Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/oJL0qqE-ejc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<!-- You can place html anywhere within the source tags -->


<script language="javascript" type="text/javascript">
    // You can place JavaScript like this
    
</script>
<?php
    // You can place PHP like this
    
?>

{/source}
POLITIK Leden glesnar. Till Folkets Husparken i Bjuv var det på söndagen den 1 maj inte många som marscherade. Men de gamla kämparna var där. Förstärkta av S-profiler både från Helsingborg och Livs i Stockholm.
Första Maj-tåget avgick från Gruvtorget på Platsen i Bjuv och målet var Folkets Husparken. Men inte ens i detta starka S-fäste antog tåget formerna från fornstora dar. Arbetarekommunens ordförande Martin Fridehjelm angav också kamptonen direkt när han intog talarstolen. Han pekade på att valdeltagandet vid det senaste valet bara var 75 procent och undrade vad som är på väg att hända med vår svenska demokrati när folk som har rösträtt inte ens orkar gå till vallokalen och uttrycka sin vilja.
 

Moderaterna fick sig därefter en känga av Fridehjelm liksom Sverigedemokraterna (SD). De första för att de inte bjöd tillräckligt med opposition och motstånd och de senare för att de trots att de ”kuppat” sig in i fullmäktige genom att rösta på sig själv, när de väl hamnat i en rad nämnder, aldrig kommer med egna förslag men är snabba att reservera sig mot dem ”majoritetsregeringen” antar.

Efter talet sa Fridehjelm till Bjuvsnytt att han faktiskt tycker att M lokalt kämpar på bra men att han välkomnar ännu mer ifrågasättande eftersom han anser att detta stärker demokratin.

Kortsiktig vinst gäller
Pauli Kristiansson, ombudsman på Livsmedelsindustriarbetarförbundet centalt i Stockholm och själv Bjuvsing, talade förstås om Findus och dess ägare som enligt honom inte bryr sig ett dugg om vad som händer med Bjuv och de som förlorat jobbet om ägarna Nomad Foods gör slag i saken och lägger ner Findus i Bjuv. Trots att Findus går bra men inte Nomad Foods.

Kristiansson menar att Nomad Foods bara är ute efter kortsiktiga vinster.

- Vad som gör mig riktigt förbannad, sa han, är att aktiehandlare i New York ska besluta om Bjuv och Findus! Om nu inte Nomad Foods vill driva detta lönsamma företag så SÄLJ DET DÅ!

Protestsidan på Facebook för att Findus inte ska läggas ner har idag nästan 18 000 följare. 8 000 protestmejl har skickats till ägarna.

- Så de bör väl förstå att ingen, förutom aktiespekulanter, vill att Findus läggs ner.

 

 

Hotet inte ett hot?
Kristiansson berättade också om alla solidaritetsyttringar som inkommit till Livs efter Nomad Foods besked och även om han sa han inte ville hota så lät det han sa avslutningsvis inte helt ofarligt:

- Om ni inte sköter det här snyggt – drar tillbaka beslutet om nedläggning eller säljer – så är risken uppenbar att argumenten för bojkott stärks. Även om vi på förbundet inte vill ha en bojkott eftersom vi föredrar att våra medlemmar har jobb.

- Men, jag säger bara men…. Om Findus läggs ner kan vi känna oss manade att agera och då pratar vi inte bara om Findus utan andra varumärken som Nomad Foods äger, t.ex. en stor snabbmatskedja.

Härstedts valkrets
Från S i Helsingborg anslöt sig Kent Härstedt, inom vilkens valkrets Bjuv finns. Härstedt sitter i riksdagen och även han talade inledningsvis om Findus och de bekymmer en nedläggning kommer att innebära. Precis som Pauli Kristiansson var Härstedt även i Bjuv under manifestationen nyligen mot nedläggningen.

 


Anders Månsson, Martin Fridehjelm och Johan Ahlberg. Alla aktiva socialdemokrater i Bjuvs kommun. Här lyssnande till partikollegan från Helsingborg och riksdagen - Kent Härstedt.
 

Kent Härstedt jämförde det som nu händer med Findus med när den tyska industrikoncernen Krupp på slutet av 1990-talet köptes upp av Thyssen.

- Det finns köpare vars strategi är att köpa och sedan strypa och sakta låta företaget tyna bort. De köper helt enkelt för att döda.

- Thyssen hade aldrig för avsikt att utveckla den påstådda A26 u-båten det hette de skulle.  Det är en strategi och den tar inte någon som helst hänsyn till människorna som drabbas. Och de ger helt enkelt inga förutsättningar för andra att ta vid och ingen får heller köpa varumärket.

Härstedt betonade också vilket dråpslag förlusten av 450 jobb är för Bjuv:

- Jämfört med Helsingborg motsvarar det 4.000-5.000 jobb och tar du Stockholm blir siffran 40.000-50.000 jobb, sa Härstedt. Här måste staten och näringslivet gå in och på något sätt säkra jobben. För det här är helt klart något vi kommer att se mer av framöver och tyvärr ligger både politiken och facken steget efter här just nu.

Enligt Kent Härstedt finns det både förutsättningar och ”initiativ” i rörelse, vad gäller Findus.

Månsson hoppfull
Sist men inte minst så klev Bjuvs kommunalråd Anders Månsson upp i talarstolen. Han liksom de övriga talarna betonade vikten av att alla i Bjuv nu arbetar tillsammans. Så att kommunen kommer ut på rätt köl ur krisen som av allt att döma är på väg.

Månsson sa att det senaste året har varit ett år med svåra händelser och att flyktingkrisen i världen ocksp har påverkat oss starkt. Och att det lagda varslet om nedläggning av Findus påverkar inte bara Bjuv utan hela regionen och hela landet.

Bjuvs ljuspunkter
- Trots detta tunga finns det olika saker som gör att jag ser ljust på framtiden: Vi har en äldreomsorg i toppklass.Skolresultaten är bland de 40 bästa i Sverige. Sverige är inne i en högkonjunktur. Arbetslösheten minskar.

- Den 1 maj 2015 invigde vi skejtparken. Jag kan varje dag se från mitt fönster i kommunhuset att detta har blivit en naturlig samlingsplats för unga i Bjuvs kommun. Och nästa steg för oss blir att skapa fler samlingsplatser nu. Ännu mer över generationsgränserna.

Månsson sa sig ha kunnat hämta kraft ur manifestationen den 9 maj - som fick ut Bjuvborna på gatorna:

- Den 9 april , var ett annat generationsmöte på gatorna i Bjuv. Här var alla med, far, mor, son, dotter, barn och barnbarn eller bara Bjuvsbor som ville stötta de som blivit varslade på Findus en vecka tidigare.

- Den dagen, lördagen den 9 april kände jag att det finns en kraft i vårt samhälle som vi ska ta tillvara på. Jag är stolt, glad och tacksam för att få lov att vara en del av denna kraft. Vi alla tillsammans kan göra Bjuvs kommun ännu bättre att leva och växa upp i. Vi alla tillsammans kan göra vårt samhälle ännu bättre, avslutade Anders Månsson.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »