SKYFALL Det enorma regnvädret som drog fram över Bjuv, Hyllinge, Åstorp osv idag orsakade kaos både för villa- och butiksägare, räddningstjänst och alla tänkbara slamsugnings- och avloppsrensningföretag. Själv fick jag källaren indränkt i någons villaolja. Oklart vems.

Jag var i Mölle och Höganäs på dagen och njöt i fulla drag av det vackra och soliga vädret där. Efter en behaglig fikastund hos kollegan på tidningen Fyren styrde jag kosan hemåt Bjuv.

I Hyllinge mötte jag ovädret och det var inte vilket regnoväder som helst utan hela himlen öppnade sig. Man såg inte bilen framför sig så det var bara att köra med varningsblinkers på och hoppas att alla var lika försiktiga som jag.

Väl vid Norra infarten till Bjuv körde jag in genom byn. Smög fram till kanten på Undergången för att se om det var framkomligt där eller om vattnet samlat sig i svackan. Det såg fint ut och jag kom hem till mitt. Ur bilen kom jag dock inte på ytterligare en halvtimme. Då jag var urless på att vänta, tog av mig skor, jenas och tröja och sprang i underkläderna över gården in i huset. Tack för att häckarna är 5 meter höga!

Väl inne var det bara på med en torr tröja och ett par brallor och ner i källaren. Där jag möttes av ett par decimeter skitigt vatten i hela källaren. Fortfarande regnade det som bara den ute och vattnet fortsatte stiga i källaren så jag tog bara upp allt som flöt omkring i poolen och gick sedan upp igen. Ringde försäkringsbolaget och gjorde en skadeanmälan. Fick några journummer om jag behövde slamsugning etc.

Det stank olja!
Efter en knapp halvtimme gick jag ner igen och möttes, så fort jag öppnat källardörren, av lukten av olja eller bensin. Vattnet hade då stigit ytterligare en rejäl bit. Täckte andra trappsteget upp i huset.

Olje- eller bensinlukten skrämde mig så jag tog ett par bilder där jag stod och gick sedan upp igen och ringde räddningschefen Christer Nilsson. Som när han hörde att det luktade olja eller något, sa att han kommer förbi och kollar för sådant vill de inte ha ner i ledningarna igen.

Så småningom kom fyra brandmän och kollade min källare. Vattnet hade då dragit sig undan. Ner i golvbrunnen igen där det tidigare vällt upp. Men kvar låg ett flera centimeter tjockt lager eldningsolja!

Vems oljan är eller var den kommer ifrån är det ingen som vet. Det enda jag kunde konstatera var att stanken från den snabbt spred sig i hela mitt hus! 

 

 

De lyckönskade mig!
Brandmännen rådde mig att försöka få tag på någon firma som kunde komma och suga bort oljan så att det inte luktar så förfärligt. De lyckönskade mig till att jag inte fått värre skador. Många hade haft mycket större översvämningar, sa de. Och så åkte de sin väg.

Jag ringde de journummer jag fått av mitt försäkringsbolag men någon svarade inte och de som svarade sa sig inte kunna komma. De hade varit i Bjuv med omnejd i flera timmar och att komma och suga olja på kvällen det kunde de inte ta på sig. Nähä!

Nu var jag smått nervös. Sökte nummer på nätet och hittade så Ohlssons. Med filial i Helsingborg. Ringde journumret. Kvinnan som svarade var både vänlig och förstående men trots allt tveksam eftersom alla i tjänst redan var ute på en massa olika uppdrag. Hon skulle dock höra med förmannen om det fanns någon chans att hjälpa också mig.

 

 

En räddande ängel
Efter en kvart ringde så en alla tiders vänlig herre. Jag berättade att Räddningstjänsten konstaterat villaolja och att jag sökte med ljus och lykta efter hjälp att bli av med den redan ikväll. Vi snackar alltså inte om något som jag skulle kunna ta upp själv med skurtrasan utan om olja på golvet i hela källaren! Fem rum inklusive möbler, resväskor och annat som man har på golvet i förråden i en ordinär källare.

Den vänlige Ohlsson-mannen fixade så att en kille som jobbat med översvämning i Hyllinge körde till mig. Han kom inte in i Bjuv via 110:an för den var översvämmad vid järnvägsbron och därmed avstängd. Liksom genomfarten inne i Bjuvs by. Han fick istället köra runt Gunnarstorp och Norra Vram hem till mig i Selleberga.

Ringde in förstärkning
Med tanke på skadans omfattning ringde han omgående in en kollega som även han jobbat i Hyllinge på eftermiddagen. Med världens största slamsugarbil mitt i infarten och en jätteslang ner i min källare håller de nu på och suger olja! Lyfter, skrapar, suger. 

Tack och lov för Ohlssons! Här gör vi inte textreklam men när folk är förstående och kommer till ens hjälp då måste man göra ett undantag. Jag är så lycklig att dessa herrar ville hjälpa mig. Det kommer att kosta mycket pengar men det räknar jag med att försäkringen täcker. Inte minst kostar det 2 500 kronor att öppna NSR-anläggningen för att göra sig av med oljan. Den får jag ju inte kasta varsomhelst själv.

 

 

Värsta regnet ever!
Andra redaktioner skriver om den mycket större förödelsen i samband med regnet. Det heter att ett 80-tal villor svämmades över samtidigt som hos mig. Jag tror det var ännu fler för det skyfall som drabbade oss var av sällan skådat slag. Jag har kanske varit med om ett par lika häftiga regn under mina 60+ år på jorden. Inte mer.

Vems eldningsoljan som kom in i min källare är, får jag kanske aldrig veta. Kommer den via kommunens dagvattenledning, som är kopplad in till mig? Kommer den från någon del i Findusanläggningen som omger min bostad? Från mig kommer den i alla fall inte. För jag har avlägsnat den gamla oljetanken som en gång användes här och har saneringsintyg på den. Vårt hus värms med fjärrvärme sedan många år.

Jädrans trist är det hela hur som helst. Ska man se något positivt i det här - och det finns ju folk som jämt säger att man ska det - så är det väl att efter den här katastrofen så måste vi renovera källaren.

Godnatt!

Marianne                   Foto: Bilder från Bjuv av Lisa Larsson