ÄVENTYR På torsdagsmorgonen gick Emmy Lilja Engman på tåget i Bjuv tillsammans med mamma Charlotte. Några timmar senare var de på Stockholms Central. Redo för TV-inspelning och andra äventyr.
Ska man till Stockholm är det perfekt att bo i Bjuv för där är det bara att hoppa på tåget till Hässleholm, byta när man kommer dit till Stockholmståget. Och sedan åka några timmar till och så är man framme i huvudstaden. Smidigt!

Precis så gjorde också Emmy Lilja Engman och hennes mamma denna dagen D – alltså dagen då Emmy var inbjuden av Sveriges Television att komma till Stockholm och medverka i en av inspelningarna till det nya TV-programmet Skavlan Jr.

Vi träffades hemma i familjen Lilja Engmans kök kvällen före avresan och då sa Emmy att Jo, så klart är jag lite nervös men det är samtidigt spännande att få vara med om detta.

- Jag är alltid nervös innan jag ska göra något. Jag tycker det är spännande. Och sedan när det gäller så går det bra.

Way to go girl! Bra attityd om man ska våga göra något här i livet.

Men hur i all världen kommer det sig då att just Emmy ska vara med i detta program? Emmy berättar:

- Det var när jag som ledamot i Bjuvs Ungdomsfullmäktige var på utbildning med Sveriges Ungdomsråd. Då såg vi på Facebook att SVT sökte goda exempel på när ungdomar  varit med och skapat bra saker. Då kom jag att tänka på när vi i vår fullmäktigegrupp såg till att ungdomarna i Bjuv fick en modern skejtpark.

Projektledaren på SVT fastnade för Emmys berättelse och testade per telefon hennes förmåga att framträda och berätta sin historia.

- Efter det mejlade vi fram och tillbaka och till slut sa de att de trodde att jag skulle passa att vara med, säger Emmy. Och att det skulle vara inspelning i Stockholm den 11 februari.

Trixa med kicken
TV-teamet har inte varit i Bjuv och filmat skejtparken vid Folkets Hus och om de alls ska göra det vet inte Emmy. Hon har däremot plockat fram en kick som hon ska trixa med.

- Jag tränade lite i somras, säger hon. Hoppade över guppen och så. Så jag är förberedd.

 

 

På bilderna som strömmat in på Facebook sedan Emmy och Charlotte åkte till Stockholm i morse ser vi att de hamnade på ett fint hotell och att Emmy fick en egen loge och också sminkades före filminspelningen. SVT bjuder på övernattningen till fredagen och sedan passar mor och dotter på att göra Stockholm på egen hand. Innan de tar tåget hem till Bjuv igen.

- Mamma har släkt i Stockholm så vi ska både träffa en del av den, gå på museum (för det gillar mamma), gå på restaurang och turista i största allmänhet, berättar Emmy förväntansfullt.

Fakta om Bjuvs skejtpark
Ungdomsfullmäktige väckte idén om en modern skejtpark 2011. De presenterade en väl genomarbetad idé om vad de ville ungdomarna skulle ha – nämligen en mötesplats – och år 2013 tillsattes en projektgrupp. Vilket ledde till att bygget inleddes i augusti 2014 och gjutningen var klar i december samma år. Den 16 maj 2015 invigdes parken med pompa och ståt.

Fakta om Skavlan Jr.
Under åtta söndagar i Barnkanalen, med start den 14 februari, drar Skavlan Jr igång med Farzad Farzaneh i Fredrik Skavlans stol.

Skavlan Jr följer Skavlan i formen och bjuder in fyra barngäster och en välkänd artist i varje program. Programmen blir 30 minuter och sänds kl 19.00 på söndagar i Barnkanalen med start 14 februari.

Emmy Lilja Engman kan du se i programmet söndagen den 3 april kl 19.00.

Foto: Bjuvsnytt, Magnus Engman, Charlotte Lilja Engman.

Marianne Rönnberg Galmor