SORG Idag nås jag av nyheten att denne Billesholmsälskande levnadskonstnär gått ur tiden. Fuck cancer! RIP Mathias. Tack för att du kom in i mitt liv en tid.

Den här artikeln tyckte Mathias Clason om. Jag återpublicerar den för att hedra hans minne.

FÄRGPRAKT Har varit en sväng hos min vän Mathias Clason i Billesholm. Denne författare, regissör och librettist som kommit till byn på kärlekens vägar och som nu förgyller både min och många andras tillvaro med såväl kultur som vänskap och stor blomsterprakt.
- Mina tulpaner! Reportage! skrev han plötsligt på Facebook till mig.

Så typiskt Mathias Clason! Spontant och uppfordrande på samma gång. Självsäkert och hänfört i en salig blandning. Maestron som blir som ett litet barn när han upplever verklig skönhet. Som tex finns i de tulpaner han tillsammans med goda vänner planterat och nu njuter hänfört av.

Mathias Clason är en synnerligen erfaren kulturarbetare som flyttat från Stavsnäs i Stockholms skärgård till Torget i Billesholm. Kärleken förde honom till det gamla huset som sagt. Ett hus byggt i sällsynt Billesholmstegel och därför K-märkt. Lite lagom spretigt och definitivt med charmen på rätta stället. Som sin ägare med stor utvecklingspotential.

På båda sidor om verandan med sin snickarglädje och entrédörr prunkar det i rabatterna. Just nu mest av tulpaner. Men inte vilka snälla tulpaner som helst utan av blommor och färgexplosioner som var och en signalerar ”Se på mig!”. Nej! Se på MIG istället!

De, precis som mannen som drivit upp dem, kräver helt enkelt uppmärksamhet. Nu!

 


Själv tar jag snällt fram kameran. Visserligen är jag inte en av den svenska kulturelitens invandrare till Billesholm – utan född i byn – men skönhet imponerar även på mig och jag vänder och vrider på kameran för att få med hela raden av de lustskapande små liven.

Maestro själv gör entré
Så kliver Mathias ut ur huset. Vill fotografera själv eftersom han inte litar på att jag kan ta annat än ”turistbilder”. Sådan är han. Jag kan ta det. Lyckligtvis gör min egen självkänsla att jag inte tar illa upp om någon till en början underskattar mig. Det brukar vända med tiden!

Tillsammans knallar vi runt där i trädgården och på terrassen. Fotograferar, pratar om livet och kärleken, nya grannar och gamla äventyr. Fikar i skuggan på den väl tilltagna, härliga verandan. Mathias vattnar emellanåt en del av sina tomatplantor mm. Några dyrgripar han köpt hos Camilla Plum - ni vet hon med matprogrammet -  i Danmark t.ex.

 

 

När han inte har middagar etc hemma hos sig, eller syr nya kreationer till diverse operastjärnor världen över, frilansar han som författare, regissör och librettist. Tidigare skissade han på en Birgit Nilsson-festival i Båstad. Som dessvärre inte kunde förverkligas, men det är en annan historia. Nu händer det åter saker på författarfronten.

 

 

Byns färgklick?
Grannarna tycker de fått en kul prick till granne. Handlaren i byn har insett att Mathias är mer än så.

- Du tillhör ju kultureliten, sa han en dag till Mathias. Varför bor du i Billesholm?

- Just därför, kom det rappa svaret.

End of discussion.

Mathias kom till Billesholm från en så att säga ”fin” plats. Stavsnäs, en liten ort i skärgården, vid havet. Ingen kolort som Billesholm eller Bjuv. Men han trivs bättre här i ”Hålan”.

Själv fick jag kontakt med honom när han som nyinflyttad på en lokal Facebook-sida började ställa frågor om en massa saker som var man i våra trakter köper plantor t.ex. Dessutom undrade han varför inte Billesholm är mer utsmyckat än med två blomsterkrukor utanför biblioteket.

 

 

Trivs i Billesholm
Då var vi några stycken som svarade på hans frågor och när en kvinna ordnade städdag i hela byn hängde Mathias Clason på.

- Jag trivs att bo här. Vid Torget i Billesholm, säger han. I Stavsnäs var vi inte många och vi borde ha känt varandra men där är det inte som här. Här är jag bekant med grannarna från start och vi hjälps åt. Damerna i grannhuset t.ex., vattnar mina blommor när jag är borta.

Häromdagen, berättar Mathias, hörde han plötsligt någon ropa: Har du en stege? Ett fönster håller på att ramla ut!

Här i Billesholm har man inte tid att spela fin. Här är livet på riktigt. Stundtals likt skildringarna på operan, rent av?

Var lökarna kommer ifrån?

- Lökarna har jag köpt på alltifrån specialiserade familjeföretag på nätet till Ica Maxi i Hyllinge" Jag gör gärna reklam för bulbs.se, säger Mathias Clason.

Mathias rescensioner av kulturlivet i Skåne, Danmark och Göteborg kan du för övrigt läsa här på bjuvsnytt.se eller för uppdragsgivaren kulturbloggen.se.

Marianne Rönnberg Galmor