BJUVSBURNOUTEN Av det befarade kaoset i Gunnarstorp i samband med Bjuvsburnouten syntes inte ett spår. Byn var lika lugn som vanligt trots att flera tusen letat sig fram till den nya skådeplatsen. Årets Burnout-kung blev Robin Eriksson med sin röda Trans Am.
Söderåsvägen som löper genom Gunnarstorp var lugn. Inte en parkerad bil där så långt ögat kunde se. Lika lugnt var det på vägen från Bjuv till Gunnarstorp. På Siwertells parkering var det fullt och på beteshagen mellan Tornévallen och Gustavsborgs gård parkerade cirka 350 bilar.
 

På utställningsplatsen på Tornévallen kunde publiken promenera runt bland bilarna. Bjuvstorps FF räknar med att antalet betalande besökare var cirka 2 500. Inte lika många som i fjol i Bjuv då 4 000 personer betalade inträde men det tror man beror på att många i publiken gick och cyklade till Hedvalla, där burnouten tidigare varit i 15 år. Medan man till Gunnarstorp måste ta bilen.

 

 

Kanske avstod en del också ifrån Bjuvsburnouten i år eftersom det kändes ovant att byta plats. Och kanske dyker de i så fall upp igen nästa år när Bjuvstorps FF siktar på en ny burnout i augusti.

Olika klasser
Hasanovs som tidigare ställt upp i burnouttävlingen avstod i år. Veckan före evenemanget uppstod gräl mellan olika parter i sammanhanget som å ena sidan ansåg att det var orättvist att Hasanov ställde upp med avregistrerade bilar medan andra tävlade med "prima" fordon. Burnoutkommittén diskuterade uppdelningar i olika klasser och körde sedan växelvis USA-åk och bilar tillverkade inom EU.

Den nygjutna burnplattan visade sig vara hal. Olja hade vid något tillfälle kommit på plattan och ett par av bilarna som sladdade sidledes fick köra om. Andra som också gick på snedden gjorde det pga att de inte behärskade körningen och de diskades omgående. Såväl domare som säkerhetsansvarig gjorde ingående kontroller när bilarna burnade och gav tydliga signaler när det var dags att släppa på gasen.

 

 

Ingen rök på skolan
Burnoutens ankomst till Tornévallen föregicks av en del protester från såväl villorna mitt emot idrottsplatsen som de boende i den gamla skolan, som ligger granne med Tornévallen. Risken man såg var dels att om vinden låg på i riktning mot bostäderna så skulle man få stora besvär med besvärande rök och avgaser, dels att besökarna skulle blockera bybornas egna infarter och parkeringar.

 

Gunnarstorps gamla folkskola, idag ett lägenhetskomplex, ligger inte många meter från Tornévallen.
 

De boende nöjda
Av detta syntes på lördagen inte ett spår. De boende hade spärrat av sina parkeringar men berättade sedan att de tyckte evenemanget avlöpt mycket väl och att de inte alls haft besvär av det. 

Däckakrängaren hade blockerat infarten till "bonken" med en gigantisk långtradare. Räddningstjänsten hade i förväg sagt att det råder P-förbud på Söderåsvägen på sträckan från Siwertells och ut förbi villorna i riktning Hyllinge. Detta tycktes ingen ha haft några som helst problem med.

 

 

 

Lugnt festande
Som vanligt satt folk och åt och drack mellan de uppställda bilarna. Besökare promenade runt och tittade på både vrålåk och andra rariteter. Gamla och nya vänner morsade på varandra. Grillen körde på högvarv. Den som var sugen kunde köpa både dekaler, kepsar och smycken. Eller kläder och godis.

Över hela tillställningen hördes sången och musiken från scenen där gruppen Statesmen uppträdde. Bakom scenen fanns barnens favoritplats med hoppeborg och annat kul.

 

 

Ledningen nöjd
- Bjuvsburnouten blev bra med allt tycker vi, sa Lars-Conny Henningsson. Sidled blev det emellanåt p.g.a. att förarna laddade på för hårt direkt. Misstag av förare. Robin fick olja på sitt däck från bilen som var före honom och gled på det, därav nytt försök. Som gav honom vinsten!

- Allt gick som förväntat, vi i Bjuvstorp är nöjda och siktar nu på den 19 augusti nästa år!

Slutet gott allting gott?
Vid 16-tiden avgick Cruisen från Tornévallen och de flesta fordonen försvann. Så när som på ett par bilar som lämnats kvar på parkeringen i beteshagen. Ägarna spårades dock upp sedan gårdsägarna hägnat in bilarna så de inte skulle få gnagmärken från nyfika hästar som ville tillbaka till sin hage och käka kvällsmat! Och det hela slutade förhoppningsvis lyckligt för alla inblandade.

Den sedvanliga festen efter Burnouten gick som alltid tidigare av stapeln i Billesholms Folkets Park. Där var vi dock inte så hur det kalaset avlöpte får ni fråga någon annan om!

 

Alexandra Persson visade var skåpet ska stå när hon utanför tävlingen fick däcken att ryka så det stod härligan till!
 

Så här ser vinnarlistan från Bjuvsburnouten 2016 ut:

USA-åk

1:a Robin Eriksson Trans Am 76
2:a Evelina Almqvist Polara 72. ,,, i högklackade skor
3:a Mikael Lappé , Chevy pickup...... i brun skinnhatt??

EU-bilar
1:a Andreas Nilsson , BMW 635 CSI
2:a Jonathan Edman , Volvo 945
3:a Andre Sjöström , BMW 525

14+1 ekipage deltog i burnouttävlingen i år

Best in SHOW, Hudson 42a

Raggarkampsvinnare blev ....... Greasers Och årets torskar blev Southern rebels.

- Välkomna nästa år den 19 augusti till Bjuv och en ny Burnoutdag med fritt inträde för chaufförer, hälsar Bjuvstorps FF och Burnoutkommittén.

Marianne Rönnberg Galmor