Journalisterna som inte sparar på krutet utan idogt gräver vidare. Från vänster Berit Önell, Tommy Paremo, Susanne Ravani, Nils Hanson, Marianne Rönnberg Galmor och dagens moderator Anna Maris.
 
PRESS Lördagens seminarium i Hässleholm, arrangerat av Bjuvsnytt, Frilagt, Fyren och Burlövs nyheter, blev lyckat. Nils Hanson från Uppdrag Granskning berättade om sin redaktions arbete och hyllade också de redaktörer som ute i landet med stort engagemang strider för yttrande- och pressfriheten.

Nils Hanson har varit i Hässleholm förut, berättade han. I samband med den manifestation till förmån för pressfrihet och granskande journalistik, som hölls till förmån för Berit Önell, Frilagts chefredaktör och grundare, som pga sitt skickliga grävarbete som reporter på Norra Skåne, fick sparken därifrån. Ett avsked iscensatt av lokalpolitiker som till sist inte längre kunde acceptera att ha Önell på tidningen. För att hon grävde för bra.

Det engagemang Hanson mötte den gången gjorde att han med glädje återkom nu.

Hanson berättade att det finns en undesökning bland svenska folket som säger att det värsta man som medborgare kan råka ut för är ”ett besök av Uppdrag Granskning”. Detta rev förstås ned många skratt hos den medieintresserade och –kunniga publiken. Hässleholmare liksom en större grupp från Höganäs. Supportrar till såväl Berit Önell som Susanne Ravani. Från Bjuv hade ingen kommit till seminariet. Delvis för att det pågick en invigning av ett utegym i Bjuv. Burlövsbor lyste även de med sin frånvaro.

Medias stora makt
Nils Hansson berättade också om arbetet med kommunskandalen i Göteborg och om Panamadokumenten och det internationella, redaktionella samarbete som möjliggjorde detta avslöjande. Kopplingen som fanns på Island, där presidenten som kommit till makten mycket tack vare sin antikorruptionsattityd, avslöjades inför TV-kamerorna. Med hjälp av UG. Premiärministerns avgång var därmed oundviklig. Media har stor makt.

Summan av Nils Hanssons berättelser kan kortast sammanfattas: Finns det en möjlighet att sko sig på ett företag etc, så finns det minst en som också gör det.

Efter Hanson föredrag om den makt media har och de försök som görs just nu för att inskränka journalisternas och andras möjlighet till insyn i olika myndighetsutövningar, presenterade chefredaktörerna för Frilagt, Fyren, Bjuvsnytt och Burlövs nyheter sina tidningar och hur de blivit till mm.

De fyras gäng
Berit Önell startade som sagt Frilagt sedan hon fått sparken från Norra Skåne och ville fortsätta gräva. Idag ger hon, med stort stöd från Gruppen för Oberoende Press, ut Frilagt.

Susanne Ravanis Fyren uppstod sedan kampanjen Rädda hamnen i Höganäs uppnått sitt mål att få till stånd en folkomröstning. Istället för att kasta bort all kompetens och erfarenhet bestämde sig några i gänget för att fortsätta med en oberoende och granskande tidning.

Bjuvsnytt var tänkt som ett tidsfördriv för Marianne Rönnberg Galmor, som flyttat till Skåne för att ta det lugnt på äldre dagar. Men blev, inte minst pga av att Helsingborgs Dagblad minskade på lokalbevakningen i Bjuv, en tidning att räkna med. Med den traditionella tidningens bred innehåll från sportresultat till avslöjanden i politiken. Bjuvsnytt uppdateras minst en gång varje dag.

Burlövs Nyheter startades inte av Tommy Paremo men sedan ett år tidningen. Burlöv bevakas inte av någon av tidningarna i Skåne så här finns en rejäl potential, resonerar Paremo, som själv varit journalist i flera decennier.

Stor kunskap och erfarenhet
De fyra redaktörerna är över huvud taget samtliga mycket erfarna i yrket. En förutsättning för att starta och driva tidningar på egen hand, konstaterade de.

På intäktssidan finns fortfarande mycket kvar att önska för alla fyra. De har därför för ett drygt halvår sedan inlett ett samarbete för att locka annonsörer att testa att nå kunder denna väg. Bjuv har endast 14 800 invånare men tillsammans med Höganäs, Hässleholm och Burlöv blir skaran presumtiva kunder så många fler.

Seminariet i Hässleholm pågick i lördags mellan kl 13 och 17. Här kan du som är intresserad av pressfrihet och vad som på sikt kommer att ersätta de gamla pappersdrakarna se och höra allt som sades i sin helhet. Oredigerat.

Se filmen från seminariet här. Bjuvsnytts inlägg finns 1 tim 50 min in i filmen. (Filmen är något redigerad i början.)

Se också Nils Hansons särskilda hyllning till Berit Önell på Frilagt.

Marianne Rönnberg Galmor