Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Avlövat men ändå hyfsat iordning kring den gamla Billesholmssymbolen Eken. Älskad och högt skattad av alla i byn. Men en ny fest vid dess fot får vänta ett tag till.
 
BILLESHOLM Precis som för några år sedan så ville Ingrid Lundh i Billesholm fixa en ”Träff vid Eken”. Förra gången gick det jättebra. Många kom. Men den här gången går det knappast ens att komma fram till Eken.

När Ingrid Lundh för ett par år sedan tog initiativet till att Billesholmarna skulle träffas vid Eken, byns nästan enda kvarvarande symbol för gamla tider, blev det succé. Både unga och gamla kom från alla håll i byn och sammantrålade och språkade en stund med varandra. Sedan dess har man ibland hört: Blir det inte en ny träff snart? Det händer inte så mycket i Billesholm.

Nu tyckte så Ingrid att det var dags så hon gick och kollade in det ärevördiga gamla trädet. Som ju står där det stått i många generationer. Bara Gud vet hur gammalt det trädet egentligen är. Tänk om det kunde tala!

- Jag insåg förstås att där kan man inte träffas, berättar Ingrid Lundh. Det har körts dit jord så det knappast ens går att stå där nu.

Arg kontaktade Ingrid Lunch Bjuvs kommun. Undrade varför det ser så skräpigt ut vid Eken och runt hela stationsområdet. Men hon riktade kritiken åt fel håll.

Bilden: Ingrid Lundh i Billesholm är rik på kärlek och omtanke om människor. Bortsett ifrån att hon gillar att klä ut sig så är hon en människa som gillar att bjuda på sig själv.

- Det är inte Bjuvs kommun utan Trafikverket som har ansvaret, säger Stefan Sjölin, på Tekniska i kommunen. Vi skulle ha inspektion och överlämning från dem till oss men det har hängt upp sig. Vi var helt enkelt inte nöjda med hur det såg ut.

Bland annat krävde kommunen av Trafikverket att de skulle klottersanera i gång- och cykeltunneln (GC). Innan något övertagande kunde bli aktuellt.

När den delen är klar har då Bjuvs kommun ansvaret för marken kring Eken. Den ska ju ingå i den renovering av centrum som utlovade efter dialogmötena med byborna. Men det lär dröja ännu ett tag innan man ser resultat av någon försköning. Först 2017 stannar Pågatågen och det lär vara samma deadline för restaureringen av centrum. Så för de boende i Billesholm gäller det fortfarande att stå ut.

Ingen affär ännu!
Ingrid Lundh och många med henne undrar också vad som händer i och kring Billesholms Järnvägsstation. Som enligt de som uppgetts vara ägarna, Gripen AB, skulle renoveras utvändigt till sitt ursprungsutseende. Bröderna Moberg deltog också i projekt dialogmöten, som kommunen arrangerade.

Sades vara ägare därför att det visar sig nu att Moberg faktiskt ännu inte formellt är ägare av stationsbyggnaden. Alla intervjuer till trots. Ägare är istället sedan 121 år tillbaka fortfarande Trafikverket! För att bröderna Moberg på Gripen verkligen ska kunna kalla sig rättmätiga ägare måste det till en detaljplaneändring i kommunen och den blir inte klar i byggnadsnämnden förrän kommande vecka.

"Ren formalia"
- När den formellt är antagen så kan Trafikverket sälja stationsbyggnaden till Gripen, förklarar Gulistan Batak på byggnadsförvaltningen i  Bjuvs kommun. I och för sig en ren formalitet. Men så är det.

Jaha? Överraskande! Det förklarar ju varför järnvägsstationen står och förfaller som den gör. Snart finns det inte en enda hel ruta kvar och skräphögen som ligger på tomten sedan något företag varit i huset och rivit ut innankromet, är det många som undrar över.

Ur ett neutralt perspektiv så ser faktiskt platsen på och kring Billesholms Järnvägsstation idag värre ut än för fem år sedan, när det blev känt att byggnaden var till salu, och nya ägare sedan gav sig till känna.

Fortsatt väntan
- Folk hör av sig till oss om detta genom många olika kanaler, säger Stefan Sjölin. Även politikerna blir uppringda. Och om inte Trafikverket snyggar upp på platsen blir detta snart ett tillsynsärende hos oss i kommunen. För så där kan vi ju inte ha det.

- Nä! Just det, säger billesholmarna. Som fortsätter vänta på något gott. Bland annat en ny träff vid Eken

Läs vår artikel från den första träffen vid Eken här.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »