Avlövat men ändå hyfsat iordning kring den gamla Billesholmssymbolen Eken. Älskad och högt skattad av alla i byn. Men en ny fest vid dess fot får vänta ett tag till.
 
BILLESHOLM Precis som för några år sedan så ville Ingrid Lundh i Billesholm fixa en ”Träff vid Eken”. Förra gången gick det jättebra. Många kom. Men den här gången går det knappast ens att komma fram till Eken.

När Ingrid Lundh för ett par år sedan tog initiativet till att Billesholmarna skulle träffas vid Eken, byns nästan enda kvarvarande symbol för gamla tider, blev det succé. Både unga och gamla kom från alla håll i byn och sammantrålade och språkade en stund med varandra. Sedan dess har man ibland hört: Blir det inte en ny träff snart? Det händer inte så mycket i Billesholm.

Nu tyckte så Ingrid att det var dags så hon gick och kollade in det ärevördiga gamla trädet. Som ju står där det stått i många generationer. Bara Gud vet hur gammalt det trädet egentligen är. Tänk om det kunde tala!

- Jag insåg förstås att där kan man inte träffas, berättar Ingrid Lundh. Det har körts dit jord så det knappast ens går att stå där nu.

Arg kontaktade Ingrid Lunch Bjuvs kommun. Undrade varför det ser så skräpigt ut vid Eken och runt hela stationsområdet. Men hon riktade kritiken åt fel håll.

Bilden: Ingrid Lundh i Billesholm är rik på kärlek och omtanke om människor. Bortsett ifrån att hon gillar att klä ut sig så är hon en människa som gillar att bjuda på sig själv.

- Det är inte Bjuvs kommun utan Trafikverket som har ansvaret, säger Stefan Sjölin, på Tekniska i kommunen. Vi skulle ha inspektion och överlämning från dem till oss men det har hängt upp sig. Vi var helt enkelt inte nöjda med hur det såg ut.

Bland annat krävde kommunen av Trafikverket att de skulle klottersanera i gång- och cykeltunneln (GC). Innan något övertagande kunde bli aktuellt.

När den delen är klar har då Bjuvs kommun ansvaret för marken kring Eken. Den ska ju ingå i den renovering av centrum som utlovade efter dialogmötena med byborna. Men det lär dröja ännu ett tag innan man ser resultat av någon försköning. Först 2017 stannar Pågatågen och det lär vara samma deadline för restaureringen av centrum. Så för de boende i Billesholm gäller det fortfarande att stå ut.

Ingen affär ännu!
Ingrid Lundh och många med henne undrar också vad som händer i och kring Billesholms Järnvägsstation. Som enligt de som uppgetts vara ägarna, Gripen AB, skulle renoveras utvändigt till sitt ursprungsutseende. Bröderna Moberg deltog också i projekt dialogmöten, som kommunen arrangerade.

Sades vara ägare därför att det visar sig nu att Moberg faktiskt ännu inte formellt är ägare av stationsbyggnaden. Alla intervjuer till trots. Ägare är istället sedan 121 år tillbaka fortfarande Trafikverket! För att bröderna Moberg på Gripen verkligen ska kunna kalla sig rättmätiga ägare måste det till en detaljplaneändring i kommunen och den blir inte klar i byggnadsnämnden förrän kommande vecka.

"Ren formalia"
- När den formellt är antagen så kan Trafikverket sälja stationsbyggnaden till Gripen, förklarar Gulistan Batak på byggnadsförvaltningen i  Bjuvs kommun. I och för sig en ren formalitet. Men så är det.

Jaha? Överraskande! Det förklarar ju varför järnvägsstationen står och förfaller som den gör. Snart finns det inte en enda hel ruta kvar och skräphögen som ligger på tomten sedan något företag varit i huset och rivit ut innankromet, är det många som undrar över.

Ur ett neutralt perspektiv så ser faktiskt platsen på och kring Billesholms Järnvägsstation idag värre ut än för fem år sedan, när det blev känt att byggnaden var till salu, och nya ägare sedan gav sig till känna.

Fortsatt väntan
- Folk hör av sig till oss om detta genom många olika kanaler, säger Stefan Sjölin. Även politikerna blir uppringda. Och om inte Trafikverket snyggar upp på platsen blir detta snart ett tillsynsärende hos oss i kommunen. För så där kan vi ju inte ha det.

- Nä! Just det, säger billesholmarna. Som fortsätter vänta på något gott. Bland annat en ny träff vid Eken

Läs vår artikel från den första träffen vid Eken här.

Marianne Rönnberg Galmor