Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Susanne Bakken, sammanhållande eldsjäl i Nattvandrarna Bjuv, tar emot gratis kaffe till gänget från Barn- och utbildningsnämndens representant. Som ett tecken på hur mycket kommunen uppskattar insatsen.
 
NATTVANDRING På dagtid, för ovanlighetens skull, kunde allmänheten på lördagen träffa den idoga gruppen Nattvandrarna Bjuv, som varje vecka året om, finns ute i Bjuv kvälls- och nattetid. Till stöd både för barn, ungdomar och andra vuxna.
Ekeby, Billesholm, Bjuv – alla kommunens tre tätorter har försökt dra igång Nattvandrarna. I Ekeby, som var först ut, har det gått hyggligt. I Billesholm lyfte det aldrig, trots ambitiösa försök inledningsvis. I Bjuv har det lyckats och där firar man i dagarna ettårsjubileum.

Organisationsformen man valt i de olika delarna har inte varit densamma. I Ekeby och Billesholm har man valt att bilda formella organisationer kring Nattvandrarna. Med styrelse, regelbundna möten etc. Som sagt, det håller fortfarande i Ekeby, men kärntruppen vandrare där har delvis fått tänka om.

Billesholm höll på ganska länge med att försöka bygga en liknande organisation – med stöd från Ekebygruppen - men folk var inte tillräckligt motiverade att till alla vardagssysslor behöva lägga ett regelrätt föreningsarbete också.

Ovetenskaplig analys
I Bjuv tog Susanne Bakken sig an Nattvandrarna. I nära samarbete med inte minst Peter Persson, som redan tidigare vid flera tillfällen själv försökt dra igång en organiserad nattvandrargrupp i Bjuv. Men tvingats ge upp.

Vad kan då tros ligga bakom skillnaden i framgång, grupperna emellan?

 

Vadå? Jag eldsjäl? Njae...............tycker du?

 

Jag tror skillnaden stavas ELDSJÄL och FRIHET. Observera att jag INTE nu säger att de som vandrar eller har vandrat i Ekeby och Billesholm INTE är eldsjälar. Men till skillnad från i Bjuv så tycks dessa parametrar inte ha varit de bärande för bildandet och genomförandet överallt i kommunen. Formen har varit viktigare. Mycket tid har lagts på att få ihop den traditionella föreningen. Med möten, ansvar och scheman. Men människor idag vill vara mer fria. Har de tid och lust att vandra en kväll så gör de det spontant. Annars gör de det inte. Är de bundna till ett givet schema blir det för betungande.

Eldsjälen i Bjuv
Susanne Bakken är en tvättäkta eldsjäl. Med heltidsjobb och vardagssysslor precis som många andra av oss, men med den där känslan kvar av att det är helt okej, och faktiskt också personligt givande, att ägna en del av sin fritid åt andra.

Susanne, som gillar att vara ute bland folk, är dessutom en känd profil i Bjuv och har många kompisar i byn. Inte minst bland det gäng socialdemokrater som fortfarande hyllar ideal som kamratskap och solidaritet. Just den fostran som förmodligen krävs för att knyta ihop säcken.

Gamla tiders ideal
Jag har inte stämt av detta med dem jag beskriver men jag är tämligen säker på att jag träffar rätt. Frivilligarbete som detta, som var mer regel än undantag för de flesta svenskar under den första halvan av 1900-talet, är idag sällsynt. Utom i en gammal arbetarkommun som Bjuv. Där gamla tiders ideal tycks leva kvar mer än i andra orter där jag levt och vistats. I Sverige idag gäller generellt: Ska man göra något på sin fritid kräver ska man ha betalt för sin insats. Undantaget Susanne med vandrarkompisar. I Bjuv.

Prima lockbete
Susanne Bakken jobbar på ett av byns bagerier och när det är dags att vandra i slutet av veckan brer hon mackor och lägger ut bilder på dem på sin Facebook-sida - tillsammans med foton på smarriga kakor. Bilder som funkar som rena lockbetet.

- Nu är det dags för nattvandring, skriver hon till sina vänner. Det här är belöningen. Inklusive fika.

Det fungerar. Peter Persson och Peter Larsson kommer för det mesta. Varje vecka så lockas också några övriga från gänget kring Susanne. Det kan vara hennes mamma Inga, kommunalrådet Anders Månsson med sin Catarina Leo, Anna Muzyka från Selleberga – eller vem som helst som känner sockersug och sällskapslust.

En gång var det till och med undertecknad. Den vandringen kan du läsa om i slutet av detta reportage.

Viktiga spontanmöten
Från mina tidigare såväl som ovannämnda nattvandringar vågar jag säga att det är ett roligt och bra sätt att möta människor – oftast unga – som man aldrig annars skulle få kontakt med. En kontakt som är ett viktigt kitt i samhällskroppen. Ju fler som känner eller känner till varandra i ett samhälle – desto tryggare och bättre kan det bli. En stor vinst är att äldre inte är rädda för ungdomar. Unga fattar att det finns en hel del schysta äldre. Give and take!

 

 

Raggningsförsök
På lördagen, alla nattvandrarföreningars officiella årsdag, fanns alltså Nattvandrarna Bjuv på plats i skejtparken i centrala byn. Från Nattvandrarna Ekeby dök också en skara entusiaster upp för att fira dagen.

Dagen till ära hade Nattvandrarna riggat upp både reklamflaggor och ett bord fyllt med reklambroschyrer. Susanne Bakken höll ett litet tal. Vädjade till den vuxna delen av den hyggligt stora publiken om att ytterligare några skulle ansluta sig till vandringarna.

Hur den raggningen gick är inte känt på redaktionen men från kommunens Barn- och utbildningsförvaltning kom i alla fall en välkommen gåva. En värdecheck på gratis kaffe! Något det aldrig kan bli för mycket av för Nattvandrarna.

After dark
Vädret denna årsdag, kunde inte ha varit bättre. Men när solen gått ner försvann de flesta inomhus. Dock inte nattvandrarna.

För även om jag själv var hemma till kvällningen så är jag övertygad om att entusiasten Susanne Bakken, tillsammans med sina vapenbröder och – systrar, som vanligt, tog en lång tur genom Bjuv by night.

En tur som förhoppningsvis avlöpte i största stillhet. Men som icke desto mindre måste anses vara av största vikt för samhället Bjuv och alla dess invånare.

Vill du vandra och undrar hur, var och när, så finns personerna som nämnts i texten på Facebook. Fråga dem!

Här kan du läsa om en av många nattvandringar i Bjuv. En speciell en!

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »