Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Villaägare från en rad olika gator på Platsen kom för att träffa oss och berätta om sina umbäranden i samband med översvämningarna i Bjuv i sommar.
 

ÖVERSVÄMNINGAR - Del 1. Jag trodde jag åkte till EN familj som drabbats hårt av översvämningarna  men när jag kom fram till Platsen möttes jag av 24 personer! Alla mycket besvikna på Bjuvs kommun.

Väldigt många villaägare på Platsen i Bjuv drabbades hårt av översvämningarna. Väldigt många har också lidit stor både materiell och ekonomisk skada av det vatten och avlopp som rann både in och upp i deras hus. De personer jag träffar på onsdagskvällen bor på Snickaregatan, Slagaregatan, Kolonivägen, Parkgatan, Gruvgatan, Smedgatan och Sjukhusvägen.

Susanne Nilsson och Berndt Johansson på Snickaregatan fick hela sin källare översköljd av vatten. Både utifrån från skyfallet och inifrån i form av att avloppsvatten sköt in genom toalettstolen.

- Jag försökte springa runt och rädda saker i vårt fina 50-talsrum, berättar Berndt Johansson. När jag tittade ut genom glaset i källardörren såg jag vattnet stiga mycket snabbt. Snart fyllde det hela källarhalsen och genom de två nyckelnålen stod det som fontäner rakt in på mig.

- Och inne på toa stod det som en fontän av avloppsvatten rakt upp från toastolen. Ren avföring kom in.

Kenneth ”Brunnsborraren” Nilsson berättar något liknande.

- Ja det stod verkligen som en fontän upp ur toalettstolen. Jag har filmat det så du får filmen. Man tror inte det är sant om man inte ser det med egna ögon.

Även Kjell-Arne Amundsen på Parkgatan fick in just avloppsvatten.

- Det kom all sorts avföring, tamponger, toapapper. Det var hur äckligt som helst och jag ringde Räddningstjänsten men de kunde inte komma och hjälpa mig.

En granne, Lars Nilsson som jobbar på en uthyrningsfirma kom istället till undsättning.

- När jag och kollegorna hörde vad som hände i Bjuv så fyllde vi bilen med pumpar och körde runt. Kjell-Arne fick två pumpar.

- Men det räckte inte säger, Kjell-Arne. På 25 minuter kom det 1,20 meter vatten och allt jag hade i källaren flöt runt i skiten.

 

Susanne Nilssons och Berndt Johanssons älskade 50-talsrum innan skyfallet drog över Bjuv och sänkte hela deras källare i avloppsvatten, sediment och mögel.Susanne Nilssons och Berndt Johanssons källare efter regnet. Vattnet steg högt men lyckligtvis stannade det alldeles under strömbrytaren.


{source}<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/HwL76Gwp9Jw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe{/source}

 

Kenneth "Brunnsborraren" Nilsson filmade den stinkande fontänen med avloppsvatten som sköt rakt upp ur toalettstolen i källarbadrummet:

Kristin Fransson på Kolonivägen är lika upprörd som de andra:

- Vi bodde i en sjö! Vattnet bara forsade in i källaren och steg till nästan en halvmeter utan att vi kunde göra något!

 

{source}<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2kT_6rbExkE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>{/source}

 

Vill ha kommunens hjälp
- Jag vill att kommunen vidtar åtgärder och hjälper oss. Och jag vill också se ett schema på när de ska spola ledningarna. Ett sådant schema som finns för sophämtningen.

Jacob Dahlqvist bor också på Snickaregatan och han säger:

- Jag har mest funderat på hur det står till med ledningssystemet. Det är ju inte första gången vi får in vatten när det regnar.

"Då fanns inte NSVA"
- Kommunen säger att det här bara händer var hundrade år. Men för nio år sedan, alltså 2007, var det också översvämning, även om den inte var lika omfattande som den här. Men när jag ringde NSVA visste de inget om det. ”Då fanns inte NSVA” fick jag till svar.

- Hur som helst så fick jag till svar 2007 att ”vi ska se över det och utvärdera”. Samma svar som vi får nu. De ska ”se över det”.  Fast nu är det NSVA som ska göra jobbet.

Jacob Dahlqvist tycker inte det känns seriöst.

"Vad lärde kommunen sig förra gången?"
- Min fråga är vad kommunen drog för lärdom 2007. De skulle utvärdera då och det är ju samma svar vi får nu. Vad kom de fram till då? Inget tydligen för då skulle det ju inte vara något problem nu.

Flera män säger samtidigt att ”De kom och lyfte upp locken och tittade. Det tog fem minuter sedan målade de ett grönt märke på brunnslocket och åkte sin väg igen.”

- Så de här ”100-årsregnen” ska vi tydligen vänja oss vid.

- Jag undrar dessutom, säger Jacob, varför inte reningsverket kunde katastroftömma som de t ex gör i Helsingborg när det regnar så här. De tömmer direkt ut i Öresund då. Varför har inte reningsverket en reservoar de kan använda på ett liknande sätt?

Jag hör om dem som haft 30 cm sediment runt toastolen när vattnet dragit sig tillbaka eller pumpats ut. De säger att det är en sak att dagvattnet kommer in men avloppsvattnet ska inte komma ut genom toan. Det talas om felkopplade rör.

Börjes teori
Börje Nilsson på Kolonivägen, som byggde sitt hus 1962, har en teori:

- På Gröningen ett stenkast bort fanns tidigare en luftburen kraftledning. När den grävdes ner så kapades dräneringsrören i området. Och de har aldrig återställts. Det är därför det som hänt, händer.

Jag frågar om gruvgångar kan ha ett finger med i spelet men det tror ingen. De finns på en del håll men de går mycket djupt och påverkar inte detta. Däremot säger Kenneth ”Brunnsborraren” Nilsson att Platsen rent topografiskt ligger lågt vilket ju till en del förklarar varför det samlas riktiga sjöar när det regnar så mycket. I samband med det hårda regn vi talar om så såg den båt som står på Gröningen ut som om den seglade på vattnet. Nu är den dock ”torrskodd” igen.

Igenkorkade brunnar
- Går man från kolonierna till ICA så ser man 4 brunnar som är helt igenkorkade, säger Berndt Johansson. Där har ingen varit och kollat och rensat, det ser man tydligt. Så det verkar som det saknas en hel del vad gäller underhåll av ledningssystem etc.

Han och Susanne har nästan fått ut allt ur sin källare nu men de är ledsna och trötta. Samlingen på närmare 1 000 LP-skivor och 1 100 singlar står kvar i backar. Förstörda av avloppsvatten men de måste ändå gås igenom och föras upp på listan till försäkringsbolaget över förstört lösöre.

Tungt att orka
- Vi har inte riktigt orkat med det än, säger de. Och så berättar de om Jukeboxen som förstörts men som Berndt ska försöka laga. Och om enarmade banditer och allt annat fint från 50-talet som de inrett i källaren med. De saknar sitt fina 50-talsfik.

I en container på gården har de ställt in det som klarade sig. En hemmabyggd MC bl.a. Men Berndts samling av kameror hade inte samma tur.

"Kartor saknas"
- På Kolonivägen där jag bor finns inte ens några kartor att titta på för att se var rören går, säger Pamela Lindgren.

- Jag ringde tidigare för att få en kopia och då fick jag veta detta. Det är ju helt galet.

På den sidan Pamela bor är husen byggda 1942-43. På den andra 1950-1960.

- Jag har pratat med en ansvarig på kommunen och till sist erkände han motvilligt att systemet i kommunen är dåligt.

Önskade krismöte
Vilken kontakt har då församlingen haft med kommunen? Bortsett från det vi hittills talat om? Inte mycket, visar det sig. När jag frågar om de ringt och talat med politiker och folk i kommunhuset tittar de skeptiskt på mig. Säger att det är inte lönt. Deras förtroende för dem som arbetar i kommunhuset är inte stort, säger de därefter. Och för övrigt så fick de direkt veta när katastrofen var ett faktum, att de skulle kontakta NSVA. Som Bjuvs kommun är delägare i.

