfullmäktige, ledde mötet vant och John Lind assisterade som mötessekreterare.

Det har annars stormat en hel del kring Billesholms Folkets Park de senaste åren. Inte minst i samband med att ny styrelse har varit på gång att utses.

För fem år sedan arbetade den dåvarande styrelsen i huvudsak med att serva hyresgästerna. Fika- och varmkorvförsäljning var Parkens huvudsakliga inkomstkällor under exempelvis Bergateaterns föreställningar eller PRO-danserna.

Sedan i fjol har istället sittande styrelse försökt sig på att driva Parken mer som ett företag och t.ex. höjt hyrorna. Inga arvoden har tagits ut och anställda 2,5 vaktmästare har finansierats via lönebidrag. Den nedåtgående spiralen vad gäller intäkterna har man nu också lyckats vända till en försiktig vinst på 67.000 kronor.

Varierat utbud
Under det gångna året har man i den gamla parken kunnat besöka Veteranbilsträffarna, gått på Nationaldagsfirandet, sett Bergateaterföreställningar, dansat med PRO eller Brogårdagillet – eller gått på buggkurs. Dessutom har det dansats Squaredance, musikkårer har spelat och så har många privatpersoner också förlagt minnesvärda tillställningar som bröllop, dop och födelsedagar till den unika och vackra gamla parken.

Särskilt tack på gång
Frågan om Rotundans förstörelse i somras, och kostnader respektive intäkter kring händelsen, restes av en medlem. När det en helg i somras stod klart att Rotundans golv förstörts av ett gäng ungdomar som hyrt Parken för sin röjarskiva startade en pengainsamling för Parkens bevarande. (Parken grundades 1898 och är idag en av landets få kvarvarande i sitt slag.) Föreningar liksom privatpersoner gav pengar. Frågan var nu hur mycket detta gav.

Kassören Lotta Andgren och vice ordförande Reijo Turjo svarade att summan vid en koll nyligen låg på 18.000-19.000 kronor men att det ännu inte slutligen fastställts hur mycket pengar som inkommit eftersom ”kanalerna” varierat och alla ännu är räknade. Summan kommer dock att fastställas och de givmilda att tackas – under festliga former, enligt Andgren.

- Till dess föreslår jag att vi lägger till ett varmt tack till dessa personer i protokollet från ikväll, sa mötesordförande Martin Fridehjelm.

Hyror och villkor
Styrelsen har under året också sett över alla gamla hyresavtal och villkor för att skapa nya rutiner och en rättvis hyressättning. Det vill säga – hyran ska vara densamma för lokalen/parken – oavsett vem hyresgästen är.

En konsekvens av detta är att Bergateatern inte längre kommer att spela i Parken utan flyttar till Sundspärlan i Helsingborg, berättade Ingrid Lundin från teatern.

Nya styrelsen
Man kan säga att styrelsen som valdes på måndagen är ”nygammal” då den består både av nykomlingar och ledamöter som ställt upp till omval. De valda är:

Ordförande - Reijo Turja (fyllnadsval på 1 år efter avgående Jan Hokollegg – tidigare vice ordförande)
Ledamöter på 2 år – Johan Hagman, Anna Sonesson, Stefan Erlandsson – alla nyval
Ledamot på 1 år – Lotta Andgren – omval
Ledamot, fyllnadsval på 1 år – John Lind
Suppleanter på 1 år – Marina Steinhoff och Stefan Jacobsson
Revisor på 2 år – Hans Alsholm – omval
Revisorsersättare på 1 år – Bo-Göran Roth – nyval

Idel ädel män
För första gången på år utsåg andelsägarna också en valberedning, något tidigare styrelser inte lyckats med och där därför styrelseledamöterna själv fått utföra denna viktiga, demokratiska syssla. Till valberedning utsågs: Jan Hokollegg, Bo-Göran Roth och Emil Lord.

Vän av ordning påpekade att det i förslaget även borde ingå kvinnor. Ett försök att reglera detta gjordes, men misslyckades.

Avslut på vita duken
Mötet avslutades med att Reijo Turja å styrelsens vägnar tackade avgående ledamöter för insatsen. Arrangören av Veteranbilsträffarna, Eddy Nilsson med hustru, fick ett särskilt tack för inte minst den PR som evenemanget skapar för Billesholms Folkets Park.

Efter den formella avslutningen bjöds stämmodeltagarna på kaffe och finfina smörgåsar á la Veronika Turja. Serverat på vita dukar vid trevligt arrangerade långbord.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »