Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det här gänget nior i Varagårdsskolan både lyssnade artigt i klassrummet - trots att de inte själv tänkt väja Media - och poserade villigt i korridoren. Lycka till killar!

SKOLAN Idag fick jag ännu ett tillfälle att göra lite nytta i skolan. Eller rättare sagt; Jag hoppas jag och övriga företagare som var där, gjorde någon liten nytta. När vi berättade för niorna på Varagårdsskolan om våra egna företag.

På Varagårdsskolan i Bjuv är hela veckan Temavecka med rubriken ”Entreprenörskap & Privatekonomi”. Lokala företagare har engagerats för att ge eleverna exempel ur verkligheten på vad det kan innebära att driva eget företag.


Ett annat cooooolt gäng som tålmodigt lyssnade på föredrag om olika yrken och företagande.


På måndagen var jag själv bland de första ut med min onlinetidning bjuvsnytt.se. I 40 minuter berättade jag dels om vad man gör på en redaktion, dels vem jag själv är och vilken väg jag gått för att bli journalist och publicist.

Parallellt, men i andra lärosalar, talade Hampus Schildfat och Anette Berggren. Hampus om sitt företag Solentro AB, där man bl.a. för en rimlig summa kan få sin egen bok utgiven. Anette om Rostfria Svetsmontage - familjeföretaget hon är VD för.

Publiken bestod av niondeklassare som snart ska välja studieinriktning. Jag inledde med att fråga om någon tänkt plugga media och vilken typ av mediekanaler de själva använder. För några år sedan stötte man på mängder av unga som ville jobba med just "media". Numera - åtminstone i Bjuv - är det inte så. 2-3 stycken elever totalt – i sammanlagt tre klasser - hade funderat på det.

Coola killar
På busbänken längst bak i 9 c satt som vanligt ett knippe killar och såg mer eller mindre intresserade ut. Mohammed satt också där men han var faktiskt en av två på tre klasser som sa han ville bli journalist så samtidigt som han spelade cool så frågade han och lyssnade.

I de tre klasserna var det också tre ungdomar som sa att de följer samhällsutvecklingen via mer traditionella medier som tidningar och tv - men överlag var det annars Facebook som gällde. Vi talade i det sammanhanget en hel del om vikten av faktagranskning och research. Sant och falskt. Ju mer information som sköljer över oss och ju fler kanaler folk sprider den i – desto viktigare är det att vi alla blir bra på att sorterna det som sägs. Lär oss granska så vi förstår vad som är sant och falskt.

Clownerna
- Har du varit ute och jagat någon clown, ville en del elever veta. Tänker du ge dig ut på en? Blir du rädd om du möter en clown?

Att jag inte varit det utan bara försökt följa inlägg på lokala Bjuvssidor på Facebook krävde här sin förklaring. Det var dock ingen som inte förstod vad jag menade när jag sa att jag är noga med att inte sprida falska rykten. Att man själv måste se en clown. Eller intervjua någon som öppet ställer upp och berättar om ett sådant möte. Inte skriva en story på ett rykte.

Tack alltså till 9 a, b och c - för att jag fick komma till er idag! Tack för visat tålamod:) Och lycka till med valen och livet i största allmänhet.

 


I korridoren pratade jag med Elin Ekberg och Ronja Hasanof om gymnasieval. Elin tänker bli florist och Ronja söka till Hår- och Makeup-utbildning.
 

Temaveckan i sin helhet

Tisdagen – dag 2 i Temaveckan – äger Ung företagsamhet, Nyföretagarcentrum och Företagarföreningen scenen hos niorna på Varagårdsskolan.

Onsdagen går i kommunens tecken för då kommer Anders Månsson, kommunstyrelsens ordförande, tillsammans med Bengt Fellbe, kommunens näringslivssekreterare, att presentera sig och sina jobb, för eleverna. På onsdag kommer också ytterligare en entreprenör, Maki Ders, att berätta om vad han gör.

torsdagen berättar fler företagare om sitt. Från banken kommer Marc Gudmundsson och allt om mäklaryrket och – firmor berättar Oscar Månsson.

Skatter är för såväl arbetare som företagare viktiga saker och därför kommer lärarna också på torsdag att ta upp detta ämne.

Efter lunch får sedan eleverna guidning i hur man gör en privatekonomisk budget och hur ett fastighetsköp går till.

Riktigt seriöst när det gäller ekonomin  blir det sedan avslutningsvis på fredag den 28 oktober då kommunens skuldrådgivare Dina Grgic kommer och berättar. Parallellt med lärare som tar upp frågor som arv, testamente och bouppteckning.

Fredag - och veckan avslutas med föredrag om Sommarjobb. Slutklämmen är att eleverna ska svara på frågan: Vad har vi lärt oss under veckan?

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »