Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

- Hej! hörde jag bakom mig. Det var ett gäng tjejer som ville vara med på bild i tidningen. Snart kom killarna också.
 
BJUVSKALASET På lördagen besökte jag Bjuvskalaset senare än på fredagen och både stämning och publik var nu annorlunda. Väldigt många ungdomar rörde sig på festområdet, både på tivolit och runt skejtparken. Och i musiktältet började dansen så smått.

Jag träffade många som jag även träffat på fredagen. Det som slog mig var att det på lördagskvällen fanns ett slags förväntan som jag inte kände dagen innan. Det var lördagskväll, folk hade klätt upp sig och gått ut på byn. Till kalaset. Tillsammans med kompisar eller med familj, släkt och vänner.

Många av de som besökte Bjuvsfestivalen denna kväll var nya svenskar och Bjuvsbor och även de var sugna på att vara med på bild. 

Jag fotograferade till höger och vänster. Träffade Nattvandrarna Bjuv anförd av eldsjälen Susanne Bakken. Vi pratade en stund - jag gick ju med dem en fredag för inte så länge sedan.

 

 

Två muslimska kvinnor poserade glatt för kameran. En asiatisk man en bit längre fram på vägen gjorde detsamma. Ungdomar pratade och flirtade med varandra på det där sättet man själv kan minnas från tonåren. Killgänget står samlat och ett flickgäng går förbi. Några kommentarer byter ägare. Killarna skrattar försiktigt. Tjejerna gör detsamma när de snabbt kilar förbi.

Skön stämning
Längs vägen jag går sitter par här och där och pausar. Äter något eller dricker. Ett litet barn leker vid någons fötter. En liten kille har fått en sten i skon och försöker åtgärda det på plats genom att helt sonika sätta sig på asfalten och ta av skon.

Ett par pappor hjälps åt att skölja av en napp som ramlat i gruset. Barn åker både karuseller och hoppar bungy jump medan de vuxna ser på. Chokladhjul snurrar. På skyttebanan försöker en kille träffa mitt i prick.

I skejtparken är det också full rulle. Jag fotograferar fortfarande och hör ett "HEJ", snurrar runt och ser ett gäng glada flickor som vill att jag tar en bild på dem.

 

 

Alla vill vara med
Snabbt hoppar också några killar de känner in i bilden. Och så några till och några till. Det är dags att de grupperar sig så att alla kommer med. Jag dirigerar och ja! Där satt den. Blev en fin omslagsbild, eller hur?

Vakterna släpper utan tvekan in mig i musiktältet även om de annars kollar alla damers handväskor. De vill se att ingen alkohol förs in i tältet, där baren har utskänkningstillstånd.

 

 

På scenen spelar det lokala bandet Rock´in Shoes som i flera år strävat efter att få framträda på Bjuvskalaset men som inte släppts fram förrän nu. Det blir ett kärt återseende.

Dansen kan börja
Ett och annat danspar vågar sig nu upp på dansbanan framför scenen. Själv vandrar jag runt bland raderna av bord. På jakt efter nya motiv. Även om det spritter i benen när jag hör Rock´in Shoes spela Kim Larsen.

 

 

Jag hejar på många vänner och bekanta. En hängiven och trogen läsare kommer fram och gratulerar mig till Vitsippspriset som jag fick igår av Kristdemokraterna för att jag "satt Bjuv på kartan" med min tidning.

Skymtar en civilklädd polischef. Ser bartjejer som tar sig en paus bakom baren och låter dem vara i fred. Växlar istället några ord med en kille jag brukar ha politiska diskussioner med på Facebook!

 

 

Min "rond" är nu snart slut. Jag lämnar tältet och går Hantverkaregatan upp, mot Storgatan. Det är nu så gott som helt mörkt och det blir bara några bilder till. Jag försöker få fotografera grupper av unga killar men de vill inte vara med på bild så jag stänger kameraväskan.

Tar genvägen upp till parkeringen där jag ställt bilen. Hemma väntar middagen, tillagad av den gode maken och kamraten Jossi som kvällen till ära har fått hjälp av vår dotter Vanessa, som är på kort besök.

Nattarbete
Nu sitter jag åter vid datorn på hemmaredaktionen och klockan är mycket. Halv ett på natten. Det blir nattarbete igen helt enkelt.

Men nu är det i alla fall över med det stora fotojobbet som Bjuvskalaset alltid innebär för mig på Bjuvsnytt. Nu har jag ett helt år att vila upp mig på!

Tack för den här gången. Vi ses på nästa fest!

Marianne Rönnberg Galmor

 

 

SÖK

GÅNG

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »