Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Precis som det mesta bolagets arkitekt Cronsiöö ritade så är den 100 år gamla skolan i Gunnarstorp hållbar och välbevarad. Sedan länge är husen dock bostäder.

100-ÅRING På lördag är det kalas i Gunnarstorps gamla skola då de boende bestämt sig för att fira det de tycker är en härlig plats att bo på. Som i år fyller 100 år.
Det är oklart hyr många boende i Bjuvs kommun som idag känner till Gunnarstorp. Fortfarande är vi några kvar som gått i skolan där men tiden går fort och leden tunnas ut. Sedan många år är skolan omvandlad till bostäder och ägd av en hyresvärd som inte bor här.

Byggnaderna är välskötta och för mig som inte varit på skolan sedan jag slutade där i trean och flyttade till Billesholm, är det lite högtidligt att gå in genom grinden, in på gården. Jag får gå in i den gamla gymnastiksalen, som numera är en härlig bostad med 6 meter i tak.

På gården språkar jag med några av de boende. Bland andra Cecilia och Thomas Jönsson som bott här i 14 år. Ursprungligen från Helsingborg men sedan länge helt sålda på sin sköna oas i Gunnarstorp.

"En lugn oas"
- Idag är det härligt att bo här, berättar de. Tidigare ägare hyrde ut helt förbehållningslöst och då var det oroligt här. Men mannen som idag äger fastigheten månar verkligen om både den och oss som bor här. Det är bland annat därför vi ställer till med 100-årsfest.

Jag söker historiken bakom skolans tillblivelse och finner att den var en del i något mycket större. En gruvort uppförd av, inte förvånande förstås, Höganäsbolaget. Men icke desto mindre en vacker och genomtänkt bosättning längs järnvägen som passerar här, på sin sträckning till och från Helsingborg över Bjuv och Åstorp. Jag läser:

The story
”En förutsättning för samhället Gunnarstorps uppkomst var järnvägssträckan Helsingborg-Hässleholm som anlades på 1870-talet. Godset Wrams Gunnarstorp fick ett par kilometer västerut en egen station i kompensation för den mark som järnvägen tog i anspråk. När brytningen i Schakt Gustav Tornérhjelm startade omkring 1910 fanns förutsättningarna för ett nytt bostadsområde.

Bevarandemotiv Arkitekt Martin Cronsiö fick av Höganäsbolaget i uppdrag att planlägga området som utformades med de högre tjänstemännens bostäder, Fogdehusen, utmed Bjuvsvägen och parhus för arbetarna grupperade kring öppna gröna platser. Fogdehusen färdigställdes 1914 och arbetarbostäderna 1921.

Vackra tvätt- och bakstugor
Bjuvsvägen fungerade som en bruksgata och band samman bostadsområdet och skolan med gruvan. I planen ingick dessutom gemensamma tvätt- och bakstugor utformade med samma omsorg som bostadsbebyggelsen.

Dagens Gunnarstorp är precis som övriga tätorter i Bjuvs kommun numera bara en skugga av den utpräglade villa- och parhusbebyggelse som då fanns. Med trädgårdar planerade enligt engelsk förebild kring öppna gröna platser. Trädgårdarna ramas in på olika sätt och endast ett fåtal ursprungliga, karakteristiska trägrindar finns kvar. Bostadshusens fasader är i tegel eller puts i ljusa kulörer som vit och ockra. Frontespiser är ett framträdande drag. Taken, med hög takresning och branta fall, är täckta med taktegel från Hyllinge tegelbruk.

Området är detaljplanelagt men utan bevarandeskydd. Gunnarstorp har i Kulturminnesvårdsprogrammet för Skåne av Länsstyrelsen bedömts ha ett stort kulturhistoriskt värde.

Rekommendationer
Det är viktigt att bibehålla Gunnarstorps karaktär och identitet. Området har högt arkitektoniskt värde och är att betrakta som en omistlig kulturmiljö i Bjuvs kommun på grund av sitt miljöskapande värde och sin anknytning till gruvindustrin.

Den gröna platsen norr om Fogdegatan lär ha varit en kult- och offerplats. I modern tid fanns här ett kapell byggt i tegel med rika utsmyckningar. Kapellet har tyvärr rivits men platsen borde utvecklas till en gemensam samlingsplats för de boende utmed Tornerhjelmsvägen och bebyggelsen på båda sidor om Bjuvsvägen.

Regler finns
Nytillskott i miljön som t.ex. bulleravskärmningar bör utformas i överensstämmelse med byggnadstraditionen och utföras som murade konstruktioner, putsas och avslutas med enkupigt taktegel. Varsamhetsbestämmelser måste göras som tillägg till befintlig detaljplan.

Skyddsbestämmelser kan bli aktuellt i vissa fall. Ny- om- och tillbyggnad måste utföras med respekt för planens och byggnadernas ursprungliga utseende. Detta betyder att gestaltning, bland annat läge på tomt, proportioner, taklutning, material, kulörer, fönster och dörrar måste överensstämma med områdets ursprungliga arkitektur. Martin Cronsiös originalritningar finns att tillgå och kan vara en vägledning i ett sådant arbete.

Gatumiljö i Gunnarstorp
Bostadshusens karaktäristiska, skarpskurna form med gaveln kant i kant med takfallet, nätta takutsprång och ljusa, putsade ytor finns bibehållna. 58 Fasaden avslutas med en takgesims i tegel och en nätt takfot, det tvåkupiga specialteglet återkommer. Folkets Hus i Gunnarstorps södra del. Ett av de fåtal uthus som finns kvar. Lägg märke till tegelpannorna, en tvåkupig specialpanna från Hyllinge tegelbruk som är karakteristisk för bygden och eftertraktad för komplettering. portioner, taklutning, material, kulörer, fönster och dörrar måste överensstämma med områdets ursprungliga arkitektur. Martin Cronsiös originalritningar finns att tillgå och kan vara en vägledning i ett sådant arbete.”

- Grattis kära gamla skola! Jag minns dagarna med dig och fröken Nilsson. Med din grund kommer du säkert att stå i ytterligare 100 år!

Marianne Rönnberg Galmor

Källa: Bevarandeplanen i Bjuvs kommun. Daterad 1989.

 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »