Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det vinnande bidraget i Bjuvs gatukonstfestival som ägde rum torsdag-lördag.
 
KULTUR Missade du att gå till Bjuvs senaste nyinrättade tradition Gatukonstfestivalen? Synd. Men då har du en chans nästa år igen. Under tiden kan vi berätta att Olof Behrens vann med sitt flerhövdade verk. En blandning av människorna i Bjuv och deras arbete.
Solen som de flesta av er vet, gassade rejält i Bjuv på lördagen och kanske var det en anledning till att inte fler kom för att kolla in gatukonsten som skapades i Folketshusparken under torsdag-lördag. Men de som tog sig dit verkade ha en skön stund på jorden. Inte minst på de gamla men ändå fullt fungerande parkbänkarna i trädens skugga.

- Intryck blir uttryck och uttrycken blir intryck. Jag utforskar tingens natur genom att gestalta dem.

Så beskrev Olof Behrens sitt konstnärskap i en intervju tidigare i tidningen Kullaliv. I samband med att han besökte vår tvillingort Höganäs.

På lördagen, när vinnaren i Bjuvs nya tradition Gatukonstfestivalen utsågs, var Behrens inte heller närvarande men det var han, icke desto mindre, som kammade hem guldpengen.

I ett först till synes virrvarr av ansikten och byggnader tonade en bild av Bjuv fram, fick publiken veta av prisutdelaren Kent Andreasson, till vardags chef för Kultur- och Fritidsförvaltningen i Bjuvs kommun.

Och se! Där i fonden finns arbetarna som byggt Bjuv. Strax bakom de välkända skorstenarna och hjulen och byggnaderna. En arbetarbygd. Kanske också med något modernt inslag? Något framåtblickande att ta fasta på nu när den sista arbetarbastionen i själva Bjuv – Findus – försvinner.

Såväl satsningen som entusiasmen bland de kommunanställda inför denna festival – som de har all avsikt att upprepa tills den verkligen sitter som en återkommande Bjuvstradition – var det inget fel på.

Lite trist var det i mina ögon att inte fler boende i Bjuvs kommun kom till Folketshusparken bakom Folkets Hus i centrala Bjuv, för att kika på vad som skapades.

 

 

Samtidigt var stämningen bland publiken som faktiskt kom både avspänd och trevlig. Folk kom och gick. Var kanske inte på väg direkt dit men när de märkte att något hände på grusplanen tog de en sväng inom och kollade läget. Vuxna och barn. På scenen spelade en duo från Helsingborg.  Själv satt jag där i solgasset och jammade med ett tag innan det blev en intim konstrunda där Kent Andreasson helt sonika samlade ihop alla som fanns i parken och gav dem en hands on-guidning till alla ? verken som deltog i tävlingen.

 

Serietecknaren mm Peter Arnesson som valde att gestalta Bjuv i en svit av ansikten. Arnesson vann silverpengen.
 

Förutom vinnaren Behrens tavla i flera sektioner så valdes också en 2:a och en 3:a ut. Närmare bestämt serietecknaren, målaren, musikern mm Peter Arnesson som tolkat Bjuv i form av en mängd ansikten. Anna Anka är därmed en av symbolerna förevigad i konsten som ska pryda Bjuv.

 

ODD målar gärna ankor så han började delen med Nya Bjuv till höger i "ankgrönt" men tyckte sedan inte det stämde med Bjuv. Lite visste han då tydlingen om hur många änder vi har i Folketshusparken.

 

Så till den tredje med signaturen ODD. Graffitimålare som av förmodade försiktighetsskäl inte avslöjar mer om sitt namn än så. Det är inte alla som gillar och uppskattar graffiti och en del av utövarna har fått lära sig att ta kritik ”the hard way” tydligen.

ODDs tavla är delad i två – det gamla Bjuv och det nya. Han brukar ha ankmotiv och började också med att forma i grönt men tyckte sedan inte det stämde med Bjuv. Lite visste han då om ankorna i Folketshusparkens damm. Och änderna i Kronanparken. Bra ODD att du lät det gröna finnas kvar. Vi har gott om ankor här!

Förutom Behrens, Arnesson och ODD deltog i tävlingen även Pelle Blomqvist som tidigare snyggat upp containerns i skejtparken, Max Persson och Tobias Kühl. Såväl Blomqvist som Arnesson och Persson var också på plats när priserna delades ut. Saknades gjorde förutom Behrens även ODD och Kühl.

Ska pryda Billesholm
De tre vinnartavlorna har Bjuvs kommun enligt överenskommelse med konstnärerna upphovsrätten till. Tanken är att man nu ska komma överens om huruvida detta också gäller när man överför motiven till ett annat material. Om det går ska de nämligen just föras över på kakelplattor. Som ska pryda väggarna på gång- och cykeltunneln vid Billesholms järnvägsstation. Den nya men just nu ack så långa grå, trista. Säger konstnärerna ja så kommer det att finnas en tavla vid varje ingång till tunneln samt en inne, i mitten.

Gatukonstfestivalen arrangerades av Bjuvs kommun i samarbete med Kulturhotellet i Helsingborg. Kulturhotellet är en mötesplats där utställningar, dokumentärfilmsvisningar, musikarrangemang, kontorshotell och andra typer av kulturella och kreativa arrangemang samlas under ett och samma tak. Våra arrangemang bidrar till ett mer kulturellt och kreativt Helsingborg och vi arbetar efter ambitionen om att bli Helsingborgs första erkända fria kulturinstitution.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »