Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Per-Olov Evander med hustru Senja. Friherre och friherrinna. Åtminstone för tillfället.
 
MUSIK Det är midsommar och jag tänker automatiskt på blommor och musik. Och på en man jag träffat nyligen och som lever för musiken – Per-Olov Evander – vår nyligen avgångne kyrkomusiker. Numera friherre i Rydebäck. Här kommer han!
När Per-Olov Evander höll sin avskedskonsert fylldes Norra Vrams kyrka till bredden av vänner och beundrare. Själv var jag långt borta från församlingen som jag föddes i och kunde därmed tyvärr inte göra något reportage om tillställningen. Däremot har jag i efterhand besökt Per-Olov och hustrun Senja. I deras förtjusande nya bostad i Rydebäck.

- Vi saknar faktiskt inte alls vårt hus i Ekeby, säger Senja Evander när jag stiger in och utbrister: Åh så ljust och fint ni har det här!

Vi fikar och tar en kaka till. Vi har mycket att prata om. Senja är min klasskamrat sedan tredje klass i Skeneholmsskolan i Billesholm så det dyker upp det ena roliga minnet efter det andra. Per-Olov har jag lärt känna sedan jag flyttade tillbaka till Bjuv för snart 5 år sedan. Jag har hört många uppskattande ord om honom de åren. Inte minst från dem som ingått i  hans olika körer inom ramen för Bjuvs församling.

Började som 15-åring
Så har jag förstås också själv hört honom spela och sjunga i olika sammanhang. Och när det var dags för musik och sång i samband med såväl min fars som mors bortgångar nyligen, var det naturligt att vända sig till Per-Olov och be både om råd och skönsång.

Per-Olov Evander växte upp i Helsingborg. Hur kom han då in på musiken?

- Jag började spela som 15-åring, berättar Per-Olov själv. Och hösten jag fyllt 17 fick jag fast jobb i Ekeby församling. Men efter ett halvår sa jag upp mig där. På grund av att jag ville studera i Stockholm på det som då hette Kungliga musikakademien – nuvarande Musikhögskolan.

Yngst på sin tid
Sagt och gjort och det äventyret slutade i en Högre organist- och kantorsexamen. Lägre organist- och kantorsexamen hade den unge Evander redan sedan han var 16 år. På den tiden landets yngste med den titeln.

Var kommer då musikintresset ifrån?

- Mors släkt var musikaliskt, berättar Per-Olov. Men ingen spelade professionellt. Inte heller mina två barn har följt mitt exempel.

Efter examen i Stockholm vände Per-Olov Evander hem till Skåne igen. Närmare bestämt till en rad vikariat och tjänster både som kantor och musiklärare. I orterna Allerum, Ödåkra och Fleninge.

- Det var den kände Einar Nilsson, kantor i Bårslöv och Fjärestad, som tillfrågades om min duglighet av Erik Leijon i Allerum. Kunde jag klara ett vikariat i Allerum månne? Det trodde Nilsson skulle gå bra – och på den vägen är det. Det ena ledde till det andra och så småningom blev jag själv ordinarie kantor i Allerum.

Entré i Billesholm
År 1972 hade Evander också vikarierat för Elsa Friberg i Billesholm och Risekatslösa och när hon 1974 gick i pension sökte Per-Olov Evander hennes tjänst. Och fick den.j

- Därefter har det bara flutit på, berättar Per-Olov. Sedan 1974 har jag tillhört Bjuvs församling och jag har också varit musiklärare i Skeneholmsskolan och Jens Billeskolan – båda i Billesholm. Samt i Ekeby skola.

- Jag har trivts fruktansvärt bra, tillägger han. Den mesta tiden.

Vi tänker båda på de sista åren i Bjuvs församling, som ju varit turbulenta på många sätt, men vi talar inte om det. Nu är en ny kyrkoherde på plats och det är dags att vända blad och se positivt på fortsättningen.

Men vi räknar…… Under Per-Olovs tid i församlingen har hela 31 präster passerat. Dock utan att han haft något att göra med det.

Vikarierar för sig själv
Nu har Per-Olov dock gått i pension och skulle kunna lägga allt vad arbete heter på hyllan. Men icke sa Nicke! Nu ska han börja vikariera……. för ingen mindre än sig själv! Året ut. Med start den 1 juli.

Efter det då?

- Jag hade min avskedskonsert en lördag, säger han med sitt finurliga leende på lut. På måndagen därefter kom den första förfrågan om spelning. Från Ängelholm.

- I övrigt så njuter Senja och jag av livet så ofta vi kan.

- Men det ska bli roligt att vikariera för sig själv, avslutar Per-Olov Evander, 67 år ung.

Själv tänker jag i mitt stilla sinne att det nog inte räcker med vikariatet. Jag skulle inte bli förvånad om han till slut också får tillbaka sitt fasta jobb i församlingen. Den som lever får se och välkommen tillbaka är Per-Olov Evander hur som helst!
 

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »