- Att ställa ut sin konst är en sak. Att själv ställa upp och bli fotograferad en helt annan, tycker Elin.

KONST och DESIGN I samband med att Elin Johnsson själv ställde ut på Dunkers Rum 1 kom hon på idén att ordna en särskild marknad för konst, konsthantverk och design. Sagt och gjort. På onsdag visar hon och 30 andra upp vad de går för. På Mind Park i Helsingborg.

Elin Johnsson från Ljungsgård i Billesholm gick estetiska programmet på gymnasiet och därefter ett år på Munka konstskola. Hennes grej idag är att teckna och måla i akvarell men när vi kommer på besök har akrylfärgerna åkt fram och hon övar på att måla rymden. Säger att hon är pigg på att prova på olika saker hela tiden.Testa.

Till vardags arbetar Elin på Dunkers Rum 1 – Ungdomsrummet  – där hon tidigare själv också ställt ut sin konst.

Att ordna en marknad runt konst och design har tagit väldigt mycket av hennes tid de senaste månaderna.

- Först letade jag lokal, berättar Elin. Kom till Mind Park på Campus i Södra hamnen i Helsingborg, berättade om min idé och fick till svar att om jag har marknaden en onsdag så kostar det inget. Därmed var den saken klar.

Förutom att leta lämplig lokal letade Elin över hela nätet efter konstnärer och konsthantverkare.

Många nappade
- Jag tänkte att Konstrundan är ju jättestort så varför skulle inte en sådan här marknad bli populär? Jag letade och kontaktade dem jag tyckte kunde passa in i mitt koncept och nu ställer hela 30 personer ut! Det skulle faktiskt till och med kunna vara fler för många har nappat på min idé.

Det kommer att bli en skön blandning av målningar i olika tekniker, ekologiska barn- och vuxenkläder, glaskonst, smycken och mycket, mycket annat, lovar Elin. Många av verken spinner just på miljö och ekologiskt. Inget Elin planerade från början. Det är snarare så att hon när hon letat runt råkat stöta på det som är trendigt just nu - alltså miljötänk, återanvändning etc.

Förutom utställarnas bord kommer det på marknaden att finnas inspirationsbord där besökarna själv kan skapa tillsammans med andra.

Kreativt rum
- Det ska vara ett kreativt rum med många olika mindre produktioner och där folk kan köpa direkt från konstnärerna.

Elins egen variant på miljötemat är att hon planterat blomsterfrön och lavendel i småkrukor. Som hon säljer till förmån för bin.

 

 

Förutom Elins konst finns även Hanna Sundberg med sin textilkonst med. Hanna Sundberg från Ekeby.

Ytterligare en lokal förmåga som är med på onsdag är Mimmi Almlund från Billesholm. Känd musiker som drar fulla hus på sina konserter och bästa väninna med Elin.

Världsmästaren från Klåveröd
- En världsmästare i drejning kommer också att finnas bland utställarna, fortsätter Elin. Det är ingen mindre än Bente Brosböl-Hansen från Klåveröd. Som gör keramikkonstföremål som håller världsklass.

Blir marknaden framgångsrik räknar Elin Johnsson med att den ska återkomma regelbundet. Så här första gången har hon själv förstås lärt sig massor. Inte bara om andra konstnärer utan också om att organisera i stor skala.

- Jag är en väldig idéspruta och kommer alltid på något nytt, säger Elin. Så här ett par dagar före deadline är jag jättetaggad.

- Men vad jag själv ska fortsätta med efter det här det återstår att se. Jag måste helt enkelt låta allt som händer sjunka in nu. Och så får vi se vad jag hittar på härnäst.

Läs om designmarknaden på onsdag här. Adressen är Bredgatan 11 i Helsingborg. Konstnärer i alla åldrar medverkar och marknaden är öppen mellan klockan 16-20. Gratis entré.

Marianne Rönnberg Galmor