Gänget som gärna driver eget också i framtiden. Från vänster övre raden: Josefin Wikström, Erik Hallengren. Nedre: André Nilsson och Carl Weber. På bilden saknas Vanja Milansson.
 
JOBB Är man företagssam händer det saker. Det kan det här gänget intyga. Bland 48 utvalda drev de eget över sommaren och har inget emot att fortsätta vara sin egna. När studierna är avklarade.

För några dagar sedan kontaktades jag av Carl Weber från Billesholm. Han ville göra mig uppmärksam på att han och kompisen André Nilsson från Bjuv, tagit sig fram i stark konkurrens bland totalt 3000 sökande till Ung Drive SM, och därmed fått bidrag att driva eget under 6 veckor i sommar.

Med ett startkapital från Ung Drive-organisationen på 1 000 kr per person satsade André Nilsson på JAV All-Service tillsammans med Josefin Wikström från Åstorp och Vanja Milansson från Bjuv.

Sina tjänster marknadsförde ungdomarna i huvudsak via sociala medier och då främst Facebook.

- Tanken var att hjälpa till i trädgårdar, berättar André. Men det blev allt möjligt annat också. Folk behöver hjälp med många olika saker.

- Kunderna var både privata och företag. Vi höll på i 6 veckor och fick en vinstmarginal på 40 000 kronor.

Såg sin nisch
Carl Weber satsade tillsammans med kompisen Erik Hallengren från Bjuv på IT-service för äldre.

- Vi tänkte att många äldre, som är osäkra på tekniken, har barn och barnbarn att be om hjälp, berättar Carl Weber. Men det finns ju också de som inte har den möjligheten och det var där vi såg vår affärsnisch.

Tänket fungerade i huvudsak. Även om arbetet också omfattade företag och alla andra tänkbara IT-tjänster folk behöver hjälp med. Från administration till att göra hemsidor åt folk.

- Det blev bra på sikt men inledningen blev helt fel, berättar Carl. Vi bestämde oss nämligen också för att knacka dörr och fråga om folk behövde hjälp. Och i det första huset kunde vårt äventyr både ha börjat och slutat.

Nådde botten direkt
I huset killarna valde ut som sitt ”eldprov” bodde nämligen en familj som aktivt tagit beslutet att ”kasta datorn” – och till och med bildat ett företag med samma namn.

- Det mötet kunde ha tagit knäcken på oss, skrattar killarna. Men samtidigt resonerade vi efter diskussionen vi haft med husägaren att nu hade vi nått botten direkt. Nu kunde det bara bli bättre. Och så fortsatte vi på vår linje.

”Våga gå kursen”
Sammanfattningsvis tycker hela gänget att det varit en cool upplevelse att driva eget företag. De är förvisso alla också uppvuxna i företagarhem så tanken har så klart inte varit helt främmande för någon av dem tidigare heller.

- Vi vill uppmana alla ungdomar att våga gå den här kursen, säger de. Sök och försök komma med på Ung Drive SM som vi gjorde. Där lärde vi känna folk och träffade många likasinnade med samma mål som vi hade.

Mötet bjöd samtidigt på föreläsningar av intressanta personer och möten med olika coacher.

"En stor prestation"
- Ville man vet något så var det bara att fråga någon som kunder ha svaret, säger de.

Att det inte blev medalj på slutet är ingen bekymrad över:

- Vi fick diplom. Och bara att ha lyckats bli utvalda bland de 3 000 som sökte…… Bara det ser vi som en stor prestation, avslutar Carl, André, Erik och Josefin.

FOTNOT: Ung Företagsamhet (UF) är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har man utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Sedan 2009 arbetar man även på grundskolan.

Marianne Rönnberg Galmor