- Vi ringde till NSVA och frågade Hur går vi vidare? Men hon som svarade visste inte mycket.

- Men vi hade behövt fortlöpande information om vad vi skulle göra. Kommunen borde ha kallat till krismöte. Visat sig från sin bästa sida. När så många invånare drabbas så oerhört hårt. Istället hänvisas vi bara till ett bolag som ”ska se över det”.

 


Hos Håkan Sjödahl på Kolonivägen försökte man så gott det gick att hindra vattnet från den översvämmade gårdsplanen att komma in.


Kommunens svar hittills
Gruppen jag träffar har skrivit ett debattinlägg som tidigare publicerats i Bjuvsnytt och besvarats av kommunalrådet Anders Månsson. Så här säger Månsson:

- Direkt efter regnet den 15 juni togs kontakt med NSVA om hur läget var i Bjuvs kommun. Regnmängder på över 120 millimeter under cirka 3 timmar uppmättes i Bjuv. Detta ställer enorma krav på våra ledningssystem.

- Sedan den 16 juni jobbar nu NSVA med att kontrollera ledningsnätet i de drabbade områdena. Detta för att dels hitta förslag på förbättringsåtgärder samt att utreda ansvarsfrågan. Vilka åtgärder och lösningar som kommer att behövas ska redovisas av NSVA under hösten.

- Hur vi ska lösa de olika problem som finns kommer naturligtvis att vara av högsta prioritet då vi ser hur negativt detta påverkar våra innevånare.

Orimlig uppgift
Även Stefan Sjölin på Tekniska i kommunen har till bla Bjuvsnytt sagt att inget system i världen skulle kunna svälja de enorma mängder vatten som kom på så kort tid. Och att det som skedde inte inträffar mer än var 100:e år.

När det några dagar efter katastofregnet började regna igen, och vattnet samlades i närheten av Kent Plateryds MC-firma som också drabbades hårt ekonomiskt av översvämningarna, så var det också Stefan Sjölin som var snabb i vändningarna.

- Jag tog en traktor och körde och lyfte av ett brunnslock vid Norra infarten, har han berättat för Bjuvsnytt. Där en hel sjö med vatten samlats igen.

"Extraordinär åtgärd"
- Det var en extraordinär åtgärd för att få undan vattnet och därmed undvika att få samma skador som senast, sa Sjölin. Jag såg helt enkelt till att vattnet som samlats rann ner i brunnen. Nu får NSVA undersöka saken och hitta en permanent lösning för problemet med vattenansamling på platsen.

Ja, hur står det egentligen till där under byn? Med rören och ledningarna? Får vi veta det nu, vi som bor runt om i Bjuv och får lätt panik så fort det börjar regna? För att vi oroar oss för att vatten ska komma in från både dagvattenbrunnarna och genom toaletterna. Än en gång. Hur jobbar NSVA med det här? Är det säkert att alla brunnar i hela Bjuv verkligen kontrolleras? Finns de ens alla med på någon form av karta? Och vad gör kommunen i övrigt för att stötta de drabbade? Blir det något möte?

"Ge oss gratis backventiler"
- Vi köpte ett färdigrenoverat hus och var lyckliga över att slippa arbeta med det själv och nu står vi med en källare som ser ut som en soptipp och vet inte var vi ska få kraften att ta itu med förödelsen.

- Det är därför vi vill att kommunen bekostar backventiler till oss, avslutar Berndt Johansson. Så vi inte drabbas på det här sättet igen.

HÄR kan du också läsa de boendes på Platsen samt andra drabbades insändare till Bjuvs styrande politiker.
 

Marianne Rönnberg Galmor

Foton och filmer från: Susanne Nilsson, Kenneth Nilsson, Eva Grankvist och Håkan Sjödahl.

 

Detta var del I i en serie på två artiklar. På onsdag kommer del 2 som innehåller svaren från NSVA på de frågor de drabbade ställt här i detta reportage.

Redaktionen

 

GLÖM INTE DELA MED DINA VÄNNER!

Bilden sparar du separat och lägger sedan med i din delning.

 

 

 

 

 

 

 

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »