KOMMUNINFORMATION Anette, kock på Varagårdens äldreboende, var nominerad till årets seniorkock av White guide och utmärkelsen årets seniorkock. Den 13 september delades priset ut på en gala i Malmö. Anette kom på en hedervärd Topp 10-plats.
- Jag blev så oerhört glad och stolt när jag fick veta om nomineringen, berättar Anette. Det är också roligt och viktigt att fokus läggs på äldrematen, hur bra den faktiskt är och hur den kan utvecklas.

Anette var nominerad i kategorierna årets seniorkock och årets seniormåltid. Nomineringen fick hon för sitt tidigare arbete på Kvarnlidens demensboende i Ängelholm. I maj månad slutade Anette sitt arbete i Ängelholm för att börja på Varagården i Bjuv.

- Jag kände att jag ville utvecklas vidare och jobba i ett team, berättar Anette. Därför lockades jag hit och det känner jag att jag får göra här.

Anette, som har sin bakgrund i restaurangvärlden, ser att maten för äldre är på frammarsch och i utveckling. Stort fokus läggs idag på näring men också färg, form och smak.

- Man äter med ögat och genom att arbeta med hur maten presenteras kan vi också locka de äldre som har tappat sin aptit. Vi har helt enkelt mer fokus på kvalitet idag.

Hedervärd placering
Den 13 september ägde den stora galan rum i Malmö. Det var en stjärnspäckad ceremoni på Malmö Live den 13 september med Tina Nordström som konferencier och bland andra Leif Mannerström, Håkan Thörnström, Paul Svensson och Tareq Taylor på plats.

Titeln Årets Seniormåltid erövrades av Tubberödshus äldreboende på Tjörn med motiveringen:

”För en personlighet och professionalism som vi inte stött på tidigare och som vi hoppas kan agera förebild för andra seniorboenden i Sverige. Godare seniormåltider än så här äter man inte i Sverige i dag!”

Av Josefine Wahlström

Informatör
Bjuvs kommun

Texten uppdaterad av Marianne Rönnberg Galmor, chefredaktör för bjuvsnytt.se.