Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det vinnande bidraget i Bjuvs gatukonstfestival som ägde rum torsdag-lördag.
 
KULTUR Missade du att gå till Bjuvs senaste nyinrättade tradition Gatukonstfestivalen? Synd. Men då har du en chans nästa år igen. Under tiden kan vi berätta att Olof Behrens vann med sitt flerhövdade verk. En blandning av människorna i Bjuv och deras arbete.
Solen som de flesta av er vet, gassade rejält i Bjuv på lördagen och kanske var det en anledning till att inte fler kom för att kolla in gatukonsten som skapades i Folketshusparken under torsdag-lördag. Men de som tog sig dit verkade ha en skön stund på jorden. Inte minst på de gamla men ändå fullt fungerande parkbänkarna i trädens skugga.

- Intryck blir uttryck och uttrycken blir intryck. Jag utforskar tingens natur genom att gestalta dem.

Så beskrev Olof Behrens sitt konstnärskap i en intervju tidigare i tidningen Kullaliv. I samband med att han besökte vår tvillingort Höganäs.

På lördagen, när vinnaren i Bjuvs nya tradition Gatukonstfestivalen utsågs, var Behrens inte heller närvarande men det var han, icke desto mindre, som kammade hem guldpengen.

I ett först till synes virrvarr av ansikten och byggnader tonade en bild av Bjuv fram, fick publiken veta av prisutdelaren Kent Andreasson, till vardags chef för Kultur- och Fritidsförvaltningen i Bjuvs kommun.

Och se! Där i fonden finns arbetarna som byggt Bjuv. Strax bakom de välkända skorstenarna och hjulen och byggnaderna. En arbetarbygd. Kanske också med något modernt inslag? Något framåtblickande att ta fasta på nu när den sista arbetarbastionen i själva Bjuv – Findus – försvinner.

Såväl satsningen som entusiasmen bland de kommunanställda inför denna festival – som de har all avsikt att upprepa tills den verkligen sitter som en återkommande Bjuvstradition – var det inget fel på.

Lite trist var det i mina ögon att inte fler boende i Bjuvs kommun kom till Folketshusparken bakom Folkets Hus i centrala Bjuv, för att kika på vad som skapades.

 

 

Samtidigt var stämningen bland publiken som faktiskt kom både avspänd och trevlig. Folk kom och gick. Var kanske inte på väg direkt dit men när de märkte att något hände på grusplanen tog de en sväng inom och kollade läget. Vuxna och barn. På scenen spelade en duo från Helsingborg.  Själv satt jag där i solgasset och jammade med ett tag innan det blev en intim konstrunda där Kent Andreasson helt sonika samlade ihop alla som fanns i parken och gav dem en hands on-guidning till alla ? verken som deltog i tävlingen.

 

Serietecknaren mm Peter Arnesson som valde att gestalta Bjuv i en svit av ansikten. Arnesson vann silverpengen.
 

Förutom vinnaren Behrens tavla i flera sektioner så valdes också en 2:a och en 3:a ut. Närmare bestämt serietecknaren, målaren, musikern mm Peter Arnesson som tolkat Bjuv i form av en mängd ansikten. Anna Anka är därmed en av symbolerna förevigad i konsten som ska pryda Bjuv.

 

ODD målar gärna ankor så han började delen med Nya Bjuv till höger i "ankgrönt" men tyckte sedan inte det stämde med Bjuv. Lite visste han då tydlingen om hur många änder vi har i Folketshusparken.

 

Så till den tredje med signaturen ODD. Graffitimålare som av förmodade försiktighetsskäl inte avslöjar mer om sitt namn än så. Det är inte alla som gillar och uppskattar graffiti och en del av utövarna har fått lära sig att ta kritik ”the hard way” tydligen.

ODDs tavla är delad i två – det gamla Bjuv och det nya. Han brukar ha ankmotiv och började också med att forma i grönt men tyckte sedan inte det stämde med Bjuv. Lite visste han då om ankorna i Folketshusparkens damm. Och änderna i Kronanparken. Bra ODD att du lät det gröna finnas kvar. Vi har gott om ankor här!

Förutom Behrens, Arnesson och ODD deltog i tävlingen även Pelle Blomqvist som tidigare snyggat upp containerns i skejtparken, Max Persson och Tobias Kühl. Såväl Blomqvist som Arnesson och Persson var också på plats när priserna delades ut. Saknades gjorde förutom Behrens även ODD och Kühl.

Ska pryda Billesholm
De tre vinnartavlorna har Bjuvs kommun enligt överenskommelse med konstnärerna upphovsrätten till. Tanken är att man nu ska komma överens om huruvida detta också gäller när man överför motiven till ett annat material. Om det går ska de nämligen just föras över på kakelplattor. Som ska pryda väggarna på gång- och cykeltunneln vid Billesholms järnvägsstation. Den nya men just nu ack så långa grå, trista. Säger konstnärerna ja så kommer det att finnas en tavla vid varje ingång till tunneln samt en inne, i mitten.

Gatukonstfestivalen arrangerades av Bjuvs kommun i samarbete med Kulturhotellet i Helsingborg. Kulturhotellet är en mötesplats där utställningar, dokumentärfilmsvisningar, musikarrangemang, kontorshotell och andra typer av kulturella och kreativa arrangemang samlas under ett och samma tak. Våra arrangemang bidrar till ett mer kulturellt och kreativt Helsingborg och vi arbetar efter ambitionen om att bli Helsingborgs första erkända fria kulturinstitution.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »