Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SKYFALL Det enorma regnvädret som drog fram över Bjuv, Hyllinge, Åstorp osv idag orsakade kaos både för villa- och butiksägare, räddningstjänst och alla tänkbara slamsugnings- och avloppsrensningföretag. Själv fick jag källaren indränkt i någons villaolja. Oklart vems.

Jag var i Mölle och Höganäs på dagen och njöt i fulla drag av det vackra och soliga vädret där. Efter en behaglig fikastund hos kollegan på tidningen Fyren styrde jag kosan hemåt Bjuv.

I Hyllinge mötte jag ovädret och det var inte vilket regnoväder som helst utan hela himlen öppnade sig. Man såg inte bilen framför sig så det var bara att köra med varningsblinkers på och hoppas att alla var lika försiktiga som jag.

Väl vid Norra infarten till Bjuv körde jag in genom byn. Smög fram till kanten på Undergången för att se om det var framkomligt där eller om vattnet samlat sig i svackan. Det såg fint ut och jag kom hem till mitt. Ur bilen kom jag dock inte på ytterligare en halvtimme. Då jag var urless på att vänta, tog av mig skor, jenas och tröja och sprang i underkläderna över gården in i huset. Tack för att häckarna är 5 meter höga!

Väl inne var det bara på med en torr tröja och ett par brallor och ner i källaren. Där jag möttes av ett par decimeter skitigt vatten i hela källaren. Fortfarande regnade det som bara den ute och vattnet fortsatte stiga i källaren så jag tog bara upp allt som flöt omkring i poolen och gick sedan upp igen. Ringde försäkringsbolaget och gjorde en skadeanmälan. Fick några journummer om jag behövde slamsugning etc.

Det stank olja!
Efter en knapp halvtimme gick jag ner igen och möttes, så fort jag öppnat källardörren, av lukten av olja eller bensin. Vattnet hade då stigit ytterligare en rejäl bit. Täckte andra trappsteget upp i huset.

Olje- eller bensinlukten skrämde mig så jag tog ett par bilder där jag stod och gick sedan upp igen och ringde räddningschefen Christer Nilsson. Som när han hörde att det luktade olja eller något, sa att han kommer förbi och kollar för sådant vill de inte ha ner i ledningarna igen.

Så småningom kom fyra brandmän och kollade min källare. Vattnet hade då dragit sig undan. Ner i golvbrunnen igen där det tidigare vällt upp. Men kvar låg ett flera centimeter tjockt lager eldningsolja!

Vems oljan är eller var den kommer ifrån är det ingen som vet. Det enda jag kunde konstatera var att stanken från den snabbt spred sig i hela mitt hus! 

 

 

De lyckönskade mig!
Brandmännen rådde mig att försöka få tag på någon firma som kunde komma och suga bort oljan så att det inte luktar så förfärligt. De lyckönskade mig till att jag inte fått värre skador. Många hade haft mycket större översvämningar, sa de. Och så åkte de sin väg.

Jag ringde de journummer jag fått av mitt försäkringsbolag men någon svarade inte och de som svarade sa sig inte kunna komma. De hade varit i Bjuv med omnejd i flera timmar och att komma och suga olja på kvällen det kunde de inte ta på sig. Nähä!

Nu var jag smått nervös. Sökte nummer på nätet och hittade så Ohlssons. Med filial i Helsingborg. Ringde journumret. Kvinnan som svarade var både vänlig och förstående men trots allt tveksam eftersom alla i tjänst redan var ute på en massa olika uppdrag. Hon skulle dock höra med förmannen om det fanns någon chans att hjälpa också mig.

 

 

En räddande ängel
Efter en kvart ringde så en alla tiders vänlig herre. Jag berättade att Räddningstjänsten konstaterat villaolja och att jag sökte med ljus och lykta efter hjälp att bli av med den redan ikväll. Vi snackar alltså inte om något som jag skulle kunna ta upp själv med skurtrasan utan om olja på golvet i hela källaren! Fem rum inklusive möbler, resväskor och annat som man har på golvet i förråden i en ordinär källare.

Den vänlige Ohlsson-mannen fixade så att en kille som jobbat med översvämning i Hyllinge körde till mig. Han kom inte in i Bjuv via 110:an för den var översvämmad vid järnvägsbron och därmed avstängd. Liksom genomfarten inne i Bjuvs by. Han fick istället köra runt Gunnarstorp och Norra Vram hem till mig i Selleberga.

Ringde in förstärkning
Med tanke på skadans omfattning ringde han omgående in en kollega som även han jobbat i Hyllinge på eftermiddagen. Med världens största slamsugarbil mitt i infarten och en jätteslang ner i min källare håller de nu på och suger olja! Lyfter, skrapar, suger. 

Tack och lov för Ohlssons! Här gör vi inte textreklam men när folk är förstående och kommer till ens hjälp då måste man göra ett undantag. Jag är så lycklig att dessa herrar ville hjälpa mig. Det kommer att kosta mycket pengar men det räknar jag med att försäkringen täcker. Inte minst kostar det 2 500 kronor att öppna NSR-anläggningen för att göra sig av med oljan. Den får jag ju inte kasta varsomhelst själv.

 

 

Värsta regnet ever!
Andra redaktioner skriver om den mycket större förödelsen i samband med regnet. Det heter att ett 80-tal villor svämmades över samtidigt som hos mig. Jag tror det var ännu fler för det skyfall som drabbade oss var av sällan skådat slag. Jag har kanske varit med om ett par lika häftiga regn under mina 60+ år på jorden. Inte mer.

Vems eldningsoljan som kom in i min källare är, får jag kanske aldrig veta. Kommer den via kommunens dagvattenledning, som är kopplad in till mig? Kommer den från någon del i Findusanläggningen som omger min bostad? Från mig kommer den i alla fall inte. För jag har avlägsnat den gamla oljetanken som en gång användes här och har saneringsintyg på den. Vårt hus värms med fjärrvärme sedan många år.

Jädrans trist är det hela hur som helst. Ska man se något positivt i det här - och det finns ju folk som jämt säger att man ska det - så är det väl att efter den här katastrofen så måste vi renovera källaren.

Godnatt!

Marianne                   Foto: Bilder från Bjuv av Lisa Larsson 

 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »