Vad går går väl upp mot att hålla i och om varandra och sväva runt på parketten i Rotundan? Här produceras det endorfiner - kroppens eget opium och morfin!

DRAGSPEL OCH DANS På söndagseftermiddagen lockade Bjuvs Dragspelsklubb till dans med tre olika dragspelsorkestrar i Billesholms Folkets park. Vi var på plats och både dansade och fotograferade!

Bjuvs dragspelsklubb hade bjudit in Helsingborgs dragspelsklubb och Österlens dragspelsklubb till en dragspelsträff i Billesholms Folkets park. Träffen var i år flyttad från augusti till juni, och ordförande i dragspelsklubben, Ingrid Karlsson, fick som hon önskat med vädret. Det var precis lagom för dans. Uppehåll och inte alltför varmt.


Det var ingen gammaldans som spelades, det kan jag själv intyga. Snarast 60-tal - för jag som hängde i Parken på 60-talet - kunde melodierna!

Festligheterna började redan kl 13 men själv kom jag senare än så. Icke desto mindre hann jag bara innanför väggarna på Rotundan förrän jag blev uppbjuden! Med kameror och väskor dinglande om halsen, och med en tjock jacka på, steppade jag sedan glatt runt med min danskavaljer på de gamla tiljorna. Som i och för sig förstördes för inte så länge sedan men som nu är renoverade och dansbara igen. 

Jättekul att dansa!
Det var så roligt att dansa. Jag dansade nästan jämt som ung men här på dansbanan som jag inte satt min fot sedan tonåren. Det väckte så många minnen! Hos mig och säkert hos väldigt många av de andra, som kommit för att dansa denna eftermiddag. Samt träffa vänner, fika och ha roligt.

 

 

Jag räknade inte hur många som var där men emellanåt var det riktigt fullt på dansbanan och samtidigt lika fullt i serveringsdelen, där samtalen kring borden var mycket livliga.


Utomhus på de gamla gröna trädgårdsmöblerna, modell 1898 då Parken blev till, satt också grupper av glada människor och fikade och hade det trevligt. I kiosken skötte Reijo och Lisa ruljansen, som tydligen varit god ända sedan öppningen. Bra det, för det kostade inget att gå in och dansa så där fick Parken ingen förtjänst. 

Pengarna från kioskförsäljningen är det som bidrar till Parkens bevarande och skötsel.

Den förtjänst Dragspelsklubben eventuellt fick denna dag kom från de lotter som bl.a. Christer Karlsson sålde.

 

 

Snack som kan bli verkstad
- Det här var väl en bra grej för Parken, sa jag till Reijo, som sitter i styrelsen för Parken.

Det höll han med om samtidigt som han berättade att Parken redan är fullbokad alla helger utom en - i september. Och den lär nog också ryka.

Icke desto mindre så har det länge varit på tapeten att ha just kasedans - ni vet den där dansen när man håller i varandra och liksom svävar/kasar runt på parketten. Foxtrot, vals, tango osv. Ljuvliga minnen knackar på............. Och vem vet, kanske en vacker dag får vi höra att "Nu blir det kasedans i Parken igen". Publiken lär inte utebli.

Dumt vuxentilltag
På tal om Rotundan och dansgolvet som blev förstört för ett tag sedan så har det redan blivit lite illa åtgånget igen. Inte av vatten och lera som senast men väl av talk. Som någon eller några ljushuvuden haft med sig på danserna som varit i Rotundan sedan det efter den kostsamma renoveringen åter togs i bruk. Ledningen för Parken är bekymrad över att vuxna gör på detta sätt. Även om man sopar och våttorkar så går inte det fina kalkstoftet bort utan kryper ner och gömmer sig i träet.

Särskilda skyltar med förbud mot att sprida talk på golvet har satts upp på och kring dansbanan. Vi får hoppas detta respekteras. Parken är från 1898 och ska bevaras. Inte förstöras. Den är en pärla i Folkparkernas värld. En av de få som finns kvar i hela landet och definitivt den bäst bevarade och välskötta!

Bjuvs dragspelsklubb består av 10 medlemmar, varav en sångare, två gitarrister, en basist, en trummis och fem dragspelare. Fyra av dessa är kvinnor.

Marianne Rönnberg Galmor