Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MUSIK Sjuårige Albin Fredriksson från Bjuv tävlar i TV-programmet Supershowen på måndag 14 december. Givetvis vill han att alla i Bjuv ska rösta på honom så att han vinner.
I Supershowen tävlar barn mellan 6 och 12 år om titeln Årets supershoware 2015. I en tidigare uttagningstävling spelade Albin Fredriksson dragspel, sjöng Guld och Gröna skogar och gick vidare till finalen eftersom han blev tittarnas favorit.

Det var arrangören av tävlingen som stajlat honom den gången så att han skulle påminna om en liten Hasse Andersson. Den ”store” Hasse är ju en publikfavorit och att ”charm-knocka” publiken är en inte obetydlig del av upplägget i sådana här sammanhang.

- De gav mig beige byxor, en skjorta med träd på och guldskor då och det tog mig till framträdandet jag ska göra på måndag i SVT, berättar Albin. Men vad jag ska ha på mig då vet jag ännu inte. Det får vi se när vi kommer dit och pratar med dem som ordnar alltsammans.

Albin tycker det är kul att bli intervjuad och förstår mycket väl att publicerade artiklar om hans talang kan göra susen också på själva tävlingsresultatet. Han tillhör nämligen en i musikaliska sammanhang mycket rutinerad familj. Som vet hur slipstenen ska dras, även när det gäller publicitet.

Något att brås på
Farfar startade Lajbans, det populära dansbandet som fortfarande är i full schwung och drar stor publik. Pappa Johan var också med men uppträder inte med bandet idag.

Mamma Sofia Persson spelar också liksom farmor och mormor och morfar. Och flera av dem – inklusive Albin – är medlemmar i Billesholms Musikkår.

Albin var bara 2 år när han stod på scenen första gången. Inför publik. Han hade fått ett pyttelitet dragspel och det passade ju honom eftersom han med sina två år inte var särskilt stor.

- När han var bebis brukade han sitta mitt emot farmor som spelade dragspel. Han bara lyssnade och lyssnade. Det var som ha ”sög” in musiken på något sätt, berättar föräldrarna.

- Ja, och slutade hon spela så började jag gråta, fyller Albin själv i.
 


Överraskade Hasse
Albin har ett särskilt fotoalbum där alla hans framträdanden finns dokumenterade i bild, år från år. Den lille söte 2-åringen blir lite större för varje bild men charmen består.

På ett par av bilderna spelar han tillsammans med – ja just det – mannen han i Stockholm ska föra tankarna till. Alltså Hasse Andersson.

- Jag känner Hasse, säger Albin. På den bilden var jag hans hemliga gäst. Det var i Hasses eget program Skivor till kaffet i Grevie.

- Hasse visste inte att jag var gästen. Det var idrottsföreningen i Grevie som ordnade allt så när jag sedan kom in och spelade blev han jätteöverraskad.

Pappa Johan har filmat det hela och visar stolt upp resultatet för mig. Hasse sitter leende och klappar takten medan lille Albin spelar hans låt.

Vad månne bliva?
Albin går på Brogårdaskolan i Bjuv. I en ”vanlig” klass. I Bjuv finns ingen särskild musiklinje och Musikskolan kräver att man ska vara 9 år.

- Jag ska faktiskt kontakta kommunala Musikskolan och höra om det där med åldern, säger mamma Sofia inom parentes. Albin kan ju allt redan så varför ska han tvingas vänta två år tills han får komma med? De borde ju gå på talang också och inte bara en siffra.

Albin Fredriksson spelar alltså dragspel. Han äger faktiskt 7 stycken egna dragspel! Men det stoppar inte där. Förutom dragspel behärskar han också piano, trummor, bas, saxofon och lite trumpet. Och lite gitarr. Vad vill han då bli när han blir stor?

 

 

- Jag vill ha en egen orkester och den ska heta Albinz - med z, säger Albin.

I övrigt är Albin nöjd med tillvaron som den är just nu. Tomtelistan är klar och där står: En orkesterbuss, ett dragspel till och en "riktig" skjorta att uppträda i.

Bjuds på smakprov
I familjens musikstudio får jag lyssna på några smakprov. Pappa sätter på några inspelningar och Albin kompar. Först på dragspel. Sedan på saxofon.

Han stampar takten med ena foten och rör sig över huvud taget mycket vant över golvet. Berättar samtidigt att på avslutningen på Fritids nyligen så spelade han julsångerna på dragspelet. Medan klasskamraterna sjöng.

Albins favoritband är Donnez. Han har faktiskt spelar också med dem. Varför tycker han att de är så bra?

- Jag tycker ju om dansband och gillar att bygga egna orkestrar. Med svart Back drop, discokula och allt. Och Donnez är bara bäst!

Förra lördagen var familjen på en Donnez-spelning och Albin bjöds upp på scen för att spela med gänget. Snart passerades sängdags för sjuåringen men då tyckte pappa Johan det vore synd att förstöra glädjen för Albin så de stannade kvar. Först halv två nästa morgon kom de hem.

"Tar ingen skada"
- Jag har själv vuxit upp så, förklarar Johan. Jag och brorsan var alltid med våra föräldrar när de spelade så jag vet att det inte går någon skada på Albin om han ibland får vara med oss vuxna lite längre.

På måndag den 14 december gäller det nu alltså! Sju tävlande ska bli en vinnare och självklart hoppas både Albin själv och alla hans nära och kära att det ska bli just han.

Allt hänger förstås på hur Albin uppträder just vid detta tillfälle och mamma har förberett honom på att han inte får bli ledsen om han inte når hela vägen. De andra som tävlar är också mycket duktiga på sina sätt, säger hon.

Men det hänger trots allt också på publiken och de som ringer till programmet och röstar. Och här har inte minst alla som bor i Bjuvs kommun en roll att spela! Inte minst de som läser den här artikeln!

Så vill du att Bjuvs musikstjärna ska fortsätta lysa klart – rösta på Albin Fredriksson så att han får vinna!

Super Show visas på Barnkanalen i SVT på måndag klockan 18.30. Var med mellan kl 19.00 och 19.45 och ge Albin ditt stöd!

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »