Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Joseph Galmor, Joav AB och Niclas Persson, Duo Montage AB. Båda från Bjuv.

NÄRINGSLIV I Stockholm går bygget av två nya pendeltågsstationer in på slutvarvet. Med och skapar effektivitet och säkerhet på de nya perrongerna är två Bjuvsföretag – Joav AB och Duo fasadmontage AB.

Citybanan är en ny pendeltågstunnel som byggs under Stockholm från Södra Station, under Riddarfjärden, för att sedan mynna ut vid Karlberg på nordvästra sidan av staden. I den tunneln byggs samtidigt också två nya pendeltågsstationer. En dubbelperrong under Stockholms central och en enkelperrong under Odenplans T-banestation.

Hela projektet syftar till att effektivisera spårtrafiken genom Stockholm och har också både ett miljö- och säkerhetstänk. Säkerhet för passagerare och inte minst för lokförarna.

Att människor hoppar framför tågen, eller ramlar eller blir knuffade och blir skadade eller dödade, är händelser varje förare bara är alltför van vid. Inte minst i Stockholms spårtrafik. Så förutom att de spåren och perrongerna som nu byggs är designade för att skona miljön så satsar Trafikverket stort på säkerheten. Ett världsunikt projekt. Och det är här Bjuvsföretagen kommer in i bilden.

Världsunikt projekt
Det är nämligen de som monterar  de glasväggar som sätts upp längs de nya perrongerna. Som dels innebär att miljön för passagerarna blir trevlig och ren, dels ökar säkerheten. Tack vare glasväggarna ska helt enkelt inte någon längre kunna hamna på spåren.

Glasväggarna med sina skjutdörrar tillverkas i Schweiz av Gilgen vars svenska representant är Bjuvsbon Joseph Galmor på Joav AB. Platschef för glasdörrsbygget i Stockholm. Till sin hjälp har han bl.a. anlitat ett annat Bjuvsföretag - Duo Fasadmontage AB – som även äger Bjuvs snickerifabrik.

- Vi började jobba i juni 2015 och ska vara klara i slutet av april i år, säger Joseph Galmor. Och nu när vi närmar oss mål är arbetet mycket intensivt.

 

 

I gott sällskap
- Vi är förstås mycket stolta över att ha fått detta uppdrag som betyder så mycket för både resandet i Stockholm och moderniseringen av spårtrafiken, fortsätter Joseph Galmor. Det är en fjäder i hatten i svenska sammanhang och vårt arbete gör förhoppningsvis även något positivt för Bjuvs rykte. Vi visar att vi kan jobba!

Gilgen har ett antal liknande stora projekt på ”meritlistan”. Bland annat på Kennedy Airport i New York, i Paris tunnelbana samt i städer som Hongkong och en rad kinesiska storstäder.

Duo, med 16 man på plats, sköter monteringen av såväl glasväggar som positioneringssystemet för tågen. Som kort innebär att vagnarna stannar på en viss given plats längs perrongen. Anpassad till glasväggarna som består av ett antal skjutdörrar på varje tågstopp samt nödutrymningsdörrar längs hela perrongen . Vilket innebär att det går att ta sig ur vagnarna vid ett eventuellt nödutrymningsläge. Även om tåget s.a.s. stannar på fel ställe.

"Ett lyckokast"
- För oss är det här jobbet ett lyckokast, säger Niclas Persson, VD på Duo fasadmontage AB. Som förhoppningsvis kan ge ringar på vattnet, alltså nya jobb. När det behövs byggas fler perronger.

- Den här typen av monteringsjobb under mark är något helt nytt för oss, fortsätter Persson. Vi sätter upp hela 1,5 kilometer dörrar i underjorden och det är sjukt mycket!

Stationen på Odenplan är helt ny. I Vasastan där Odenplan ligger, har det hittills inte funnits någon pendeltågsstation över huvud taget vilket har inneburit att resande behövt åka stora omvägar för att ta sig mellan olika delar av Stockholm.

 

 

Flaskhals försvinner
- Pendeltåg är i dagens Stockholm viktigare än T-banan, förklarar Joseph Galmor. Eftersom de förbinder alla stadens förorter med centrala staden. Hela banan sträcker sig från Nynäshamn till Uppsala och passerar på vägen Arlanda flygplats.

Idag förbinds Stockholms centrum med spårtrafiken söderut av två spår där fjärrtåg, godståg och cirka 500 pendeltåg passerar varje dag. Detta innebär trängsel och förseningar.

När den nya tunneln är planerad att invigas i juli 2017 kommer alla pendeltåg att gå igenom den nya tunneln och därmed frigörs de befintliga spåren. Beräkningen är att öka den totala kapaciteten från 28 till 52 tåg i timmen. En nödvändighet för spårtrafiken både i huvudstaden och i hela landet.

Marianne Rönnberg Galmor

{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/BWfr6Ak-9Ww" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »