- Hej! hörde jag bakom mig. Det var ett gäng tjejer som ville vara med på bild i tidningen. Snart kom killarna också.
 
BJUVSKALASET På lördagen besökte jag Bjuvskalaset senare än på fredagen och både stämning och publik var nu annorlunda. Väldigt många ungdomar rörde sig på festområdet, både på tivolit och runt skejtparken. Och i musiktältet började dansen så smått.

Jag träffade många som jag även träffat på fredagen. Det som slog mig var att det på lördagskvällen fanns ett slags förväntan som jag inte kände dagen innan. Det var lördagskväll, folk hade klätt upp sig och gått ut på byn. Till kalaset. Tillsammans med kompisar eller med familj, släkt och vänner.

Många av de som besökte Bjuvsfestivalen denna kväll var nya svenskar och Bjuvsbor och även de var sugna på att vara med på bild. 

Jag fotograferade till höger och vänster. Träffade Nattvandrarna Bjuv anförd av eldsjälen Susanne Bakken. Vi pratade en stund - jag gick ju med dem en fredag för inte så länge sedan.

 

 

Två muslimska kvinnor poserade glatt för kameran. En asiatisk man en bit längre fram på vägen gjorde detsamma. Ungdomar pratade och flirtade med varandra på det där sättet man själv kan minnas från tonåren. Killgänget står samlat och ett flickgäng går förbi. Några kommentarer byter ägare. Killarna skrattar försiktigt. Tjejerna gör detsamma när de snabbt kilar förbi.

Skön stämning
Längs vägen jag går sitter par här och där och pausar. Äter något eller dricker. Ett litet barn leker vid någons fötter. En liten kille har fått en sten i skon och försöker åtgärda det på plats genom att helt sonika sätta sig på asfalten och ta av skon.

Ett par pappor hjälps åt att skölja av en napp som ramlat i gruset. Barn åker både karuseller och hoppar bungy jump medan de vuxna ser på. Chokladhjul snurrar. På skyttebanan försöker en kille träffa mitt i prick.

I skejtparken är det också full rulle. Jag fotograferar fortfarande och hör ett "HEJ", snurrar runt och ser ett gäng glada flickor som vill att jag tar en bild på dem.

 

 

Alla vill vara med
Snabbt hoppar också några killar de känner in i bilden. Och så några till och några till. Det är dags att de grupperar sig så att alla kommer med. Jag dirigerar och ja! Där satt den. Blev en fin omslagsbild, eller hur?

Vakterna släpper utan tvekan in mig i musiktältet även om de annars kollar alla damers handväskor. De vill se att ingen alkohol förs in i tältet, där baren har utskänkningstillstånd.

 

 

På scenen spelar det lokala bandet Rock´in Shoes som i flera år strävat efter att få framträda på Bjuvskalaset men som inte släppts fram förrän nu. Det blir ett kärt återseende.

Dansen kan börja
Ett och annat danspar vågar sig nu upp på dansbanan framför scenen. Själv vandrar jag runt bland raderna av bord. På jakt efter nya motiv. Även om det spritter i benen när jag hör Rock´in Shoes spela Kim Larsen.

 

 

Jag hejar på många vänner och bekanta. En hängiven och trogen läsare kommer fram och gratulerar mig till Vitsippspriset som jag fick igår av Kristdemokraterna för att jag "satt Bjuv på kartan" med min tidning.

Skymtar en civilklädd polischef. Ser bartjejer som tar sig en paus bakom baren och låter dem vara i fred. Växlar istället några ord med en kille jag brukar ha politiska diskussioner med på Facebook!

 

 

Min "rond" är nu snart slut. Jag lämnar tältet och går Hantverkaregatan upp, mot Storgatan. Det är nu så gott som helt mörkt och det blir bara några bilder till. Jag försöker få fotografera grupper av unga killar men de vill inte vara med på bild så jag stänger kameraväskan.

Tar genvägen upp till parkeringen där jag ställt bilen. Hemma väntar middagen, tillagad av den gode maken och kamraten Jossi som kvällen till ära har fått hjälp av vår dotter Vanessa, som är på kort besök.

Nattarbete
Nu sitter jag åter vid datorn på hemmaredaktionen och klockan är mycket. Halv ett på natten. Det blir nattarbete igen helt enkelt.

Men nu är det i alla fall över med det stora fotojobbet som Bjuvskalaset alltid innebär för mig på Bjuvsnytt. Nu har jag ett helt år att vila upp mig på!

Tack för den här gången. Vi ses på nästa fest!

Marianne Rönnberg Galmor